Szabolcsi Hírek

Tartalom átvétel
Szabolcs Online
Frissítve: 30 perc 6 másodperc

Az országos döntőbe jutottak a hittanosok

45 perc 24 másodperc

Máriapócs – Kerületi hittanversenyt rendeztek a közelmúltban, amelyen részt vettek Máriapócs legjobb hittanosai is. Az idei év témája: „Az egyházi ünnepeink és azok ikonográfiája”.
A felső tagozatosok két korcsoportban mérhették össze tudásukat. Minden máriapócsi csapat dobogós hellyel érkezett haza. A 7-8. osztályosoknál: Gyarmati Dávid, Lazók Alexandra és Tamás László a harmadik helyen végzett. Az 5-6. osztályosok korcsoportjában: Czeglédi Szabina és Kenéz Lilla második lett. Felkészítőjük: Orosz Zoltán atya volt. Szintén az 5-6. osztályosok között: Mihucz Fruzsina, Mosolygó Panni és Pekács Kitti a kiemelkedő első helyet szerezte meg. Ők vettek részt Hajdúdorogon az egyházmegyei hittanversenyen. Az itt elért második helyezésnek köszönhetően indulhatnak az országos versenyen is. A felkészítőjük: Kovács Csaba atya – tájékoztatta lapunkat Palóczy Tímea.

KM

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Akik túlélték a „poklok poklát”

59 perc 33 másodperc

Nyíregyháza – ,,Anya! Nekem miért nincsenek nagyszüleim?” Vajon hányszor hangzott el ez a gyermeki kérdés az 1940-es évek végén, az 1950-es évek elején a Magyarországon élő zsidó kicsinyek ajkáról? S a szülő – a sírását visszafojtva, a könnycseppeket szétmorzsolva –, megpróbált magyarázatot adni arról, hogy mi is történt apa és anya szüleivel. A tényeket azonban nem lehetett letagadni: az évek során szólni kellett a második világháborúról, a szenvedésekről, az elhurcoltatásról, a gázkamrákról, a krematóriumokról…

Munkaszolgálat a Kárpátokban

Dr. Ungvári Istvánné dr. Klein Éva cseperedő kislányként szintén érthetetlenül fogadta, hogy míg óvodás társait gyakran látta a nagyszülőkkel, az ő ajtajukon sohasem kopogtattak nagyiék. A magyar holokauszt emléknapja alkalmából kértük arra, hogy családja tragédiájának felidézésével, a közelmúltban megjelent interjúkötetének bemutatásával tisztelegjünk az elpusztított magyar zsidó lakosság emléke előtt.

– Három-négy éves lehettem, amikor én is kérdezgettem szüleimet a nagyszüleimről. Aztán ahogy nagyobb lettem, egyre többet meséltek a család sorsáról.

Dr. Klein Éva: „Tudni kell a borzalmakról a fiataloknak is, hogy többet ne fordulhasson elő ez a tragédia.”

Édesapám a családjával Székelyben élt, ahol kereskedőként dolgozott. Már a II. világháború első éveiben elvitték munkaszolgálatra, a felesége tizenéves kisfiúval és pár éves kislánnyal maradt a faluban. Bár rövidebb időkre hazamehetett, de aztán mennie kellett vissza a Kárpátokba, így fogalma sem volt arról, hogy 1944 tavaszán a zsidók deportálásakor a családját is elvitték Auschwitzba, mindezt csak a háború befejezése után tudta meg. A front közeledtével a munkaszolgálatosokat is nyugat felé vitték. A günskircheni halállágerbe került, amit végül az amerikai katonák szabadítottak fel 1945 májusában.

További részletek a KELET.HU-n és a Kelet-Magyarországban.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Ha szereted a szakmát…

1 óra 3 perc

Debrecen – Mitől függ, hogy talál-e állást a pályakezdő fiatal?

A magas iskolai végzettségű szülők gyermekei jobb esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon, illetve azok is könnyebben találnak munkát, aki az érdeklődési körüknek megfelelő szakmát választottak – többek között ez derült ki a a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) közös kutatásából. 2009 és 2012 között több, mint 10 ezer olyan fiatal vett részt a felmérésben, akik a megelőző évben szakmát szereztek szakiskolában vagy szakközépiskolában.

A felmérés adatai szerint az érdeklődési körüknek megfelelő szakmát végzettek körében alacsonyabb (23 százalék) a munkanélküliség, mint azok között, akik nem szívesen foglalkoznának a jövőben a megelőző évben szerzett szakmájukkal (28 százalék).

Gyakorlat szükséges

A kutatás arra is rávilágított, hogy a gyakorlati képzést külső cégnél elvégzők (duális képzésben részt vevők) is könnyebben tudtak elhelyezkedni. Azok közül, akik csak az iskolai tanműhelyben végezték gyakorlati képzésüket, 41 százalék talált munkát 9 hónap alatt, ez az arány a külső céghez járók körében 46 százalék, a mindkét helyre járók között pedig 49 százalék volt.

A jó szakiskolai tanulmányi eredménnyel rendelkezők is jobb esélyekkel indulnak álláskereséskor: a munkába álltak tanulmányi eredményének csoportátlaga 3,68, a többieké pedig csak 3,60 volt. Emellett a férfiaknak és a gépészeti szakmát tanultaknak is nagyobb esélyük van a 9 hónapon belüli elhelyezkedésre. Ugyanakkor az alacsony végzettségű és a munkanélküli apák gyermekei gyakrabban válnak munkanélkülivé. – olvasható a GVI közleményében.

Idegen nyelv

A felmérés szerint nagyobb eséllyel találnak munkát azok a fiatalok is, akik idegen nyelven beszélnek. Az idegen nyelvtudással bírók 21 százaléka volt munkanélküli a kérdezés időpontjában, míg a csak magyarul tudók között ez az adat 30 százalék volt. Az érettségi megszerzése is csökkenti a munkanélküliség esélyét: az érettségizettek 18 százaléka számolt be munkanélküliségről, a csak szakképzettséggel rendelkezőknek viszont 25 százaléka – mutatott rá a GVI.

HBN

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Egyre kevesebb a családban élő

1 óra 24 perc

Nyíregyháza – A 2011. évi népszámlálás során a népesség 78%-át írták össze családban élőként, ami azt jelzi, hogy Magyarországon továbbra is a család jelenti a társadalom legfontosabb alapegységét. A Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási adatai azonban arról is tanúskodnak, hogy a családban élők száma a népességfogyást jóval meghaladó ütemben csökkent 2001–2011 között, miközben a háztartásukat egyedül vezetők, az egyedülállók gyakorisága radikálisan emelkedett. Aggasztó esszenciája ez a társadalmunkat jellemző folyamatoknak – tette hozzá Varsányi Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal debreceni főosztályának elemző közgazdásza.

A szakember szerint az egyszemélyes háztartások léte ugyan természetes jelenség, ami leggyakrabban (továbbra is) az időskori megözvegyülés következménye, az elmúlt évtizedben azonban nem ennek hatására nőtt jelentősen az egyedülállók száma. Abban elsősorban a párválasztás kitolódásának, a házasságkötések több évtizede tartó folyamatos csökkenésének, és a válások tartósan magas számának volt meghatározó szerepe.

Tíz év alatt másfélszeresére nőtt mind a nőtlen/hajadon családi állapotúként, mind pedig az elváltként önálló háztartást vezetők száma. E mellett többen voltak azok is, akik házasként éltek külön, egyszemélyes háztartást alkotva. A változások leginkább a 30–39 éves korcsoportot érintették: 2011-ben a harmincas éveiben járó népesség 10 százaléka volt egyedülálló, ami a 2001. évi 6 százalékhoz képest jelentős emelkedés.

További részletek a KELET.HU-n és a Kelet-Magyarországban.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Regina, a nap lánya

2 óra 8 perc

Regina rakamazi diáklány, aki imádja, ha fotózzák, hiszen ez jelenti számára a legjobb kikapcsolódást.
Fotó: Racskó Tibor

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Jókedvű mesejáték egy furcsa királylányról

k, 2014-04-15 19:08

Nyíregyháza – „A mese önmagunk képességeit illetően a határtalan lehetőségek birodalmába vezet el bennünket” – írja Boldizsár Ildikó, a műfaj neves kutatója. A színház nemkülönben: a befogadók a játszókban önnön legjobb arcukat fedezhetik fel. Ezért is olyan fontos, hogy a gyerekek minél korábban megtapasztalhassák, a mesében valahol tulajdon örömeiket, kalandvágyukat élik meg. A Móricz Zsigmond Színház legújabb, s a legfiatalabb nézők számára készített előadásának alkotói jól tudják ezt. Paul Maar (magyarul 2009-ben kiadott) könyvében, s a belőle készült adaptációban együtt vannak a modern s a „hagyományos” mese kellékei.

Nem az, aminek látszik

A MŰvész Stúdióban életre keltett, alig egy órás produkció elején négy gyermek azon huzakodik, mit kellene eljátszani. Amikor úgy döntenek, hogy a Hófehérke „uncsi” és a Hamupipőke is az, akkor egyiküknek eszébe jut a Tessék engem megmenteni! Ezt valamennyien kedvelik: nosza, a gyerekszobában megelevenedik Henrietta-Rozalinda furcsa históriája! A lurkók maguk adják elő a királylány szokatlan történetét, amelyben van szörny, van királyfi, király és királyné. A szárnyaló képzelet számára nincs akadály; a szeretet és a szerelem győzedelmeskedik: a szörnyről is kiderül, hogy nem az, aminek látszik…

Lendületes bemutató

Tasnádi Csaba rendező jókedvű játékot varázsolt a színpadra. Munkatársai (Palánki Hedvig, Palicz Eszter Alma, Pálóczy Magdolna, Rajkó Balázs) segítségével olyan lendületes bemutatót hozott létre, amelyben a legkisebbek együtt szurkolhatnak Henriettának, s közösen örülhetnek a boldog végnek… Mohácsi Árpád fordítását Csernák Samu zenéje és Vámosi Máté koreográfiája teszi élvezetesebbé. A darab számít a nézők lelkesedésére, hiszen nem kisebb a tét annál, minthogy a (vegetariánus) szörny el tudja-e rabolni a hősnőt, vagy sem…

A keretjátékot be nem záró, abszurdba hajló műben négy fiatal színész lép a közönség elé: Bende Kinga, Fridrik Noémi, Mátrai Lukács Sándor és Egger Géza remek humorral, felszabadult komédiázással örvendeztetik meg a publikumot. Nézve ezt a (poszt)modern mesevilágot, eszünkbe jut Bruno Bettelheim, aki szerint „a mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul a saját lelkében olvasni”. Paul Maar munkájából is lehet tanulni: fantáziát, küzdeni vágyást, és hitet a szeretet mindent legyőző erejében…

Karádi Zsolt

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Választás 2014 – Egy hetük van a sajtótermékeknek arra, hogy beszámoljanak az ÁSZ-nak a hirdetéseikről

k, 2014-04-15 17:18

Budapest, 2014. április 15., kedd (MTI) – Egy hetük van a sajtótermékek kiadóinak, hogy megküldjék az országgyűlési választás kampányában közzétett politikai hirdetésekről szóló beszámolójukat az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ); a szervezethez már megérkeztek az első tájékoztatók.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a választási kampányban csak azok a sajtótermékek tehettek közzé politikai hirdetést, amelyek előzőleg eljuttatták hirdetési árjegyzéküket az ÁSZ-hoz. Erre a parlamenti választás előtt január 24-ig volt lehetőség, a számvevőszék pedig ezeket honlapján, a www.asz.hu oldalon közzétette.

Az ÁSZ-nál összesen 793 sajtótermék (459 nyomtatott és 334 elektronikus) hirdetési árjegyzéke található meg.

A jogszabály szerint a politikai hirdetést közzétevő sajtótermékeknek a választást követően 15 napon belül – azaz jövő keddig – tájékoztatniuk kell az ÁSZ-t arról, milyen politikai hirdetéseket közöltek a kampányidőszakban.

A tájékoztatásnak tartalmaznia kell, hogy az adott sajtótermék az egyes jelöltek és jelölőszervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mikor és milyen terjedelemben tette közzé. A számvevőszék internetes oldalán, a www.asz.hu-n olvasható, hogy milyen adattartalommal kell kitölteni a tájékoztatókat.

A tájékoztatókat a sajtótermékeknek április 22-én 16 óráig kell eljuttatniuk az ÁSZ-hoz elektronikus, postai úton, vagy személyesen, de a számvevőszék az adatok könnyebb feldolgozhatósága, kezelése és összesítése érdekében az elektronikus megküldést javasolja.

Az ÁSZ a beérkezett tájékoztatásokat (az árjegyzékekhez hasonlóan) a határidő lejárta és a tájékoztatók feldolgozása után közzéteszi honlapján. Az ÁSZ a sajtótermékek által megküldött adatokat ellenőrzés és változtatás nélkül teszi majd közzé, így azok tartalmáért, jogszabályi előírásoknak megfelelőségéért nem vállal felelősséget.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Megkezdődött a hazai automatikus közúti segélyhívó rendszer kiépítése

k, 2014-04-15 17:10

Budapest, 2014. április 15., kedd (MTI) – Megkezdődött a magyarországi automatikus közúti segélyhívó rendszer kiépítése, amelynek keretében utolsó fázisába ért az eCall rendszer tesztelése – szerepelt a Best Way Traffic által az MTI-nek eljutatott közleményében.

Az eCall segélyhívó rendszer közúti baleset esetén automatikusan riasztja a mentőket a helyszín GPS- koordinátáinak megadásával. 2015 októberétől az Európai Parlament döntése értelmében az új autók esetében kötelezővé válik az eCall beépítése.

Az eCall folyamatos készenlétben álló intelligens egység, ez a megoldás biztosítja, hogy a sofőr eszméletvesztése esetén is időben megérkezzen a segítség, hiszen a balesetet követően a rendszer magától elküldi a pontos GPS koordinátákat a megfigyelő központnak.

A továbbított adatok alapján a központ operátora akár 30 másodperc alatt riaszthatja az illetékeseket, míg korábban telefonon ez több percig is eltarthatott. A gyors ügyintézést segíti, hogy a baleset helyszínét és az ahhoz kapcsolódó információkat a rendszer térképen jeleníti meg, a közelben található mentő-, illetve tűzoltóállomások és járművek feltüntetésével.

Magyarországon az eCall projekt áprilisban induló fázisának feladata a rendszerben részt vevő szervek és szolgáltatók különböző informatikai rendszerei közötti kommunikáció és együttműködés lehetőségének kialakítása lesz. Ennek megvalósítására a Best Way Traffic Kft. kapott megbízást.

Az eCall rendszer egyik előnye, hogy olyan adatokat is továbbít a segélyhívó központokba, amelyek a mentés során hasznosak lehetnek, mint például, milyen üzemanyag van a balesetet szenvedett járműben.

Szvétek Ferenc, a Best Way ügyvezetője egy áprilisi szakmai konferencián kifejtette, hogy a rendszer fejlődésével később akár orvosi adatok is továbbíthatók lehetnek, így a kiérkező mentők már tudni fogják, a sérült milyen gyógyszereket szed, vagy éppen milyen kezelés alatt áll.

Barna Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, ugyanazon a konferencián elmondta, hogy az eCall program is hozzájárulhat a közúti közlekedésbiztonság fokozásához, így a közúti balesetekhez kapcsolódó halálesetek számának 50 százalékos csökkentéséhez 2020-ig.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Több száz karton zárjegy nélküli cigaretta bújt meg nála

k, 2014-04-15 16:50

Hajdú-Bihar – A rendőrök fogták el a NAV egyenruhásai elől menekülő férfit. Mindkét hatóság eljárást indított ellene.

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság egyenruhásai 2014. április 15-én 14 óra körüli időben a 4808. számú főúton ellenőrzést végeztek és igazoltatni akartak egy Volkswagen Passat típusú személygépkocsi sofőrjét. A járművezető miután meglátta őket, megállás nélkül továbbhajtott gépkocsijával.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység Irányítási Központjába a pénzügyőröktől érkezett bejelentés alapján a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság járőrei Váncsod belterületén egy családi ház udvarán felfigyeltek a keresett gépkocsira és intézkedés alá vonták a járművezetőt.

A rendőrök igazoltatták a 33 éves férfit, valamint átvizsgálták az autó rakterét, melyben több száz karton zárjegy nélküli cigarettát találtak.

[caption id="attachment_2530384" align="aligncenter" width="300"] Fotó: police.hu[/caption]

Az egyenruhások G. Imrét elfogták és előállították a rendőrkapitányságra, valamint a lefoglalt cigarettát átadták az eljárás lefolytatására hatáskörrel rendelkező Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozóinak.

A nyírmeggyesi lakos ellen közúti veszélyeztetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság nyomozást indított.

- Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Elpusztult az autó elé futó őz Berkesznél

k, 2014-04-15 16:25

Berkesz – A 4-es főúton tartott egy személygépkocsi kedden, Nyírtass felől Berkesz irányába. A Ford elé Berkesznél, a 304-es km. szelvénynél jobbról egy őz szaladt. Az autó vezetője nem tudta elkerülni az ütközést, és a gépkocsi orrával eltalálta a rőtvadat. A balesetben személyi sérülés nem történt, az őz viszont elpusztult. Az autó jobb eleje megrongálódott, de mozgásképes maradt.

A kisvárdai rendőrkapitányság intézkedett a vadelütésben. Az autóban keletkezett kár becsült nagysága meghaladja a 150 ezer forintot, a vad értékét a területileg illetékes vadásztársaság tudja megadni.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Magyar települések pályázatát is várják a Finnugor Kulturális Főváros címre

k, 2014-04-15 16:17

Budapest, 2014. április 15., kedd (MTI) – Magyar falvak, községek és városok is pályázhatnak május 31-ig programterveikkel a 2015-ös Finnugor Kulturális Főváros címre.

A pályázatok elbírálásakor a zsűri előnyben részesíti azokat a településeket, amelyek nagy régiót lefedő és a település határain is átnyúló programsorozattal neveznek – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Az érdeklődők egyelőre angol és orosz nyelven nyújthatják be pályázataikat május 31-ig írásban, de a következő hetekben magyarul is elérhetővé teszik a szükséges dokumentumokat a www.uralic.org weboldalon.

A Finnugor Népek Ifjúsági Egyesülete (MAFUN), a finn Rokonnépek Barátai Egyesület és az észt U-Turn civil szervezet közös felhívására beküldött pályázatokról idén is két fordulóban dönt a nemzetközi zsűri, amelynek finn, udmurtföldi, észt és magyar tagja is van. A három legjobb koncepciót beküldő településnek személyes bemutatkozási lehetőséget biztosítanak, a győztest pedig október 18-án mutatják be a Rokon Finnugor Népek Napján, Sztarije Bigiben.

Az első Finnugor Kulturális Főváros cím égisze alatt futó programoknak idén egy udmurt falu ad otthont. Sztarije Bigiben ebből az alkalomból több mint 20 rendezvényt – többek között kulturális fesztiválokat, oktatási programokat, falusi turizmushoz köthető eseményeket – tartottak. A programsorozat része volt egy magyar nap március 19-én, amelyen részt vett Íjgyártó István moszkvai magyar nagykövet és a moldvai csángó népzenét képviselő Csürrentő együttes is fellépett.

A MAFUN által életre hívott programsorozat olyan nemzetközi, kulturális, civil és gazdasági kezdeményezés, amelynek célja a finnugor nemzetek identitását és együttműködését erősíteni.

- MTI - 

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Időjárás-jelentés – 2014. április 15.

k, 2014-04-15 16:15

Budapest, 2014. április 15., kedd (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

Észak- és Közép-Európa felett markáns magassági teknő, a talaj közelében pedig a hozzá tartozó nagy kiterjedésű ciklonális mező alakítja az időjárást. Emiatt térben és időben is gyakran változik a felhőzet, és több helyen fordul elő eső, záporeső, Skandináviában és a magasabb tájakon hózáporok is kialakulnak. Ugyanakkor a Brit-szigetek feletti középponttal anticiklon helyezkedik el. A leszálló légmozgásnak köszönhetően a szárazföld nyugati tájain általában napos, csendes, eseménytelen az idő, csupán a magasnyomás peremén – főként az Ibériai-félszigeten – több a felhő, de számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A hőmérséklet csúcsértéke hozzávetőleg a kontinens északi felén jellemzően 5 és 14 fok között alakul. Dél felé haladva nagyrészt 15, 24 fokot mérnek. A legmelegebb a Mediterráneum nyugati részében van, ahol a délutáni órákban nem ritka a 25, 28 fok sem. A Kárpát-medence időjárását szerda estig a fentebb említett magassági teknő határozza meg.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Az erőteljes gomolyfelhő-képződésből eleinte nagyobb eséllyel a Dunántúlon és az északkeleti, keleti megyékben alakulnak ki záporok, az utóbbi tájakon zivatarok is. Az intenzívebb záporokat jég-, illetve hódara kíséri. Éjszaka átmenetileg egyre többfelé kiderül az ég. Szerdán a napsütés mellett hozzávetőleg a Szécsény-Budapest-Pécs vonalban képződik több gomolyfelhő, és főként arrafelé számíthatunk záporokra, egy-egy zivatarra. Ugyanakkor az Alföld fölé zártabb, réteges felhőzet is sodródik, amelyből a délkeleti, keleti határ közelében alakulhat ki néhol gyenge eső. Az északnyugati, szerdán az északira, északkeletire forduló szél nagy területen megerősödik, a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti határ közelében olykor viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, +6 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben ennél néhány fokkal hidegebb időre van kilátás.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 11, 16 fok között várható.

- MTI - 

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Novemberre elkészül a Szamos–Kraszna-közi tározó

k, 2014-04-15 16:02

Ópályi – Szerdán Győrtelken, Tunyogmatolcson, Kocsordon és Mátészalkán tartanak lakossági tájékoztatókat.

A Szamos-Kraszna-közi árvízszintcsökkentő tározó kivitelezési munkálatainak aktuális állásáról április 15-én és 16-án a térség több érintett településén lakossági fórumot szervezett az Országos Vízügyi Igazgatóság (OVF).

A Szamos–Kraszna-közi árapasztó tározó kivitelezési munkái a terveknek megfelelően haladnak, így idén november 20-áig befejeződik a kivitelezés – tudhattuk meg az OVF, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivízig) és a kivitelező konzorcium képviselőitől az április 15-én Ópályiban, Szamoskéren, Szamosszegen és Nagydoboson tartott lakossági tájékoztatón. Szerdán Győrtelken, Tunyogmatolcson, Kocsordon és Mátészalkán tartanak hasonló fórumot.

A téli leállás után idén március 20-án indultak újra a munkálatok, többek között a tavaly októberben elkezdett kerékpárút építésével, amely a déli töltésen várhatóan július 14-éig, az északi töltésen pedig június 20-áig készül el. A tározóval kapcsolatos rendezési munkálatokra – a tájgazdálkodási tápcsatorna és a tervezett földutak kialakítására, valamint a Kraszna jobb partjának résfalazására – is sor kerül közeljövőben.

A tervek szerint május 20-ától június 25-éig alakítják ki a vadmenekítő dombokat és a szükséges rámpákat. A vízbeeresztő műtárgynál épülő 4120 jelű út ideiglenes forgalomba helyezési engedélyét február 5-én kapta meg a kivitelező a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivataltól. A 120 kV-os elektromos hálózat műszaki átadására tavaly november végén került sor, a 22kV-os vezeték átépítése várhatóan április végén kezdődik.

A Szamos–Kraszna-közi árvízszintcsökkentő tározó a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése program része, melynek keretében további öt árapasztó tározó épül. Ezek mindegyike a Tisza völgyében élők nagyobb árvízvédelmi biztonságát szolgálja. Az árvízvédelmi rendszerrel és a szükséges hullámtéri beavatkozásokkal szükség esetén a Tisza teljes hazai hosszán átlagosan 50-60 centiméteres árvízszintcsökkenés lesz elérhető.

Tározóadatok
  • A tározó töltésének építése során 1,5 millió köbméter földet mozgatnak meg. Az 51 négyzetkilométeres területen 126 millió köbméter össztérfogatú tározónak köszönhetően a Szamoson 60-80, a Tiszán Vásárosnaménynál 30-40, Tivadarnál 10-12 centiméteres árvízszintcsökkenést lehet elérni.
  • A vízbeeresztő műtárgynál a vasbeton szerkezethez 20 800 köbméter anyagot használtak fel.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Idén befejeződik az árvízszint-csökkentő tározó építése

k, 2014-04-15 15:29

Szabolcs-Szatmár-Bereg – A Szamos-Kraszna-közi árvízszint-csökkentő tározó kivitelezési munkái a terveknek megfelelően haladnak, így idén november 20-ig befejeződik a kivitelezés – tudhattuk meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) és a kivitelező konzorcium képviselőitől.

A téli leállás után idén március 20-án indultak újra a munkálatok, többek között a tavaly októberben elkezdett kerékpárút építésével, amely a déli töltésen várhatóan július 14-ig, az északi töltésen pedig június 20-ig készül el. A tározóval kapcsolatos rendezési munkálatokra – a tájgazdálkodási tápcsatorna és a tervezett földutak kialakítására, valamint a Kraszna jobb partjának résfalazására – is sor kerül közeljövőben.

A tervek szerint május 20-tól június 25-ig alakítják ki a vadmenekítő dombokat és a szükséges rámpákat. A vízbeeresztő műtárgynál épülő 4120 jelű út ideiglenes forgalomba helyezési engedélyét 2014. február 5-én kapta meg a kivitelező a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivataltól. A 120 kV-os elektromos hálózat műszaki átadására tavaly november végén került sor, a 22kV-os vezeték átépítése várhatóan április végén kezdődik.

A Szamos-Kraszna-közi árvízszint-csökkentő tározó a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése program keretében valósul meg. Ennek keretében további öt árapasztó tározó épül, amelyek mindegyike a Tisza völgyében élők nagyobb árvízvédelmi biztonságát szolgálja. Az árvízvédelmi rendszerrel és a szükséges hullámtéri beavatkozásokkal szükség esetén a Tisza teljes hazai hosszán átlagosan 50-60 centiméteres árvízszint-csökkenés lesz elérhető.

További részletek a www.kelet.hu-n és a Kelet-Magyarország április 16-ai számában.

Kapcsolódó cikkek:

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Háromszázötvenmilliós cigarettafogás Nyíregyházán

k, 2014-04-15 15:22

Nyíregyháza, 2014. április 15., kedd (MTI) – Több mint 350 millió forint értékű zárjegy nélküli cigarettát találtak a rendőrök egy nyíregyházi raktárban – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kedden az MTI-vel.

Fedor Rita százados elmondta, hogy a rendőrség tevékenység-irányítási központjába vasárnap érkezett bejelentés egy raktárbetörésről.
A rendőrök a telephelyen egy másik raktár ajtaját is nyitva találták, és ott nagy mennyiségű, zárjegy nélküli cigarettára bukkantak.

A rendőrség értesítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyíregyházi pénzügyőreit, ők 353 ezer doboz dohányárut számoltak össze a raktárban. A zárjegy nélküli cigaretta értéke meghaladta a 353 millió forintot.

A szóvivő megjegyezte, hogy a rendőrök a cigarettát rejtő raktárban betörésre utaló körülményt nem állapítottak meg. Az ügyben a pénzügyőrség indított nyomozást.

- MTI - 

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Választás 2014 – Alapjogokért Központ: a győztes a parlamenti helyek 61 százalékát szerezte volna meg a régi rendszerben is

k, 2014-04-15 15:17

Budapest, 2014. április 15., kedd (MTI) – Az Alapjogokért Központ elemzése szerint a győztes a parlamenti helyek 61 százalékát szerezte volna meg az előző választási rendszerben is.

A központ legújabb, kedden az MTI-hez eljuttatott írásában rámutatott: ez hozzávetőlegesen annyival kevesebb a most ténylegesen megszerzett mandátumaránynál, mint amennyivel megnövekedett az egyéni képviselők aránya a választási rendszerben.

Mint felidézték, a magyar választási rendszer 1990 óta vegyes rendszerként működik, melyet egy listás és egy egyéni választókerületi ág alkot. Az új szabályozás megtartotta ezt a vegyes jelleget, de a részletszabályokban változást hozott: a korábbi háromcsatornás rendszert kétcsatornás váltotta fel, emellett pedig átalakult a kompenzációs szavazatok kiosztása is – állapították meg.

Hozzátették: ennek megfelelően egyrészről az országos lista, a területi lista és az egyéni körzet helyett csak országos listáról és egyéni választókerületekről lehet beszélni, másrészről pedig már nem csak az egyéniben vesztes, hanem a győztes jelölt mandátumot nem eredményező szavazata után is képződik töredékszavazat. Utóbbi győztes-kompenzációra azonban éppen azért volt szükség, mert a területi listák megszűntek, melyek valójában aránytalanabbá tették a rendszert azzal, hogy a nagypártokat inkább, a kisebbeket jóval kevésbé jutalmazták mandátummal.

Az elemzés szerint az tény, hogy az új választójogi szabályozás megalkotása során a jogalkotó bevallott szándéka volt, hogy a stabilabb kormányzás elősegítése érdekében a többségi (tehát aránytalanságot növelő) egyéni képviselői ágról szerezhető mandátumok arányát növelje. Így a parlamenti képviselői helyek 53 százaléka szerezhető meg a választókerületekből a korábbi 46 százalék helyett. Ezzel párhuzamosan azonban a területi listás, amúgy fentiek szerint az aránytalanságot növelő elem kikerült a rendszerből, helyébe a kompenzációs szavazatokat is felszívó, arányos alapon működő “valódi” országos lista lépett. Annak érdekében, hogy a jogalkotói szándék megvalósuljon, a területi lista korábbi, arányosságot torzító hatását a győztes egyéni jelöltek után is járó töredékszavazatok új rendszerével kellett “kipótolni”. Ez azt jelenti, hogy az egyéni választókerületben a győztesnek szó szoros értelemben mandátumszerzéshez nem szükséges szavazatai is felkerülnek az országos listára. Ha a győzteskompenzáció nem képezné a rendszer részét, az egyéni képviselői helyek arányának növelését kioltaná a területi lista kiesése, azaz nem lett volna elérhető az eredeti, stabilabb kormánytöbbség létrejöttét segítő cél.

Az új választási rendszer az eddigiekhez képest némileg növelt aránytalansága tehát az egyéni képviselő mandátumarány változásából és nem a győztes-kompenzációból fakad. Ennek megfelelően a választásokon leadott szavazatok kapcsán nem úgy kell kalkulálni, hogy azok milyen mandátumarányokhoz vezettek volna győztes-kompenzáció nélkül, hanem hogy milyen eredményhez vezettek volna a korábbi, területi listákat is tartalmazó rendszerben – fejtették ki.

A 2013-ban fiatal jogászokból és joghallgatókból alakult Alapjogokért Központ célja a jogállami működéssel és alapjogvédelemmel kapcsolatos tudományos kutatás és elemzés.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Állásbörze a Nyíregyházi Főiskolán

k, 2014-04-15 14:10

Nyíregyháza – Kedden délelőtt elkezdődött a kilencedik Innovációs- és Állásbörze Nyíregyházán, melyen huszonhat kiállító képviseltette magát. A megnyitón prof. dr. Jánosi Zoltán a Nyíregyházi Főiskola rektora elmondta, hogy a Nyíregyházi Főiskola nincsen egyedül, hiszen a nagyobb megyei cégek és vállalkozások mind-mind partnerei az intézménynek. A börze 16 óráig várja az álláskeresőket.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Elszállították a Nyíregyházán talált robbanótestet

k, 2014-04-15 13:50

Budapest, 2014. április 15., kedd (MTI) – Elszállították a Nyíregyházán kedd délelőtt talált világháborús robbanótestet. A 4-es úton feloldották az útzárat – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel.

Várkonyi Melinda elmondta: a Debreceni úton csatornázás közben egy 8 centiméter átmérőjű magyar aknavetőgránát került elő. A gránátot a honvédség központi gyűjtőhelyére viszik. A tűzszerészek átvizsgálták a környéket, de több robbanótest nem került elő.

A 4-es főút érintett szakaszát egy időre lezárták, de most már ismét zavartalan a forgalom – tette hozzá a kommunikációs tiszt.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Rekordkorán lehet meggyet és cseresznyét szüretelni az idén

k, 2014-04-15 13:22

Budapest, 2014. április 15., kedd (MTI) – Az enyhe tél miatt egy hónappal korábban borultak virágba a gyümölcsfák, így az idén rekordkorán lehet majd meggyet és cseresznyét szüretelni – közölte a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) gyümölcstermesztési kutatóintézete kedden.

Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy húsvét előtt szinte valamennyi hazai gyümölcsfajtánál bekövetkezzen a teljes virághullás. Idén azonban az extrém enyhe téli időjárásnak köszönhetően a szokásosnál közel egy hónappal korábban indultak virágzásnak a fák – áll a közleményben.

A kutatóintézet munkatársai szerint általánosságban remek termés ígérkezik a korai tavasz miatt, mindössze a májusi fagyosszentek okozhatnak kárt az előre tolódott érési időszak miatt, az akkor már borsónyi méretű gyümölcsökben.

Míg tavaly a későn beköszöntő tavasz adott okot aggodalomra a hazai gyümölcstermesztésben, most a jó idő miatti korai virágzás okozhat esetleges problémákat a szakemberek szerint.

A közlemény idézi Apostol Jánost, a NAIK gyümölcstermesztési kutatóintézetének tudományos főmunkatársát, aki elmondta: négy évtizedre visszamenőleg mindig húsvétkor szoktak virágozni a cseresznye- és meggyfák. Most azonban az enyhe tél miatt a legkorábbi cseresznyefajta, a Rita már március 25. környékén virágzásnak indult, így meleg idő esetén már május elején lehet majd szüretelni. A cseresznye és a meggy már közel jár a teljes virághulláshoz, ahogyan a szilva és az alma is – tette hozzá.

A szakember kiemelte, hogy április közepéig a cseresznye 90, a meggy 70 százaléka virágzott el, de a mandula- és kajszibarackfák is nagyon hamar virágba borultak. Az őszibarack a teljes virágzása végén van, az alma még most is virágzik, és a héten már a birs és naspolya is megindul.

A szakemberek bizakodóak a termés mennyiségét és minőségét illetően, ugyanis idén a méhek gond nélkül végezhették munkájukat. A tavalyi későn jött tavasz miatt ugyanis akkor szinte egyszerre indultak virágzásnak a gyümölcsfák, s ez jelentősen megnehezítette dolgukat.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Bisnode: 30 százalékkal több cég szűnt meg az első negyedévben

k, 2014-04-15 13:12

Budapest, 2014. április 15., kedd (MTI) – Az idei év első negyedévében 30 százalékkal több, összesen 16 675 cég szűnt meg Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában – közölte a Bisnode üzleti információszolgáltató az MTI-vel kedden. Az cégalapításokat is figyelembe véve fél százalékkal csökkent a működő cégek száma.

Felszámolással 4508, végelszámolással 2468, kényszertörléssel pedig 9699 cég szűnt meg a Bisnode adatai szerint, jelenleg több mint 557 ezer céget regisztrálnak Magyarországon.

A nemzetközi cégminősítő elemzése szerint bár idén márciusban rekord számú, 4500 vállalkozás alakult, a cégalapítási dömping ellenére fél százalékkal csökkent a cégek száma az egy évvel ezelőttihez képest.

Az elemzésből látszik, hogy a legtöbb iparágban csökkent a cégek száma: leginkább a papíriparban, a fafeldolgozás terén és az építőiparban. 2013. április eleje és 2014. április eleje között mindhárom szektorra 3 százalék feletti cégszámcsökkenés volt jellemző.

Több, mint 3 százalékkal nőtt a cégalapítások száma a közigazgatás, az élelmiszergyártás és a vegyipar területén.

Megyei bontásban Csongrád, Pest, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyén kívül mindenhol kevesebb cég működik. A legnagyobb mértékű visszaesés Komárom-Esztergom (-4,43 százalék) és Baranya (-1,89 százalék) megyében történt.

Az elemzés szerint az átlagos fizetési határidő Magyarországon évek óta 29-30 nap körül mozgott, de 2014 első negyedévében már átlag 25 nap volt jellemző. Az átlagos fizetési késedelem tekintetében mérsékelt növekedés jellemezte 2014 első negyedévét 2013 első három hónapjához képest. Ma átlagosan 18 napot késnek számláik kiegyenlítésével a cégek, míg egy évvel korábban ez az érték 17 nap volt.

Megyénként Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye cégei fizetik átlagosan a legnagyobb késéssel számláikat, esetükben a 32 napot is meghaladta az átlagos fizetési határidő.

A kutatásból az is kiderült: eddig a legnagyobb bedőlési arány az építőipart fenyegette a magyar gazdaságban, de 2014 első negyedévében a felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított arányának tekintetében a szektort már megelőzte a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás. A Bisnode adatai szerint 100 vendégfogadással és vendéglátással foglalkozó cégből közel 5 egy éven belül fizetésképtelenségi eljárás alá kerül. A kényszertörlési eljárásokkal együtt a vendéglátó cégek 14 százalékát érinti ilyen eljárás.

- MTI - 

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

ADATVÉDELEM                        IMPRESSZUM            JOGOK ÉS FELTÉTELEK

Copyright @ pusztadobos.hu
Webhost & Design @ pOntDesign.hu