Szabolcsi Hírek

Tartalom átvétel
Szabolcs Online
Frissítve: 3 óra 24 perc

A jövő héten néhol talaj menti fagy is lehet, a hegyekben hódara hullhat

v, 2014-09-21 18:08

Hétfőn elsősorban délen és keleten várható további eső, zápor, keleten eleinte egy-egy zivatar. A szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet 12-17, a legmagasabb 16-20 fok között valószínű.

Kedden néhány órás napsütés lehet. Szórványosan kialakulhat zápor, a hegyekben jégdara-, hódarazápor is lehet. Az erős északnyugati szelet elsősorban a Dunántúlon és a főváros környékén viharos széllökések kísérik. A minimumhőmérséklet 5-10 fok között valószínű. A nappali maximumok 14-19 fok között alakulnak.

Szerdán túlnyomóan napos, száraz idő lesz. A leghidegebb órákban általában 2-7 fok, néhol talaj menti fagy is lehet. Nappal 14-19 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön kezdetben napos idő várható fátyolfelhőkkel, majd délután északon, éjszaka másutt is megnövekszik a felhőzet, délutántól elsősorban az északi területeken zápor is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 3-8 fok között valószínű, néhol gyenge talaj menti fagy előfordulhat. A legmagasabb hőmérséklet 15-20 fok között alakul.

Pénteken észak felől csökken a felhőzet, egyre kevesebb helyen fordulhat elő zápor. A szél viszont megerősödik. A minimumhőmérséklet 5-10, a maximumhőmérséklet 14-19 fok között alakul.

Szombaton túlnyomóan napos, száraz időre lehet számítani, a légmozgás is mérsékelt marad. A leghidegebb órákban általában 2-7 fok lehet, néhol ismét előfordulhat talaj menti fagy. Nappal 15-20 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap többnyire napos, csapadékmentes lesz az idő. Gyenge marad a légmozgás. A minimumhőmérséklet 5-10 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17-22 fok között alakul – olvasható az előrejelzésben.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

A Főhelynök ezüstmiséje Kisvárdán

v, 2014-09-21 17:00

Szeptember 21–én a 8.30–kor kezdődő Szent Liturgián tartotta meg szülővárosában Kisvárdán Dr. Kruppa Tamás (főhelynök) görögkatolikus áldozópap, aki ez évtől a Debreceni Helynökség területi helynöke. Egy pap életében az első fontos “mérföldkő” az ezüstmise, ami negyedszázados szolgálatot jelent. Az ezüstmise hálaadás Istennek az elmúlt 25 lelkipásztori év kegyelméért és találkozásért a hívekkel. A szent liturgián közreműködött Grunda János parókus, és Revák István káplán.

Az ünnepi liturgiát után a Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola tanulói, pedagógusai, és a Karitász tagjai is köszöntötték az ezüstmisés főhelynököt. Majd ezüstmisés áldásban részesítette híveit.

A szerény kis vendéglátás közben személyesen is találkozott a kisvárdai, valamint a környező településekről érkezett hívekkel Dr. Kruppa Tamás főhelynök. Az ezüst misén részt vett édesanyja, a családjának tagjai, rokonok, ismerősök, barátok is.

Vincze Péter

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Időjárás-jelentés – 2014. szeptember 21.

v, 2014-09-21 16:50

Időjárási helyzet Európában

A mediterrán térségben továbbra is nyárias az idő. Több órára kisüt a nap, és a hőmérséklet csúcsértéke a legtöbb helyen 30 fok közelében alakul, Spanyolország déli és keleti területein 32, 33 fokot is mérnek. Változékonyabban alakul ugyanakkor a kontinens északi felének időjárása. A Brit-szigetek illetve a Kelet-európai-síkság feletti magasnyomás között ciklonális mező található, amelyben Franciaország északnyugati részétől egészen Észak-Skandináviáig frontrendszer húzódik.

Ennek a frontrendszernek a hidegfronti szakasza hétfőn átvonul a Kárpát-medence felett. A front mögött áramló több fokkal hidegebb levegő hatására 5-6 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Késő délutántól nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, éjszaka már – elsősorban a Dunántúlon – többfelé számíthatunk esőre, záporra, helyenként zivatarra. Hétfőn eleinte sok lesz a felhő, majd napközben nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, elsősorban délen és keleten várható további eső, zápor, keleten eleinte egy-egy zivatar. A nyugati, északnyugati szél vasárnap megélénkül, hétfőn többfelé megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik. Zivatart is kísérhet viharos széllökés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 16 és 20 fok között valószínű.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Önkormányzat 2014 – Egyelőre kevés német jelentkezett a nemzetiségi választásra

v, 2014-09-21 16:01

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint még a négy évvel ezelőtti – akkori szóhasználattal – kisebbségi választáson is 46 ezren szerepeltek a német nemzetiség névjegyzékében. A német nemzetiségiek októberben 406 települési szintű választást tarthatnak.

A nemzetiségek tagjai szeptember 26-án 16 óráig kérhetik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe, aki ezt a határidőig nem teszi meg, nem voksolhat a nemzetiségi képviselők választásán.

A leginkább “aktívnak” a romák nevezhetők: a népszámláláskor a választókorúak közül 192 ezren jelezték, hogy a roma nemzetiséghez tartoznak és közülük 133 558-an (közel 70 százaléknyian) már fel is vetették magukat nemzetiségük névjegyzékébe. Négy évvel ezelőtt 133 492-en vetették magukat fel a névjegyzékbe, vagyis már most többen vannak a névjegyzékben, mint négy évvel ezelőtt.

Ugyancsak aktívak voltak a névjegyzékbe vételnél a ruszinok: a népszámláláskor a választókorúak közül csaknem 3500-an jelezték, hogy a ruszin nemzetiséghez tartoznak, és közülük egy héttel a határidő lejárta előtt már 2097-en vetették fel magukat a névjegyzékbe. Négy évvel ezelőtt 4228-an szerepeltek abban.

A névjegyzékbe vételre jogosultaknak alig 13 százaléka jelentkezett eddig a román és az ukrán névjegyzékbe: a 2011-es felmérésben több mint 32 ezren vallották magukat románnak, közülük csak 4200-an regisztráltak az októberi választásra (négy évvel ezelőtt 5277-en szerepeltek abban). Az ukrán nemzetiség tagjai közül legalább 6500-an regisztrálhattak volna már, ám csak 876-an tették ezt meg. 2010-ben 1338-an szerepeltek a névjegyzékben.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Közösségi létesítmény-avató Záhonyban

v, 2014-09-21 15:41

Az uniós támogatással megvalósított 300 millió forintos fejlesztés nyomán az általános iskola és a művelődési ház közötti területen szabadidőparkot alakítottak ki rendezvénytérrel, játszótérrel és itt leplezték le a város szülöttje, Dr. Béres József első egész alakos szobrát is. A kapcsolódó fejlesztések keretében az általános iskolában rekortan borítású sportudvar, az uszoda mellett közpark, több száz méteren díszkövezet készült, új burkolatot kapott a József Attila utca és megszépült a főtéri Barátság áruház is.

Az avató-ünnepségen Háda Imre polgármester köszönetet mondott minden közreműködőnek, aki a pályázatírástól az átadásig valamilyen módon segítette az elmúlt évtizedet tekintve legnagyobb léptékű települési fejlesztésnek számító projekt megvalósítását. Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter beszédében kiemelte, hogy a települést pár éve még egyfajta szürkeség jellemezte, ma pedig egy sokszínű, megszépült városban élhetnek az emberek.

Külön szólt a következő évek meghatározó fejlesztési terveiről, így az M34-es autópálya megépítéséről és az orosz cégóriás, a Magnit remélt letelepedéséről. A szalagvágás ünnepi pillanatai után a több száz fős ünneplő közönség a tér közepéhez sétált, ahol a miniszter, a polgármester és ifjabb Dr. Béres József, a Béres Zrt elnöke együtt leplezték le a városban született jeles tudományos kutató és feltaláló első egész alakos bronz szobrát.

Egész alakos szobrot emeltek Dr. Béres Józsefnek

Beszédében Háda Imre városvezető egyebek mellett kifejtette: „Úgy gondolom, hogy méltó helyre kerül ez az alkotás, városunk legújabb és egyben legszebb terére. Az iskola közelében, jubileumi évben, településünk várossá avatásának 25. évfordulóján. Példát mutatva a helyi fiataloknak, hogy innen a végekről indulva is lehet kitartással, szorgalommal tiszteletet és elismerést kivívni hazánkban és az egész világban.” Ezt követően felolvasásra került Dr. Áder János köztársasági elnök írása, aki levélben köszöntötte a záhonyi polgárokat és méltatta a város leghíresebb szülöttjének érdemeit.

A tudós fia, if. Dr. Béres József eképpen fogalmazott édesapjáról: „Béres József jót tett, és erről így vallott: ’Soha egyetlen embertársam életéről nem akartam, nem akarok és nem tudnék lemondani. Más a dolgom a világban.’ Édesapám Záhony szülötte. Ezután a szoboravatás után már elmondhatjuk, hogy Záhony nagy szülötte. Naggyá tette őt élete, tettei, munkássága, tudományos eredménye, mindezek közül kiemelkedik a Béres Csepp.”

Az ünnepség az általános iskola művészeti tagozatos diákjainak műsorával, majd Muri Enikő, a 2011. évi X-Faktor 2. helyezettje és a legendás helyi pop-rock zenekar, a Szemafor koncertjével zárult.

Tancsik Róbert

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Mosolyszüret Tiszanagyfaluban

v, 2014-09-21 13:12

Az európai uniós támogatással megtartott nap, a „Nyárbúcsúztató mosolyszüret” nevet kapta.

A helyi általános iskola udvarán és tornatermében, a partner intézményekkel közösen, több generáció tölthette szórakozva és hasznosan a napot.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Elérkezett a diólopás szezonja – Rendőrségi hírek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből

v, 2014-09-21 12:00

A rendelkezésre álló adatok szerint a két férfi 2014. szeptember 20-án 12 óra 20 perckor egy Botpalád külterületén lévő mezőgazdasági területről diót tulajdonított el. A két botpaládi férfit a rendőrök akkor igazoltatták, amikor a zsákba pakolt dióval otthonukba igyekeztek. Az egyenruhások a két férfit a rendőrkapitányságra előállították és szabálysértési őrizetbe vették.

A Nyírbátori Rendőrkapitányság munkatársai 2014. szeptember 20-án 11 óra 50 perckor igazoltatták B. Gábor 31 éves nyírmihálydi lakost. Az intézkedés közben kiderült, hogy a férfi ellen lopás bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Debreceni Járásbíróság elfogatóparancsot adott ki. A rendőrök a férfit elfogták, a rendőrkapitányságra előállították és bűnügyi őrizetbe vették.

A Vásárosnaményi Rendőrkapitányság tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt eljárást folytat két 16 éves aranyosapáti lakos ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint a két fiú 2014. szeptember 20-án 8 óra 30 perckor egy nagyvarsányi mezőgazdasági földterületről diót kísérelt meg eltulajdonítani. A két fiatalt a tulajdonos megzavarta, ezért a diót otthagyták és elmenekültek. A rendőrök a bejelentés után egy órán belül, Nagyvarsány belterületén megtalálták a két fiút, akiket a rendőrkapitányságra előállítottak és szabálysértési őrizetbe vettek.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy 17 éves ramocsaházi lakos ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint a fiú 2014. szeptember 20-án 14 óra 30 perckor Nyíregyházán bántalmazott egy 62 éves nyíregyházi férfit. A rendőrség a fiatalt rövid időn belül elfogta, a rendőrkapitányságra előállította és bűnügyi őrizetbe vette.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Jegyzet: A pad

v, 2014-09-21 11:51

Lehetne például egy B kategóriás amerikai horrorfilm címe, amelyben mindenki halálát leli, aki gyanútlanul ráül. (Gyerekfilm kivitelben leszakadna alattuk, s így csak nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szereznének.) Lehetne egy komoly regény címe, de ugyanúgy egy munkalap valamely szakipari cégnél az ülőalkalmatosság esedékes munkáinak mielőbbi kivitelezésére.

Ez a konkrét pad azonban minden kézenfekvő lehetőséget meghaladva vált főszereplővé. Maga az esemény ugyan mindennapi is lehetne, ha nem ott és olyan környezetben esik meg, mint amilyenben történt. Szóval, nemrégiben kifestették egy ütött-kopott kertségi buszmegálló kopott-ütött padját. Tetszik érteni! Egy olyan bódé tartozékát, amelyet jobbára már csak a környékbeliek imádsága tart egybe. Amúgy azonban, hogy jeles szónokunkat idézzem, az idő vasfoga igen csak be tette már a lábát. Méghozzá nemcsak a lábujjhegyét vagy a sarkát, ha hátrafarolva keresett benne menedéket. Hanem benn van már úgy jó combközépig. A rozsda is csak azért nem marja, mert a kulipintyó alumíniumból készült a Gábor Áron és Tsa. cég gyártmányaként. (Eredetileg híres ágyúik céltáblájaként szolgált a gyakorlótéren.) Mindenestre szeles időben jól ki kell a hátunkkal támasztanunk, nehogy még a busz elé sodródjék és leálljon miatta a debreceni kulturált közösségi közlekedés az orrunk előtt. Tehát eme páratlan építményre többé –kevésbé sokan már keresztet vetettünk. Belenyugodva, hogy egyre fogyó állagából kifolyólag hamarosan mi is a szabad ég alatt várhatjuk a járművet, akárcsak a többi megállóban errefelé. Ehelyett most hivatalból, vagy magánszorgalomból (régiesen: társadalmi munkában) gondosan átfestették a padját. Ez szememben minimum olyan jelzésértékkel bír mintha valaki diófát ültetett volna e helyütt az unokái számára.

Mondhatnám tehát, ez a kis ténykedés többet jelent mindenfajta olyan szóvirágnál, amely pozitív életszemléletre bíztat bennünket, amely szavakkal lelkesít, hogy bízzunk jövőnkben, s általában legyünk olyan optimistán előretekintők, ahogyan csak a bőrünkön kifér. Ugyanis, ha valaki egy ilyen Isten háta mögötti helyen, amelyre amúgy a kutya sem fordít kitüntetett figyelmet, fontosnak tartja az értékmegőrzés eme formáját mások javára, akkor van igazán számunkra remény.
Arra legalábbis mindenképpen, hogy a pad akkor is állni fog, ha magát a megállót a könyörtelen idő és a szintén szigorú fémgyűjtők már régen tönkre tették.

- T. Szűcs József -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Óriási öröm: ,,kiszakadt” a zsák

v, 2014-09-21 11:50

Nos, valóban nem mindennapi útról van szó: Ömbölyt és a Romániában található Szaniszlót köti össze, s a szombati avatása óta a határmenti magyar község lakói elmondhatják: megszűnt az 1920-as trianoni békediktátum által rájuk kényszerített zsákfalu szerep.

Több év kitartó és fáradhatatlan munkája kellett ahhoz, hogy az álomból valóság legyen, s Trefán Gábor, Ömböly polgármestere valóban minden követ megmozgatott, minden ajtón bekopogtatott, hogy végül uniós és hazai forrásból megvalósulhasson az új közút. Érdemei elismeréseképpen Seszták Oszkártól, a megyei közgyűlés elnökétől az út ünnepélyes felavatásakor átvehette a megyei önkormányzat bronz emlékplakettjét.

No, de ne rohanjunk ennyire előre. Az út avatásának napján ideiglenesen megnyitották a határt, Ömbölyről akár ,,kisvonattal” is át lehetett gurulni a szomszédos Károlypusztára, illetve Szaniszlóra.
A határ túloldalán lévő Károlypusztán is rég lehetett olyan vigasság, mint szombaton volt. A térségben élők számára is jelentős esemény a beruházás megvalósítása, ott is megünnepelték, hogy nem kell majd kerülniük, ha át akarnak menni Magyarországra. Szólt a zene Károlypusztán, árulták a finomságokat, s nem hiányzott a kirakodódvásár sem. Bár a műsorvezetők magyarul és románul is felkonferálták az ünnepi szónokokat, azonban főleg román nyelven hangzottak el a köszöntő beszédek.

Az államhatárnál nem sokkal később megrendezett avatási ünnepségen már csak magyar nyelven hangzottak el köszöntők, holott Romániában élő politikusok is beszédet mondtak. Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke azt emelte ki, hogy az avatás fontos esemény a két szomszédos megyének és a két országnak.

- Ez az új út egy újabb lépés a határok lebontásához. Fontos, hogy egyszer majd a térképekről is eltűnjenek a határvonalak. Eddig is jó kapcsolat volt a határ két oldala között, remélem, az együttműködés tovább erősödik. Közös ötletekben, közös projektekben kell gondolkodnunk a jövőben is – mondta a magyarul jól beszélő Szatmár megyei elnök.

Tőkés László, az Európai Parlament képviselője azt a reményét fejezte ki, hogy az új út nemzettől nemzetig, lélektől lélekig, embertől emberig vezet. Szólt arról is, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy Románia is a schengeni övezet része legyen, s akkor már valóban szabad lenne az átjárás a két ország között. Ígéretet tett arra, hogy ennek érdekében mindent elkövetnek majd Brüsszelben.

Trefán Gábor, Ömböly polgármestere történelmi eseménynek nevezte a szombati napot.

- Összefogással régi álmunk vált valóra. Remélem, hogy az új útnak köszönhetően erősödnek a gazdasági, a kulturális és az emberi kapcsolatok, s az elszakított rokonok is könnyebben látogathatják egymást – tette hozzá a község vezetője.
Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat elnöke is kiemelte, hogy fontos a schengeni övezet kiterjesztése, hiszen akkor már valóban határ nélkül fogja össze az embereket az út. Dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy több zsákfalus körzet is tartozott, illetve tartozik hozzá. Vállaj és Ömböly immár nem zsákfalu többé, jó lenne, ha a jövőben Penészlek is követhetné a példájukat.

Az ünnepi gondolatok után a történelmi egyházak képviselői megszentelték az utat, majd Románia és Magyarország politikusai elvágták a magyar és román nemzeti szalagokat.

Bár az út avatási ünnepsége ezzel a gesztussal befejeződött, Ömbölyön és Károlypusztán az esti órákig tartottak még a szórakoztató műsorok, és sokan éltek azzal a lehetőséggel, hogy éjfélig szabadon közlekedhettek a két országot összekötő új műúton.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Önkormányzat 2014 – Az átjelentkezők a tartózkodási helyükön, a költözők már az új lakóhelyükön szavazhatnak

v, 2014-09-21 11:43

Ha valaki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek október 12-i választásán nem tartózkodik a lakóhelyén (korábbi elnevezéssel állandó lakcímén), az szavazhat a tartózkodási helye (korábbi elnevezés szerint “ideiglenes lakhelye”) szerinti jelöltekre is, ha ezt kezdeményezi. Ezzel a lehetőséggel azonban csak akkor élhet a választópolgár, ha a tartózkodási helyét a választás kitűzése előtt legalább egy hónappal, azaz június 23-át megelőzően létesítette, és a választás napjáig azt nem szünteti meg.

A választópolgárnak a lakóhelye szerinti település jegyzőjétől kell kérnie, hogy választójogát a tartózkodási helye szerinti településen gyakorolhassa.

Ha azonban a választópolgár elköltözik, és egy másik településen létesít lakóhelyet, úgy automatikusan felkerül az “új” település névjegyzékébe, függetlenül attól, hogy lakóhelyét a választás kitűzését követően létesítette. A választópolgárnak tehát ebben az esetben nem kell kérelmet benyújtania és nem vonatkozik rá az egy hónapos korlátozás sem.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Önkormányzat 2014 – Csak érvényes okmányokkal lehet szavazni

v, 2014-09-21 10:52

A jogszabály szerint a szavazóhelyiségben megjelenő választópolgárt a szavazatszámláló bizottságnak azonosítania kell, mielőtt átadja neki a helyhatósági választás szavazólapjait.

A választópolgárnak át kell adnia a bizottságnak a személyazonosságát és a lakcímét igazoló okmányokat, hogy ellenőrizni tudják, szerepel-e a választásra jogosultak névjegyzékében. A személyazonosságot tehát nem lehet érvénytelen igazolvánnyal vagy azzal igazolni, hogy a bizottság egyik tagja ismeri a választót. Ugyanez a helyzet a lakcímkártyával is: ha a választópolgár nem régi típusú személyigazolvánnyal igazolja magát, amelyben ez az adat is megtalálható, akkor hiába tudja róla a bizottság tagja, hogy a választókerületben lakik, el kell utasítani.

A választópolgár a személyazonosságát és a lakcímét igazolhatja az úgynevezett régi típusú személyi igazolvánnyal, amelyben mindkét adat szerepel. Emellett igazolhatja magát lakcímkártyájával és kártya formátumú személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy kártya formátumú vezetői engedéllyel (jogosítvánnyal).

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Önkormányzat 2014 – Kevesebben voksolhatnak az önkormányzati választáson, mint a parlamenti szavazáson

v, 2014-09-21 10:47

Az országgyűlési választáson a magyarországi lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok (körülbelül 8 millió 20 ezren) szavazhattak, illetve a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok közül – akiknek szintén volt aktív választójoga – valamivel kevesebb mint 200 ezren vetették magukat névjegyzékbe. Vagyis több mint 8 millió 220 ezren voksolhattak áprilisban.

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán nemcsak a nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok szavazhattak, hanem az Európai Unió más tagállamainak Magyarországon lakóhellyel rendelkező állampolgárai is, ha nyilatkoztak arról, hogy választójogukat Magyarországon kívánják gyakorolni. Azaz az EP-választáson elvileg az időközben nagykorúvá válókkal 8 millió 40 ezer magyar választópolgár mellett 107 ezer uniós választópolgár is szavazhatott volna, ám közülük csak 1600-an vetették magukat névjegyzékbe.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán nemcsak a nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar és uniós állampolgárok szavazhatnak, de a menekültként, bevándorlóként vagy letelepedettként elismert nagykorú személyt is megilleti a választási részvétel joga. Vagyis az időközben nagykorúvá válókkal a 8 millió 56 ezer magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar választópolgár mellett a körülbelül 107 ezer uniós választópolgár és a bevándorlók, menekültek, letelepedők is – körülbelül 21 ezren – voksolhatnak októberben. Ez azt jelenti, hogy október 12-én körülbelül 8 millió 180 ezren voksolhatnak majd, ami valamivel kevesebb, mint az országgyűlési választáson voksolásra jogosultak száma.

A passzív választójog (azaz a választhatóság joga) azonban nem esik egybe az egyes választásokon az aktív választójoggal: az országgyűlési választáson csak a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárok lehettek jelöltek, azaz körülbelül 8 millió 20 ezren.

Az EP-választáson jelöltek lehettek a magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok mellett a magyarországi lakóhellyel rendelkező uniós állampolgárok is (körülbelül 8 millió 147 ezren).

Az önkormányzati választáson azonban a 8 millió 56 ezer magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár mellett a körülbelül 200 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező nagykorú magyar állampolgár is lehet jelölt (amennyiben felvetette magát a névjegyzékbe) a 107 ezer magyarországi lakóhellyel rendelkező uniós állampolgár mellett.

A választójogot az úgynevezett természetes kizáró okok is korlátozzák, ezek alapja mindig jogerős bírósági ítélet. Az alaptörvény szerint nem rendelkezik választójoggal az, akit bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt a bíróság a választójogból kizárt. Az sem szavazhat – és jelöltként sem indulhat -, akit jogerős bírósági ítélet alapján eltiltottak a közügyek gyakorlásától, vagy szabadságvesztés-büntetését, illetve büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti. Természetesen nem szavazhatnak a kiskorúak sem.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Szabadnapos rendőr ébersége buktatta le a csempészeket

v, 2014-09-21 10:37

Egy Csengeri Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó, szabadnapos rendőr lett figyelmes 2014. szeptember 18-án Nagyhódos külterületén három gyanús járműre, amelyek egy almáskertben várakoztak. Miután közelebb ment a gépkocsikhoz, akkor látta meg, hogy azok utastere tele volt pakolva feltehetően csempészárut rejtő fekete dobozokkal, ezért azonnal értesítette az ügyeletet.

A helyszínre érkező járőrök a Nemzeti Adó-és Vámhivatal nyomozóival átvizsgálták a járműveket, melyekben 34 500 doboz zárjegy nélküli, feltehetően csempészett cigarettát találtak. Időközben a telken megjelent három magyar állampolgárságú férfi, akik igazoltatásukat követően elismerték, hogy a gépjárműveket ők vezették. Az ügyben a további eljárást a Nemzeti Adó-és Vámhivatal folytatja le.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Dupla leléptetés

v, 2014-09-21 10:08

Egy Opel tartott a Mező utca felől a Széna tér irányába vasárnap hajnalban kb. 2 óra körüli időben. Ugyanekkor egy BMW haladt a Rákóczi utcán a belváros irányába. A két gépkocsi a kereszteződésben összeütközött, aminek beismert oka az volt, hogy az Opel vezetője későn vette észre a menet közben pirosra váltó jelzőlámpát.

A karambol nyomán két személyt a mentő kórházba vitt, de sérülésük nem volt olyan súlyos, így a helyszínelés végére már visszatérhettek a csomópontba. A két autót csak szállítójármű tudta elvinni, a rendőrség eljárás keretében vizsgálja a felelősség kérdését.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Fegyverre és vízre volt szükség Nyírkarászban

szo, 2014-09-20 20:28

Szombat délután kapták a segélyhívást a tűzoltók, mert Nyírkarászban, a Jókai utcán égett egy kb. 120 négyzetméteres szerelőműhely. A műhelyben kb. 2000 liter gázolaj és négy gázpalack is volt. A tűzhöz a baktalórántházi, kisvárdai, nyírbátori tűzoltók és a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat vonult.

A tűzoltók több oldalról vízsugárral oltották el a teljes terjedelmében égő épületet. Védték a lángoktól a gázolaj tartályokat. Oltás közben a tűzoltók öt gázpalackot ( három oxigén, egy acetilén, egy PB ) is kihoztak az épületből, ám az egyiket speciális eljárással hatástalanították.

A rendőrség mesterlövésze kilőtte a tartály oldalát, így robbanás helyett folyamatos nyomáscsökkenéssel sikerült hatástalanítani. A műhely, a benne lévő szerszámokkal, gépekkel és egy gépkocsival teljesen kiégett. Személyi sérülés nem történt.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Extrém sportpálya Kisvárdán

szo, 2014-09-20 19:44

A közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a MIL-CONSTRUCT Kft. nyerte el a pálya kivitelezését. A 3 projektelemből álló beruházás az alábbiakban valósult meg. A közösségi sporttér kialakítása – BMX, illetve gördeszka pálya létesítése, növénytelepítés a Tompos úti lakótelepen, valamint köztéri bútorok elhelyezése a munkaterületeken, így padok, szemetesek, kerékpár tárolók lettek elhelyezve. Az elvégzett munkák kivitelezési díja bruttó 23.699.133,–Ft.

Kisvárdán az első (megyénkben csak Nyíregyházán van ilyen pálya) ilyen burkolt, gördeszka, görkorcsolya illetve BMX pálya a szeptember 20.–ai átadást követően díjmentesen használható.

Sérüléstől mentes használatot

Az ünnepélyes átadáson rövid történeti áttekintést is adó beszédet, Leleszi Tibor a város polgármestere mondott. Kívánva a használóinak sérülésmentes jó szórakozást. Az ünnepi szalagot, dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Leleszi Tibor polgármester vágta át s átadva ezzel a különleges extrém sportot kedvelő fiataloknak a pályát. Ez alkalommal köszöntötték Nagy Oszkár kisvárdai extrém versenyzőt, akinek a nemzeti fejlesztési miniszter, dr. Seszták Miklós adta át a város –hazai és nemzetközi eredményeinek elismeréseként– az ez alkalomra készített érmés nyakláncot.

Sikeres nemzetközi szereplések

Nagy Oszkár szeptember első hétvégéjén a német Nürnberg nevű település történelmi városrészében megrendezet nemzetközi versenyen, Nagy Oszkár képviselte hazánkat. A versenyen a legnagyobb montis nevek vettek részt. A kisvárdai magyar tehetség az utóbbi években egyre több rangos nemzetközi versenyen vett részt. Az idei évben pedig jó páron igen rangos helyezést is elért. A rangos FISE MTB Slopestyle versenyen 4.-ként sikerült végeznie. E nemzetközi sikerek elismeréseként kapta meg szülővárosának egyedileg készített elismerését, a nemzeti fejlesztési minisztertől dr. Seszták Miklós és a város polgármesterétől Leleszi Tibortól.

Az ünnepi pillanatokat követően, break tánc (akrobatikus elemet, mutatványt tartalmaz), gördeszka, kerékpár bemutatók szórakoztatták a szép számban megjelent érdeklődő résztvevőket.

Vincze Péter

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

A magyar-román határon átvezető utat adtak át a szabolcsi Ömbölynél

szo, 2014-09-20 18:51

A 12 kilométer hosszú út több mint 10 kilométeres szakasza román oldalon Szaniszlót és az országhatárt, a fennmaradó csaknem 2 kilométeres része a határt és Ömbölyt köti össze.

A fejlesztéshez mintegy 4,8 millió eurós támogatást nyert el az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a két település, a fennmaradó összeget saját forrásból, illetve nemzeti támogatásból finanszírozták. A beruházáshoz hiányzó 65 millió forintot a magyar kormány biztosította a községnek – mondta Trefán Gábor (Fidesz-KDNP), Ömböly polgármestere az MTI-nek.

Tőkés László néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő gratulált a beruházáshoz, majd arról beszélt, hogy bár a két falu között kicsi a távolság, Trianon után nagyon hosszú volt ez az út, hiszen a határ gyakorlatilag átjárhatatlan volt.

A közös Európában ez a távolság “semmiség számunkra” – mondta a politikus. Tőkés László szerint nem a földrajzi távolság a döntő, hanem inkább a százszorosan hosszabb politikai utat nehéz megtenni “nemzettől nemzetig és embertől emberig”.

Ma kölcsönösen jó románnak és magyarnak lenni, hiszen elkészült egy út, és remélhetőleg itt egy új határátkelő is megnyílik majd a közeljövőben – mondta az EP-képviselő. Elmondta, a tervek szerint tizennyolc új átkelőt alakítanának ki a román-magyar határon, ezek közül néhány már megépült, többet pedig hamarosan átadnak.

Az átkelők jövője függ attól, hogyan alakul a magyar-román viszony, és attól is, “mikor veszik fel végre Romániát a schengeni övezetbe” – mondta Tőkés László, hozzátéve, hogy Magyarország támogatja Románia felvételét.

A schengeni övezethez tartozó országok között nincs határellenőrzés.

Az ünnepségen megjelent Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye több elöljárója is, köztük Seszták Oszkár, a szabolcsi közgyűlés elnöke, Adrian Stef, a Szatmár megyei tanács elnöke, illetve Simon Miklós, a Fidesz országgyűlési képviselője is.

A határon átvezető új ömbölyi utat Románia schengeni csatlakozása után használhatják az utazók. Az utat jelenleg sorompó zárja le.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

ADATVÉDELEM                        IMPRESSZUM            JOGOK ÉS FELTÉTELEK

Copyright @ pusztadobos.hu
Webhost & Design @ pOntDesign.hu