Szabolcsi Hírek

Tartalom átvétel
Szabolcs Online
Frissítve: 5 óra 3 perc

Daloltak és strandoltak a záhonyi nyugdíjasok

p, 2014-08-29 19:23

A nyugdíjas közösség közel húsz fős csoportja idén is ellátogatott a termálfürdőjéről híres Karcag közeli településre, ahol egy lakályos üdülőházban találtak otthonra. A felhőtlen pihenés, a gyógyhatású víz, a vidám főzések és az együtt töltött derűs napok sokáig emlékezetesek maradnak a csoport tagjai számára. A kellemes és kötetlen időtöltés mellett a klub Aranyősz nevű népdalköre nagy sikerrel szerepelt a 24. Berekfürdői Nemzetközi-Országos Nyugdíjas Találkozó kulturális programjában. A Vassné Oláh Ágnes karvezető által összeállított produkciójukat a szakmai zsűri is elismerésben részesítette.

- Tancsik Róbert -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Önkormányzat 2014 – Kilenc újabb jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az NVB

p, 2014-08-29 19:16

A nyilvántartásba vett jelölőszervezetek a helyi választási irodáktól ajánlóíveket igényelhetnek, és szeptember 8-ig gyűjthetnek jelöltjeiknek ajánlásokat.

A testület döntött arról, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására nyilvántartásba veszi az Országos Gazdaszövetséget, az Európai Föderalista Pártot, a Haladó Esztergomért Egyesületet, a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesületet, a Civilek a Kerületért Egyesületet, az Összefogás Pártot és a Magyarországi Nemzeti-, Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületét.

A választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek (pártok, társadalmi szervezetek) állíthatnak, és a voksoláson független jelöltek is indulhatnak. Jelöltet az a szervezet állíthat, amely a választás kitűzése után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB a nemzetiségi választásra pénteken két jelölőszervezetet vett nyilvántartásba: a Keresztény Út Országos Közhasznú Egyesületet és a Ceglédberceli Német Nemzetiségi Kultúregyesületet.

A jelölőszervezeteket az NVB és a területi választási bizottságok veszik nyilvántartásba országos hatáskörrel és országos hatállyal. A nyilvántartásba vett jelölőszervezetek – folyamatosan bővülő – listáját a Nemzeti Választási Iroda az internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n közzéteszi.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Nőttek a késések a záhonyi és a békéscsabai vasútvonalon

p, 2014-08-29 18:04

A közlés szerint a Szolnok és Szajol közötti szakaszon egy munkagép felújítás közben elvágta a biztosítórendszer kábeleit, ezért a berendezés használhatatlan. A felújítás miatt a másik vágányt lezárták, így a vonatok feltorlódnak.

Az ennél is nagyobb késések elkerülése érdekében – amikor lehetőség van rá – a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza közötti vonatokat Szolnoknál, illetve Szajolnál összekapcsolják – írták.

A szakemberek már dolgoznak az elvágott kábelek megjavításán.

A Mávinform korábbi tájékoztatása szerint a biztosítóberendezés hibája, és az, hogy a vonatok Szolnok és Szajol között egy vágányon, váltakozó irányban haladhatnak, 20-40 perces késéseket okozott.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Parlagfű felülnézetből

p, 2014-08-29 18:03

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer adatai szerint ezeken a területeken az elmúlt héten naponta légköbméterenként átlagosan 200-499 pollenszemet észleltek a mérőállomások. Ilyen helyzetben az arra érzékenyeknek számolniuk kell azzal, hogy asztmás tüneteik akár rohamszerűen jelentkezhetnek.
 

 
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság és a Földhivatal szakemberei keddtől csütörtökig hajtották végre a parlagfű légi felderítés első szakaszát.

– A megadott útvonalterv alapján a szükséges eszközök (GPS, Fényképező) és jegyzőkönyvek (előre nyomtatott számozott felvételező lapok) igénybe vételével történt a felderítés. A felvételezésben a Földhivatal részéről 4 gazdász, az NTI oldaláról 3 növényvédelmi és 2 talajvédelmi felügyelő vett részt a munkában – közölte Bujdos László osztályvezető.
 

 
– A megye parlagfűvel szennyezett homokos talajú, nyírségi területeit teljes egészében „lerepültük”, és a beregi, rétközi területeket is szemléztük. A tavaszi, aszályos időjárás nem kedvezett a vetés után-kelés előtt elvégzett gyomírtó kezelések hatékony végrehajtásának napraforgó területeken. A korábbi felhívások, tájékoztatók, riportok, újságcikkek hatására a földhasználók széles köre értesült a légi felderítésről. Sok területen látható volt, hogy a földhasználók a táblán belül a parlagfüves foltot lezúzták, napraforgóban, dohányban, kukoricában. A repülések során sokan figyelték a helikopter útját, a növényvédelmi felügyelők telefonjai 2 napig csörögtek a gazdák érdeklődése, több esetben érintettsége miatt.

A csúcs most következik

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet előrejelzése szerint jelenleg közvetlenül a parlagfűszezon csúcsa előtt vagyunk. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és ITT, illetve a Facebook-on érhető el. A térkép a parlagfű (ambrosia) pollenkoncentrációjának adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul. Kiemelték továbbá, hogy az időjárás szerepe is jelentős: egy csapadékos időszakot követően pollenből is kevesebb van a légtérben. További információk és részletek a ITT olvashatók.
 

A Pilot Projekt eredményei: Repült légi óra: 12 és fél óra
Megtett út: 725 km
Szemlézett terület: 295005 hektár
Parlagfüves terület: 111,88 hektár
Parlagfüves parcella: 42 db
Kalászos tarló: 23 db
Nem művelt: 9 db
Napraforgó: 4 db
Kukorica: 1 db
Lucerna: 1 db
Répa: 1 db
Gyümölcsös: 3 db

 
KM-LTL

Megkérdeztük: Te allergiás vagy valamire?

Ezúttal azt kérdeztük olvasóinktól, hogy allergiásak-e valamire. Tovább >>>

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Tiszta víz jut vissza a természetbe

p, 2014-08-29 17:51

A környezet védelme, a felszín alatti vizek megóvása valamennyiünk érdeke. Éppen ezért jelentős lépés, hogy a Környezet és Energia Operatív Program keretében 737 356 572 forint európai uniós támogatással bővült és korszerűsödött a nagykállói szennyvíztisztító-telep, amit ünnepéyles keretek között pénteken avattak fel.

A „Nagykálló szennyvíztisztító-telep létesítése” című pályázat célja az volt, hogy a város és a szomszédos Biri község szennyvizét a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő megtisztítsák eleven iszapos és természetes tisztítási technológiával. Ez az alkalmazott módszer a ma elérhető egyik legmodernebb technológia, melynek segítségével elérhető, hogy a tisztított szennyvizet részben felszíni vízbe, mint befogadóba vezessék, miközben megszüntethetővé válik a talaj- és talajvízszennyezés. Korszerűsége miatt büszkén mondhatják a település lakói, hogy városukban országos szinten is kiemelkedő fejlettségű szennyvíztisztító készült.

Az új telep – a környezettudatosság szempontját figyelembe véve – a magyar és az európai uniós szennyvíz-elhelyezési szabványoknak megfelelően létesült. Így segíti a nitrátérzékeny területen a nitrogénterhelés csökkentését is. Ez a kombinált rendszer a tisztítási hatásfok növelése mellett az üzemeltetési költségeket is csökkenti, valamint minden évszakban biztonságos határértékre történő szennyvíztisztítást eredményez.

A felépített műtárgyak mellett energiafüzet is telepítettek, amely a tisztított szennyvízzel öntözve energetikai célra hasznosítható biomasszává alakítható. Ez a kombinált rendszer csökkenti a bűzszennyezést és a széndioxid kibocsátást egyaránt.

A kivitelezést a D-K Nagykálló 2012 Konzorcium – Duna Aszfalt Kft. és a Kelet-Út Kft. konzorciuma – végezte. Jelenleg a telep a Nyírségvíz és nagykállói önkormányzat üzemeltetésében működik. A beruházás nyolc új munkahelyet teremtett.
 

Komposzt is készül A víztisztítás folyamatában a napi közel ezer köbméternyi szennyvizet először szétválasztják, eltávolítják belőle a zsírt, homokot és az egyéb darabos hulladékot, majd a fennmaradó vizet több fázison keresztül tisztítják meg. A folyamat további részeként az aerob medencében eltávolítják a foszfort, majd a levegőztető térben a nitrátot kivonják a vízből. Ezután a szennyvíz az utóülepítőbe kerül, és a bukó éleken keresztül távozik a tisztított szennyvíz. A fertőtlenítő medencéből már mezőgazdasági felhasználásra alkalmas tisztított víz jut el az öntöző tavakba. A tisztítás során víztelenített iszap egy háromezer négyzetméteres csarnokba kerül, ahol szalma és fa aprítékkal keverve komposzt készül belőle, amelyet az önkormányzat a mezőgazdasági projektjeiben tud hasznosítani.

 

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Devizahitelek – Elhalasztotta a döntést a bíróság az FHB Jelzálogbank Nyrt. ügyében is

p, 2014-08-29 17:32

A felperes hitelintézet keresetében azt kérte, a bíróság állapítsa meg, hogy a kérelemben megjelölt időszakban általános szerződéses feltételei tisztességesek voltak, ezért érvényesek.

Az FHB Jelzálogbank emellett kérte a bírósági eljárás felfüggesztését, továbbá, hogy a törvényszék forduljon az Alkotmánybírósághoz (Ab) és kezdeményezzen előzetes döntéshozatali eljárást az Európai Unió Bíróságánál, amit a bíróság elutasított.

A jelzálogbank kérte azt is, hogy a törvényszék alkalmazza a részleges érvénytelenség szabályát, az alperes jogi képviselője ezzel szemben azt indítványozta, ha bármely szerződéses feltétel tisztességtelensége megállapítható, a teljes keresetet utasítsa el a bíróság.

A felperes jogi képviselője a tárgyaláson fenntartotta keresetét. Egyebek között kifejtette, hogy a per alapjául szolgáló törvény számos ponton alkotmányellenes, sérti a jogbiztonságot, a visszamenőleges jogalkotás tilalmát, a bírói függetlenség elvét, ellentmond a vonatkozó uniós irányelvnek, s közjogilag érvénytelen, mert a jogalkotó megszegte az Európai Központi Bankkal (EKB) való konzultációs kötelezettségét.

A bank keresetében kitért arra, hogy a jelzáloglevéllel finanszírozott hitelintézetekre különleges szabályokat állapít meg a törvény, szigorúbb finanszírozási elvek vonatkoznak rá és szűkebbek a finanszírozási csatornái. A nemzetközi pénzpiacon gyűjt forrást, forrásszerzése különösen érzékeny a minősítésekre. Kiemelte, hogy nem áll mögötte nemzetközi anyavállalat, maga viseli az országkockázatot.

Az általános szerződési feltételek (ászf) a kereset szerint az átlagfogyasztó számára közérthetőek, de szakmai kifejezéseket is tartalmaznak, s valamennyi oklista megfelel a tételes felsorolásnak. A felmondhatóságnak, amit jogszabály biztosít, a felperes szerint nem feltétlenül kell szerepelnie a szerződéses kikötésben. Olyan feltétel pedig, amely kizárná a kamatcsökkentés lehetőségét, nincs.

A kereset kitért arra is, hogy a pénzpiacon drágább a forrásszerzés, amit a kamatokban érvényesíteni kell. A lakossági hitelek kockázati tényezőinek romlása a banktól független körülmény, ami portfólió szintű veszteséget okozhat, s ennek kamatemeléssel történő fedezése jogszabályban előírt kötelezettség.

Az állam keresetében egyebek között az átlátható, érthető megfogalmazás vizsgálatát kérte a bíróságtól, mondván, csak szűk körben tartja elfogadhatónak az idegen és szakkifejezések használatát. Az állam emellett nem tartja elegendőnek, ha fennáll a kamat változásának lehetősége, annak álláspontja szerint arányosan kell változnia. Az ászf-ket illetően a bank az alperes szerint nem támasztotta alá, hogy az oklistában szereplő elvek tényleges kapcsolatban állnak a kamatokkal, s nem tartalmazza azt a kötelezettséget, hogy a fogyasztó számára kedvező változásokat ténylegesen alkalmazni fogja.

A felperes FHB jogi képviselője szerint a bank szabályzata megfelel az átláthatóság feltételeinek. Hozzátette, az átláthatóság addig terjed, amíg a fogyasztó előre láthatja a kockázatokat, azok gazdasági következményeit meg tudja ítélni. A 10-20 éves szerződésekben azonban vannak előre nem látható és számszerűsíthető kockázatok, amire felhívják a figyelmet a kockázatfeltáró nyilatkozatban.

A bank a tárgyaláson pontosította keresetét, az abban szereplőktől eltérő időintervallumokra kérte a tisztességesség megállapítását. Az állam jogi képviselője erre úgy reagált: a felperesnek kell azonosítania a törvény hatálya alá tartozó kikötéseit és azt, hogy milyen időszakban voltak hatályban; ha tévesen azonosítja, az azzal jár, hogy a felperes esetleges pernyertessége esetén sem dől meg a tisztességtelenség vélelmezése a keresetben megjelölt kikötésekre. A hibás kereset kockázata őt terheli – fűzte hozzá.

A bank üzleti titkokat is tartalmazó okirati bizonyítékokat szeretett volna bemutatni, amelyek a működési mechanizmus bizonyítására is alkalmasak, s amelyeket “földi halandó” nem ért meg, ennek érdekében zárt tárgyalás elrendelését kérte. Az állam jogi képviselője úgy vélekedett, ez arra utal, hogy kikötései nem felelnek meg az átláthatóság követelményének, s akár a kereset elutasításához vezető indokot is szolgáltathat, ha a felperes fenntartja indítványát. A bizonyítékok bemutatására végül nem került sor.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Időjárás-jelentés – 2014. augusztus 29.

p, 2014-08-29 17:25

Az időjárási helyzet Európában

Egy-egy ciklon örvénylik Írországtól északra, valamint Oroszország felett. Emiatt Nyugat-Európa és a Kelet-európai-síkság nagy részén erősen felhős az ég, és több helyen fordul elő eső, zápor, zivatar. Ezzel szemben a Kárpát-medence felett anticiklon helyezkedik el, így Közép-Európában és a mediterrán térségben túlnyomóan napos, eseménytelen az időjárás. Nyáriasan meleg már csak a Földközi-tenger menti országokban van, Görögországban 32, 37, Spanyolországban 35, 40 fokot is mérnek. Másutt 18 és 25 fok között alakul a jellemző nappali csúcshőmérséklet.

Szombat estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is a már említett anticiklon alakítja, de az északnyugati tájakat már megközelíti a nyugati ciklon hidegfrontja.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Reggelig derült vagy gyengén felhős idő várható. Szombaton északnyugaton, északon már több lesz a felhő, de több-kevesebb napsütésre még mindig számíthatunk. Szombat délután északnyugaton, az esti órákban már az Északi-középhegység térségében is előfordulhat néhol zápor, zivatar. Másutt fátyolfelhős, napos, csapadékmentes idő ígérkezik. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, pénteken csak nyugaton élénkülhet meg a déli szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 13 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 24 és 28 fok között várható.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Meghalt egy motoros Tiszakanyáron

p, 2014-08-29 17:14

A Dombrádi úton történt balesetben a gépkocsi utasai nem sérültek meg.

A rendőrség a helyszínelés idejére lezárta az útszakaszt.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Orosz embargó – Magyarországnak is jár a támogatás a tejtermékek tárolásához

p, 2014-08-29 17:11

A tájékoztatás szerint várhatóan jövő hét kedden fogadják el a vaj, a sovány tejpor és a sajt magántárolásának támogatását, amely lehetőséget – mint ahogy minden, az egész unióra meghirdetett segítséget – Magyarország, illetve a magyar cégek is igénybe vehetik.

Brüsszel a vaj, a sovány tejpor és a származási helyük vagy földrajzi megjelölésük miatt oltalom alatt álló sajtok esetében vállalja át a raktározás költségeinek egy részét 3-7 hónapra. Így az Oroszországba szánt, de eladhatatlanná vált termékekre a termelőknek, gyártóknak több idejük lehet új vevőt találni.

A brüsszeli közleményből az is kiderül: az uniós tejipar tavaly 2,3 milliárd euró értékben exportált termékeket Oroszországba. A legnagyobb értékben, mintegy egymilliárd euróért különféle sajtokat értékesítettek.

Brüsszel azt sem mulasztotta el közölni, hogy a jelenlegi szabályozás mindössze a földrajzi vagy származási helye miatt védett sajtok esetében teszi lehetővé a raktározás támogatását. De a bizottságnak szándékában áll a jövőben minden sajtra kiterjeszteni a támogatást.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

MSZP-sajtótájékoztató

p, 2014-08-29 16:18

A párt megyei alelnöke emlékeztetett rá: már a meggymizéria kapcsán is az agrárgazdálkodási kamara és a kormány hathatós segítségét kérték, ám akkor sem történt semmi, ahogy az alma- és dohánytermesztők sem számíthatnak a támogatásra.

Halmi József azt mondta: a léalma 7 forintos felvásárlási ára, vagy az, hogy a dohánytermesztők nem tudják, 2015-ben milyen dotációra számíthatnak jelzi, a megye mezőgazdasággal foglalkozó, abból élő lakosaival nem foglalkoznak. – Eljött az ideje, hogy a kormánypárti politikusok az emberek érdekeit képviseljék! Ne az irodánk előtt tiltakozzanak és tegyenek fel kérdéseket, mert ez a demokráciában másképp működik. A fideszesek már megint fordítva ülnek a lovon, hiszen akkor nem kérdeztek, amikor elvitték a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokat, csökkentették a segélyeket.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Hajléktalanok – Közalapítvány: a téli krízisidőszak kezdetére megérkezhetnek a pályázati pénzek az ellátókhoz

p, 2014-08-29 15:44

Lőrincz Norbert elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériumával történt egyezetésnek köszönhetően sikerült korán kiírni a pályázatokat, és a vidéki területeken döntések is születtek. Az ottani ellátó szervezetek már most pontosan tudják, hogy az egyéb állami források mellett mire mennyi pénz jut a pályázatokból – tette hozzá.

Kitért arra, hogy a hajléktalanok téli ellátásához kapcsolódó pályázati pénzek kiosztása a korábbi években mindig csúszásban volt. Előfordult, hogy az ellátó szervezetek csak decemberben vagy januárban jutottak a pályázati pénzhez – jegyezte meg.

Lőrincz Norbert a közalapítvány által szervezett, csütörtökön kezdődött kétnapos, hajléktalanellátással foglalkozó szakmai konferencia kapcsán szólt arról, hogy a magyarországi hajléktalanellátás az idén lett 25 éves. Az első krízisszállók és hajléktalanellátó intézmények hivatalosan 1989-ben jöttek létre – emlékeztetett.

Elmondta azt is, hogy a tanácskozáson elhangzottak szerint szinte kétnaponta két-három ember válik hajléktalanná Magyarországon.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Megakadt a beruházás

p, 2014-08-29 14:29

Júniusban már több alkalommal is cikkeztünk arról, hogy a hónapokig tartó bizonytalanság után a Magnit igazgatósága eldöntötte, elindítja a kelet-magyarországi beruházását.

Az orosz kereskedelmi lánc az akkori hírek szerint ezer kamionból álló járműflottát, és az azt kiszolgáló infrastruktúrát hoz létre, ami közel kétezer munkahelyet teremt elsősorban Kelet-Magyarországon, pontosabban Záhony és Tiszabezdéd környékén.

Más szelek fújnak

Június óta azonban sokat változtak a dolgok. Valószínűsíthetően a Kelet-ukrajnai zavargások és az orosz kereskedelmi embargó miatt megakadt a beruházás, amit Háda Imre lapunk érdeklődésére meg is erősített.
– Az embargó miatt „áll” a projekt a Magnit-ügyben. Gyakorlatilag kivárnak, hivatalos információval nem rendelkezünk. Elindítottuk a folyamatot, elkészült a szerződéstervezet, ettől több viszont nem történt. Adott lenne a bérbe adandó telephely, azonban jelenleg nincs konkrétum – reagált Háda Imre, Záhony polgármestere.

Részletek lapunk szombati számában

A Magnit egyelőre nem nyit logisztikai központot nálunk

Oroszország legnagyobb kiskereskedelmi üzletlánca, a Magnit egyelőre jegeli azt a tervet, hogy logisztikai központot nyit Magyarországon. Tovább >>>

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Késnek a vonatok a záhonyi és a békéscsabai vonalon

p, 2014-08-29 13:49

A közlés szerint Szolnok és Szajol között elromlott a biztosítóberendezés. Az érintett szakaszon csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok, mert a másik pályát átépítés miatt lezárták.

Ezért a vonatok egy vágányon, váltakozó irányban haladhatnak, és a berendezés hibája miatt torlódások alakulhatnak ki. A szakemberek megkezdték a biztosítóberendezés javítását.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Átadták a korszerűsített nagykállói szennyvíztisztító telepet

p, 2014-08-29 13:46

A beruházáshoz a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán több mint 737 millió forintot nyert el az önkormányzat, amely a fennmaradó részt saját erőből, illetve az önerő alapból finanszírozta.

A jelenleg napi 1000 köbméter kapacitású telep Nagykálló mellett a közeli Biri község területéről is fogadja és tisztítja a szennyvizet.

A program záróünnepségén Juhász Zoltán, a település független polgármestere elmondta, hogy a városban 1977-ben létesítettek természetes, nyárfás tisztító rendszert, amelyet 2000-ben bővítettek. A telep azonban egy 2005-ös vizsgálat alapján környezetkárosító módon üzemelt, ezért volt szükség egy korszerű szennyvízkezelő megépítésére.

Az új telep ügynevezett eleven iszapos és természetes tisztítási technológiával működik, mellette pedig több mint 47 hektáron energiafűz-ültetvényt is telepítettek, amely – a tisztított szennyvízzel öntözve – energetikai célra hasznosítható biomasszává alakítható. A polgármester kiemelte, az alkalmazott technológiának köszönhetően az ország egyik legkorszerűbb szennyvíztisztítójává vált a nagykállói telep.

Simon Miklós, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője elmondta: a Nyírbátor központú választókörzet 32 településéből 17-ben zajlik valamilyen szennyvízberuházás. A tömeges építkezéséket az állam is segíti, az ilyen projektek támogatása a korábbi 84 százalékról 95 százalékra nőtt, így csaknem tíz százalékkal csökkent az ilyen beruházások önereje – fogalmazott a kormánypárti politikus.

A kivitelezési munkálatokat a Duna Aszfalt Kft. és a Kelet-Út Kft. konzorciuma végezte, az üzemeltetést az önkormányzat saját cége és a Nyírségvíz Zrt. közösen végzi. A beruházás összesen nyolc új munkahelyet teremtett.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Önkormányzat 2014 – Ezernél több jelöltet vettek már nyilvántartásba

p, 2014-08-29 13:45

Az önkormányzati és nemzetiségi választásra 2861 jelöltet jelentettek be a bizottságoknál, ennyien adták le az ajánlásaikat, közülük a bizottságok eddig 1308-at vettek nyilvántartásba.

A www.valasztas.hu adatai szerint 151 polgármesterjelöltet, 443 egyéni listás jelöltet és 613 egyéni választókerületi jelöltet vettek nyilvántartásba, valamint nyolc települési kompenzációs listát, amelyen 101 jelölt szerepel.

Az ajánlások gyűjtésére szolgáló ajánlóíveket hétfőn vehették át a jelöltek és jelölőszervezetek. A képviselő- és polgármesterjelölteknek szeptember 8-án 16 óráig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Talányos karambol súlyos sérüléssel

p, 2014-08-29 13:35

Péntek reggel egy Renault tartott a Nyírpálza parkolójából, a szervizúton, az Orosi út felé. A járművezető nagyon lassan araszolt ki a védett útra, ahol eddig nem tisztázott irányból elé került egy kerékpáros. Az autó az elejével találta el, és a földre zuhanó kerékpáros nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, a mentők kórházba vitték. A rendőrség vizsgálja a felelősség kérdését. Egyelőre nem tudni a kerékpáros merről érkezett. Nem hivatalos forrás szerint úgy mondta, hogy a Szegfű utca felől jött, de akkor aligha ütközhettek volna így össze. Ráadásul az autó a jobb oldali sávban haladt. Szemből sem érkezhetett saját sávjában, így ennek eldöntése a rendőrségre marad.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

MSZP-sajtótájékoztató: Tanévkezdési anomáliák, káosz a dokumentációban és tankönyvmutyi

p, 2014-08-29 13:27

Megjegyezte: „A jelenlegi oktatásfenntartói modell hosszú távon nem működik, a gigantikus méretű központosítás életképtelen. A Klikk fala fel sem épült, máris repedezik. A vezetői posztját megbízással töltik be, ami bizonytalanságot szül. Miként az is: tanév közben tervezik a szakképző iskolák beágyazását a szakminisztériumokhoz. Az elektronikus napló még nem, a papír alapú már nem áll rendelkezésre, emiatt kaotikus helyzet alakult ki az iskolákban, erre nem volt példa 2010 előtt. A hagyományosan jó, értékes tartalmú tankönyvek „szemétdombra” kerülnek, a tankönyvmutyi révén piactakarítás zajlik. A nem szimpatikus tankönyvkiadók csődbe mehetnek, munkahelyek veszhetnek el. Homályos az oktatás jövőképe, tovább folyik a centralizáció” – mondta a szakpolitikus.

KM

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Járdán rombolt a BMW Nyíregyházán

p, 2014-08-29 13:15

Tanítási időben igen sűrű a gyalogos forgalom a Vay Ádám körúton, a Kodály Zoltán Általános Iskola előtti szakaszon. Péntek délelőtt egy BMW tartott a Hunyadi utca felől a Vay Ádám körútra, de a jármű vezetője valamiért nem tudta elég szűkre mérni a kanyart, mert felszaladt a járdára, ahol egy padnak ütközve állt meg. Az autóban is keletkezett kár, a pad tönkrement. Szerencse, hogy ekkor senki nem ült rajta, nem vártak buszra az emberek. A rendőrség intézkedett a felelősség tisztázása érdekében.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

„Ez a gyermekek második otthona”

p, 2014-08-29 13:14

Gyermekkoromban megfogadtam, hogy egyszer lesz egy saját óvodám. Nos, ha ez a mostani nem is saját, de sajátomként szeretem – hangzott el Végh Miklós református lelkész köszöntőbeszédében csütörtökön Nagyhalászon, a Nagyhalászi Református Óvoda 2. számú Tagóvodájának átadóünnepségén.

Családon kívüli élmények

– Az óvoda a nevelési és oktatási rendszer része. A gyermek az óvodában tapasztalja meg a családon kívüli élményeket, új embereket ismer meg, kortársai mellett tanul meg alkalmazkodni a társasalomhoz – fogalmazott dr. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, aki megáldotta az intézményt, majd közös imába kezdett a jelenlévő szép számú ünneplő tömeggel. – Összesen 217 apróság és 36 dolgozó éli meg ez évtől az óvoda mindennapjait. Nem egyszerű ekkora számú gyermeksereggel dolgozni, de az itt tevékenykedők áldásos és magas szintű munkája megkönnyíti, hogy a most 33 esztendős épületben zavartalanul nevelkedjenek a gyermekek – emelte ki Végh Miklós református lelkész beszédében, majd hozzátette: az intézmény idén öt csoportot indít, ez a szám pedig még soha nem volt ilyen magas.

– A növekvő létszám mellett az új bútorok és az udvari játékok mind-mind azt a célt szolgálják, hogy a gyermekek a lehető legjobban érezzék magukat második otthonukban.

KM-SA

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

ADATVÉDELEM                        IMPRESSZUM            JOGOK ÉS FELTÉTELEK

Copyright @ pusztadobos.hu
Webhost & Design @ pOntDesign.hu