Szabolcsi Hírek

Tartalom átvétel
Szabolcs Online
Frissítve: 14 perc 23 másodperc

Buda-Cash - Az OBA vezetése kedden tárgyalja a DRB bankcsoport kártalanítási ügyét

32 perc 52 másodperc


Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: a testület keddi ülésén dönt a kártalanítás leggyorsabb módjáról. Ezt követően sajtóközlemény útján haladéktalanul tájékoztatja a nyilvánosságot a kártalanítás módjáról, valamint a pontos maximális összegről is.

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke, aki egyben elnöke az OBA igazgatótanácsának is, az MTI-nek nyilatkozva hétfőn elmondta, hogy automatikusan, külön kérés nélkül indul majd meg az OBA kártalanítása. A betétbiztosítási alap a betétgaranciával érintett valamennyi betétre - beleértve a lakossági és vállalati megtakarításokat - a törvényi előírás alapján 20 munkanapon belül maximum mintegy 30 millió forintig (100 ezer euróig) kárkifizetést teljesít. Hozzátette, hogy a korábbi tapasztalatok szerint az OBA a törvényes határidőnél sokkal gyorsabban fizetett a betéteseknek.

Az MNB alelnök szerint az OBA kártérítésének plafonja bőséges fedezetet nyújthat a lakossági károsultaknak, hiszen a négy érintett kisbanknál az átlagos betétösszeg nagysága ennek csak töredékét teszi ki. A DRB bankcsoportnál - a vállalati és intézményi ügyfelekkel együtt - bő 123 ezer betétet kezeltek mostanáig.

Hangsúlyozta azt is, hogy az OBA-nak minden körülmények közt meglesz a kellő fedezete a betétesek kártalanítására, mivel az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa hétfőn arról is döntött, hogy elegendő jegybanki forrást biztosít e célra.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Útdíj - Csaknem 830 ezer megyei e-matricát vettek és 13 ezret váltottak vissza az autósok február végéig

52 perc 28 másodperc

Akik januárban érvényes e-matrica nélkül közlekedtek díjköteles szakaszokon, de legkésőbb február 28-ig a jogosulatlan úthasználat helye szerinti megyei vagy éves országos matricát vásároltak, azoknak sem a pótdíjat, sem az 1470 forintos szolgáltatási díjat nem kellett megfizetniük. A február 28-i zárás miatt még folyamatban van az összesítés arról, hogy hányan vették meg utólag a matricát - közölte a NUSZ.

A január-februári adatgyűjtés és feldolgozás folyamatos, a januári jogosulatlan úthasználat miatt mintegy 3500 pótdíjfizetési felszólítást küldtek ki. Feltehetően sokan éltek a türelmi idő átmeneti rendelkezésével és váltották meg utólag a szükséges jogosultságot a pótdíj elkerülése érdekében - tette hozzá az útdíjfizetési szolgáltató.

A NUSZ változatlanul azzal számol, hogy összesen mintegy 20 ezer megyei e-matrica válhatott feleslegessé, miután február 1-jétől egyes útszakaszok ismét díjmentesek lettek, illetve változtak a matricák területi érvényességére vonatkozó szabályok.
A feleslegessé vált megyei e-matricák még két hétig, március 15-ig válthatók vissza.

A megvásárolt megyei e-matricák közül a legtöbb, 528 ezer Pest megyére érvényes. Fejér megyére 78 ezer, Győr-Moson-Sopronra 43 ezer, Heves megyére 33 ezer, Bács-Kiskunra pedig 26 ezer érvényes.

Az adatok szerint az idei év első két hónapjában összesen több mint 2,2 millió matricát adtak el, amelyből csaknem bruttó 20 milliárd forint folyt be - közölte a NUSZ, hozzátéve, hogy ez a visszaváltások miatt még csak tájékoztató jellegű adat. A tavalyi év hasonló időszakában 1,4 millió matrica kelt el, az értékesítés bruttó árbevétele 13,3 milliárd forint volt.

A szolgáltató a korábbiakhoz hasonlóan ismét felhívta a figyelmet arra: az egyik leggyakoribb tévesztés, hogy a januártól már a D2 kategóriába tartozó járművekre D1 kategóriás jogosultságot váltanak. Ez a szabályozás értelmében olyan, mintha az autós egyáltalán nem váltott volna matricát.

Az új D2 díjkategóriába tartoznak a hétnél több utas szállítására alkalmas személyautók, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók.

Szintén gyakori tévesztés, hogy az autós utólag veszi meg az e-matricát, amit a jogszabály értelmében minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani. Az akár néhány perccel később megváltott e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül, az ellenőrző kamerák az elhaladó autóról a rendszám alapján azonnal megállapítják, hogy van-e érvényes e-matricája - hangsúlyozta a NUSZ.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Ukrán embercsempészt fogtak el Szabolcsban

54 perc 17 másodperc

Fülöp Gergely őrnagy elmondta, hogy a 40 éves férfi személygépkocsiját szombat este ellenőrizték Sonkád térségében a határrendészek, s az autóban rajta kívül négy, okmányokkal nem rendelkező felnőtt és három gyermek ült.

A jármű utasai magukat afgán állampolgároknak vallották és menekültstátusz-kérelmet terjesztettek elő. Ügyükben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal indított eljárást.

A rendelkezésre álló adatok szerint az ukrán sofőr pénzért próbálta az afgánokat illegálisan az Európai Unió területére juttatni.

A rendőrség szombaton a férfit őrizetbe vette és embercsempészés miatt kezdeményezi az előzetes letartóztatásba helyezését.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Buda-Cash - Az MNB visszavonta a DRB bankcsoport tagjainak tevékenységi engedélyét

55 perc 24 másodperc

Hozzátette: a jegybank előre hozott vizsgálatsorozatot kezdett a brókercégek nyilvántartási rendszereinek áttekintésére. Windisch László szerint az MNB vizsgálat eredményétől függően akár e héten döntés születhet a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyének visszavonásáról is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa hétfő délután hozott döntést a négy hitelintézet - DRB Bank, ÉRB Bank, BRB Bank és DDB Bank - tevékenységi engedélyének visszavonásáról, miután az MNB vizsgálatának megállapítása szerint a kisbankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére. Sőt, mivel a Buda-Cash Brókerház Zrt. súlyos, bankonként tízmilliárdos nagyságrendű összegekkel nem tud elszámolni, emiatt a hitelintézetek saját tőkéje is negatívvá vált - jegyezte meg.

Az engedély-visszavonó határozatokkal automatikusan, külön kérés nélkül megindul az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítása. Az OBA a betétgaranciával érintett valamennyi betétre - a lakossági és vállalati megtakarítások e körbe tartoznak - törvényi előírás alapján 20 munkanapon belül maximum mintegy 30 millió forintig (100 ezer euróig) kárkifizetést teljesít. A korábbi tapasztalatok szerint az OBA a törvényes határidőnél sokkal gyorsabban fizetett a betéteseknek - mondta.

Windisch László hangsúlyozta, hogy így márciusban valamennyi fogyasztó kamatostul hozzájut kártérítéséhez ezen összeghatárig. Megjegyezte, hogy az OBA kártérítésének plafonja bőséges fedezetet nyújthat a lakossági károsultaknak, hiszen a négy érintett kisbanknál az átlagos betétösszeg nagysága ennek csak töredékét teszi ki. A DRB bankcsoportnál - a vállalati és intézményi ügyfelekkel együtt - bő 123 ezer betétet kezeltek mostanáig.

Az OBA-nak minden körülmények közt meglesz a kellő fedezete a betétesek kártalanítására, mivel az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a jegybank felügyeleti alelnökének kezdeményezésére hétfőn arról is döntött, hogy elegendő jegybanki forrást biztosít e célra - tette hozzá.

A Buda-Cash Brókerháznál a felügyeleti biztos a törvény szerint az ügyfelek érdekeire tekintettel, és a kialakítandó tiszta helyzet érdekében határozhat a nyitott pozíciók lezárásáról. Az alelnök felidézte, hogy a brókercég ügyfelei is jogosultak kártérítésre, amelyet mintegy 6 millió forint összegig a Befektető-védelmi Alap (Beva) nyújt majd számukra.

A Buda-Cash-nél történtek nyomán az MNB hétfőtől előre hozott vizsgálatsorozatot indított a befektetési vállalkozási piac több szereplőjénél. A soron kívüli ellenőrzések célja, hogy a felügyelők áttekintsék az érintett brókercégek nyilvántartási rendszereinek megbízhatóságát - foglalta össze Windisch László. Hozzátette: a jegybank minden körülmények közt véghezviszi a pénzügyi rendszer megtisztításának másfél éve megkezdett folyamatát.

A vizsgálatsorozatot, amely nyomán tavaly felszámolás indult egyebek közt a Széchenyi Kereskedelmi Banknál, a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél, és a jegybank számos jogosulatlan szolgáltatóval, például a Fortress-csoporttal szemben lépett fel sikeresen, az MNB még akkor is véghezviszi, ha ez egyes érdekcsoportokat sérthet - hangsúlyozta.

Az egyre szigorúbb felügyeleti eljárásokat azzal indokolta, hogy minél hamarabb tiszta helyzet
legyen a piacokon. A jegybanki vezető érdekes összefüggésként említette meg, hogy éppen a Buda-Cash másfél évtizedes visszaélés-sorozatának felszínre hozatala, és az újabb előrehozott MNB vizsgálatok bejelentése után követelte "az egyik politikai csoportosulás" a problémákat fel nem táró pénzügyi felügyelet (PSZÁF) önálló mandátumának visszaállítását. Különös helyzet az, amikor egyes politikusok a százmilliárdos bűncselekménnyel gyanúsított bűnelkövetőkkel és a nekik pénzért dolgozó ügyvédekkel összhangban kezdenek el "önfeljelentésről" beszélni a sajtóban - jegyezte meg. Elképesztőnek nevezte azt is, hogy "egyes, a sajtóban megjelenő vélemények folyamatosan a felügyeleti munkát támadják, miközben a gyanú szerint bűncselekményeket elkövetők tevékenységét nem firtatják".

Windisch László jelezte, a jegybank a továbbiakban nem kíván reagálni a politikailag vagy egyéb szempontok alapján motivált "önfeljelentési" elméletekre, de utoljára leszögezi: a Buda-Cash-nél történt visszaélést kizárólag a jegybank részletes adatbekérése, az itt megfogalmazott gyanú alapján az MNB előre hozott helyszíni vizsgálata, illetve a befektetési vállalkozás informatikai adatállományának teljes körű felügyeleti szervermentése előzte meg. Csak ezt követően került sor a brókercég vezetőinek meghallgatására, s mindezek nyomán a jegybank azonnal megtett büntető feljelentésére. Ennek köszönhetően került sor a rendőrségi razziára - hangsúlyozta.

Windisch László arról is beszámolt, kezdeményezik a jogalkotónál, hogy az eddigi öt évenkénti átfogó vizsgálat helyett jóval sűrűbben, akár évente kerüljön sor a jövőben olyan vizsgálatra, amely áttekinti a brókercégek helyzetét. A jegybank egyéb - például a könyvvizsgálók felelősségének megerősítését célzó - jogszabály-módosítási lépéseket is kezdeményez. Az MNB ugyanakkor a saját vizsgálatainak gyakorítására, módszertanának szigorítására vonatkozó intézkedéseket természetesen saját hatáskörében, jogszabály-módosítás nélkül is megteszi - tette hozzá.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Megújult épületben az egészségügyi alapellátás Kisvárdán

1 óra 36 perc

A munkálatok során, homlokzati hőszigetelés, nyílászárók cseréje, projektarányos akadálymentesítés, akadálymentes vizesblokk kialakítása, padlóburkolatok cseréje, vezetői iroda bővítése, kazánház, gépészeti berendezések felújítása, és cseréje is megtörtént. A rekonstrukció több mint hatvan millió forintba került. A kivitelezési munkák során elvégezték a tetőhéjazat cseréjét is melynek költségeit Kisvárda Város Önkormányzata önerőből vállalta.

Külső megjelenésében is korszerű Kisvárdán az Egészségügyi Alapellátás épülete.

- Vincze Péter -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Buda-Cash - MNB: hamisak az ellenzéki pártok állításai

2 óra 22 perc

Az LMP szerint a Matolcsy György által vezetett MNB nem képes megfelelően kezelni a Buda-Cash botrányt, az ellenzéki párt ezért a jegybankelnök távozását, valamint szigorúbb felügyeleti szabályokat követelt hétfőn. Az LMP szerint az MNB-nek és a kormánynak kell kártalanítania az ügyfeleket a törvény szabta keretek között. Az MSZP hétfőn arra szólította fel a kormányt és a jegybankot, ne felelősöket keressenek maguk helyett, hanem kérjenek elnézést, és teljes mértékben kártalanítsák a Buda-Cash ügy minden érintettjét. Hozzátették, az elmúlt öt évben a felügyeletnek, illetve az MNB-nek lett volna lehetősége arra, hogy megakadályozza a Buda-Cash-ügyet, ezért az eset miatt a jegybanké a felelősség.

"Egyes ellenzéki politikusok a gyanú szerint jelentős részben a szocialista kormányok időszakában elkövetett bűncselekmény-sorozatot más elkövetési időponthoz próbálják kötni" - írja közleményében a jegybank. Hozzáteszik, különösen visszás, hogy vezető ellenzéki pártpolitikusok az elkövetők helyett azt az MNB-t vádolják a brókerháznál történtek miatt, amely – azt követően, hogy alig 16 hónappal átvette a pénzügyi felügyelés feladatát Magyarországon – fényt derített a bő másfél évtizeden át elkövetett visszaélésekre.

A jegybank közölte: hamis az az állítás, amely szerint a DRB bankcsoporthoz köthető hitelintézetek az MNB tevékenységének időszakában kerültek volna a Buda-Cash Brókerház Zrt. tulajdonosi köréhez. A valóság ezzel szemben az, hogy a Buda-Cash Brókerházhoz köthető megbízott magánszemélyek a brókerház tulajdonosainak megbízásából 2008-2009-ben, alapvetően a Gyurcsány-kormány időszakában szereztek többségi befolyásoló tulajdonrészt – a részjegyekre vonatkozó tőkeemelésekkel, s ennek révén a régi tagok fokozatos kiszorításával – abban a 11 takarékszövetkezetben, melyekből később a DRB bankcsoport tagjai létrejöttek.

Az MNB által indított, s a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nél és a DRB bankcsoportnál folyamatban lévő vizsgálatok eddigi adatai egyértelműen azt mutatják: a gyanú szerint jelentős mennyiségű ügyfélpénz eltüntetésével járó visszaélés-sorozat másfél évtizeddel azelőtt indult el, hogy jegybank 2013 októberében átvette volna a pénzügyi felügyeleti szerepkört.

A jegybank szerint tudatlanságon és rosszhiszeműségen alapul, ráadásul a jegybanktörvény ismeretének teljes hiányáról tanúskodik az az állítás, amely szerint az MNB-nek kellene valamiféle "állami" kárpótlást nyújtania a brókercég és a bankok károsultjainak. Az MNB ugyanakkor már jelezte, hogy kellő mennyiségű likviditás ad a betétesek követeléseinek kifizetésére az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA), ha az nem rendelkezne elég forrással erre a célra. Az OBA tehát képes lesz teljes mértékben eleget tenni kártalanítási feladatainak.

"Az MNB határozottan visszautasítja a Buda-Cash Brókerház Zrt., illetve négy kisbank ügyében tett intézkedéseihez kapcsolódó befolyásolási kísérleteket. A jegybank – amelynek függetlenségét törvény garantálja Magyarországon – még abban az esetben is halad tovább a pénzügyi rendszer megtisztításának útján, ha ez egyes érdekcsoportok konkrét anyagi vagy politikai érdekét sérti. Az MNB határozottan felhívja a ellenzéki politikusok figyelmét arra, hogy a jövőben tartózkodjanak attól a rendkívül felelőtlen magatartástól, hogy politikai haszonszerzés céljából, valótlanságok állításával, a közvélemény megtévesztésének kísérletével próbálják meg aláásni Magyarország pénzügyi stabilitását" - írja az MNB.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Időjárás-jelentés - 2015. március 2.

2 óra 26 perc

Az időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk északnyugati része fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Hatására Európa nagy részén gyakran erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen esik az eső, zápor, az északabbi területeken havas eső, havazás is előfordul. Ugyanakkor keleten és délen anticiklonális hatások érvényesülnek. Az éjszaka képződött ködfoltok feloszlása után változóan felhős az ég, hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés, de a Kelet-európai-síkság területén helyenként kisebb havazás kialakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi és keleti vidékén -1 és +5, a középső és nyugati tájakon pedig 7 és 14 fok között változik. A legmelegebb délnyugaton van, ott a kora délutáni órákra 17, 24 fok közé melegszik fel a levegő.

Kedd estig a Kárpát-medence időjárását a fent említett ciklon meleg-, majd hidegfrontja alakítja.

Várható időjárás kedd estig:

Hétfő estig borult lesz az ég, többfelé várható eső, záporeső, délen néhol zivatar is kialakulhat jégdarával. Estétől északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. Kedden az ország nagy részén időnkénti felhősödés, sok napsütés valószínű, csupán északkeleten lehet eleinte több felhő. Ott szórványosan lehet eső, zápor, a hegyekben hózápor, másutt legfeljebb elvétve alakulhat ki futó zápor. Hétfőn a délnyugati, éjszaka és kedden az északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 7 és 11 fok között alakul.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Nézőpont: A százmilliárdos bukta

2 óra 55 perc

Nem is olyan régen – kábé tavaly nyáron – engem is hívtak a Buda-Cash-tól befektetést ajánlva. Olyan részvényt, amelynek ukrán kitettsége volt, s amikor mondtam, hogy hát egy kicsit mintha kockázatos lenne a dolog, megnyugtatott a bróker: ugyan, az ukrán-orosz konfliktus elsimul gyorsan.

Hát nem simult el. Sőt. Mindazonáltal meglehet, igaza volt a brókernek, ami a részvényt illeti, csak kérdés az időtáv. Azaz, könnyen lehet, hogy valóban rendeződik a helyzet, ha nem is rekordsebességgel, és egy újjáépítős, EU-pénzes Ukrajnával a háta mögött ezen a papíron jelentőset lehetett volna kaszálni. Hát ilyen a tőzsde. Kosztolányi szerint forró szívvel kell szeretni és hideg fejjel csinálni, mások, kevésbé emelkedett gondolkodók szerint meg csak azzal a pénzzel tőzsdézzünk, aminek az elvesztése ugyan fáj, de nem túl nagy gond. Miért írom ezt? Nem azért, hogy a Buda-Cash ügyet, vagy a benne résztvevőket mentsem. A konkrét ügyről csak annyit, hogy az évtizednyi észrevétlen csalás alighanem bullshit, mese. A kilencvenes években voltam banki és tőzsdecég-tanácsadó. Egy kör, amely nem is kicsi, mindig tudta, ki hogy áll. Honnan és mi hiányzik. Melyik cég hol sáros és mennyire. Aki ebben a körben dolgozik, összetart és beszélnek egymással, szemük meg van. Nagyon sok céges, kisbankos bukás észrevétlen maradt, mert eladták idejében, csendben megoldották, elboltolták. De, aki ezzel foglalkozott, pontosan tudta, mi történik. Azt elhiszem, hogy a hivatalos vizsgálatok nem mutattak semmit. De, hogy az értők és bennfentesek ne csacsogtak volna jó régen már erről, azt nem hiszem. Majd most talán kiderülhet, hova és hogyan szállt el a százmilliárd, de az, hogy miért éppen most buktatták be őket, az soha.

De nem is ez a lényeg. Minden ilyen ügy rést üt, gyengíti azt az építményt, ami amúgy is igen gyenge alapokon áll Magyarországon, s amit úgy hívunk, pénzügyi kultúra.

Milyen következtetést von le egy Buda-Cash ügyből a nem rutinos befektetők, azaz a népesség java része? Ne bízz az ilyen úri huncutságban, mint a bankok, bankszámla, befektetés, bankkártya, elektronikus banki rendszerek, és így tovább. Mindabban, ami egy korszerű ország életét meghatározza – akkor is, ha vannak benne hibák, bukták.Amúgy is rosszul áll a bankok népszerűségi szénája. Holott az elátkozott valuta alapú hitelek ügye is sokkal inkább politikai, államirányítási hiba, mintsem pusztán a bankoké. Azt, hogy mit tehetnek a bankok és mit nem, mindig egy adott gazdaságirányítás dönti el – ha azt akarja, ne legyenek valuta alapú hitelek, akkor nincsenek.

Egyszóval hatalmas pénz a százmilliárd, de ettől még nem szabad visszafordulni azon az úton, ami a korszerű pénzügyi kultúra felé vezet. Ha tetszik, ha nem, nem tarthatjuk a párna alatt a pénzt, és nem térhetünk vissza a borítékban kapjuk a fizetést rendszerére. Épp ellenkező irányba kell menni: megértetni mindenkivel a pénzügyi világot, megtanítani mindent róla, mint a KRESZ-szabályokat. Apropó: miért is jöhet ki úgy iskolából gyerek Magyarországon, hogy nincs KRESZ-vizsgája?

- Kiss László - 

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Elkezdődtek a szintvizsgák

3 óra 14 perc

Az idén tizenegyedik alkalommal szervezi meg a megyei iskolarendszerű szakképzésben résztvevő diákok gyakorlati tudásának felmérését szolgáló szakmai szintvizsgákat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Idén 2600 diák tesz vizsgát 25 oktatási intézményből, 38 szakképesítésben megyénkben. Az iparkamara ezeket a vizsgákat készíti elő és szervezi meg február első tanítási napjától április utolsó tanítási napjáig, együttműködve a képző intézményekkel.

Alkalmas vagy sem?

A szintvizsga választ ad arra, hogy a tanuló elsajátította-e az irányítás melletti munkavégzéshez szükséges kompetenciákat, alkalmas-e arra, hogy a következő tanévben tanulószerződéssel egy gazdálkodószervezetnél gyakorlati képzésen vegyen részt.

A szintvizsga a szakmai vizsgát megelőzően információt ad a tanulónak, az oktatónak, hogy a végső megmérettetésre pótolhassa esetleg hiányzó ismereteit, javítva ezzel a felkészülés hatékonyságát, eredményességét és vizsgatapasztalatot biztosítson. Az idei évben legtöbben az eladó, szakács, pincér és a hegesztő szakmákban tesznek szintvizsgát.

A sikeres vizsga után a diákoknak lehetőségük nyílik arra, hogy szakmájuk gyakorlati fortélyait egy vállalkozásnál sajátítsák el, ahol valós munkakörülmények között válhatnak szakmájuk leendő mesterévé.

Nyilvános a követelmény

A sikeres felkészülést segíti, hogy a követelményrendszer nyilvános, továbbá a feladatbankok hozzáférhetőek a www.isziir.hu oldalon. Ezen vizsgák szervezésével kapcsolatos tudnivalókat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szintvizsga szabályzata tartalmazza.

A szintvizsgák során a szervezők minden eszközt és szükséges feltételt biztosítanak a tanulók számára a megfelelő színvonalú munkavégzésre, így e feladat megvalósítása során rendkívül fontos a kamara és a képző intézmények közötti hatékony együttműködés – tájékoztatta lapunkat Mészáros Éva, a megyei iparkamara kommunikációs vezetője.

Változott a munkaerőpiac

Az elmúlt másfél évtizedben alapvetően megváltozott a munkaerőpiac és a képzési rendszer is.

Differenciáltabbá vált a foglalkoztatók igénye a munkavállalókkal szemben.

A munkaerő-piaci keresletben a súlypont a foglalkoztathatóságra és teljesítőképességre helyeződött. Megnőtt a kereslet a mobil, betanítható munkaerő, és a változó munkakörülményekhez rugalmasan alkalmazkodni tudó szakemberek iránt. A cél, hozzájárulni a szakképzés minőségének és hatékonyságának javításához, feladatot és felelősséget vállalni a szakképzés innovációjában, működtetni egy olyan ellenőrzést – a szintvizsgát –, amely a gyakorlati képzés minőségbiztosítási rendszerének alapfeltétele – közölte Mészáros Éva.

KM-TG

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Vendégsorok: A kudarc ára

3 óra 52 perc

Ahogy értesültünk róla: a busás bevételt remélő, hozzá nem értő szervezők tanulhattak volna korábbi, hasonló próbálkozásukból, ami szintén kudarcba fulladt. Pedig Pest mindent megtett azért, hogy a kigyúrt izmú nők bálványa sikeresként jól érezze magát fővárosunkban. A parlamentben fogadta őt a miniszterelnök, este személyesen Andy Vajna főzött neki vacsorát, különrepülőgéppel hozhatta új kedvesét, meg a saját őrző embereit, s a neki megígért 130 milliós tiszteletdíj sem utolsó csalogató egy kis beszélgetésre. Csakhogy: a félmilliós és a 80 ezer forintos belépőjegyek, illetve a Schwarzival fényképezkedés félmilliója még a mi sikerországunkban is soknak találtatott, így aztán azok, akiknek a vasárnapi ebéd összeállításán is gyakorta főhet a fejük, letettek a ritka élményről, ennyi pénzért nem voltak kíváncsiak azokra a már említett izmokra.

Mindez persze lehet, hogy a mi kisszerűségünk következménye. Mi mindig fillérezünk, fogunkhoz verjük a garast, mert félünk a holnaptól. A színésznek ígért 130 milliós gázsi talán még a kevesebbek közé tartozik a megszokott Schwarzi-honoroknál, dehát ahol ő él, ott másfajta nagyságrenddel számolnak, mint nálunk. Nálunk ez a pénz egy átlagkeresetű embernek fél évszázad alatt jön össze, de ha a költségeket is beszámítjuk, lehet az egy évszázad is. Amin persze a vacsorakészítő Vajna nem csodálkozik, hiszen az ő ifjú neje megengedhet magának egy 40 milliós autót, s nem érti, hogy miért nem kap minden nő nálunk drága gyémántot ünnepi alkalmakkor, pedig megérdemelné.

- Angyal Sándor -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Mobil applikációk álláskeresőknek

3 óra 57 perc

Cvonline.hu

A Cvonline.hu állásportál applikációjával már utazás közben is böngészheted az állásokat, elmentheted őket vagy akár jelentkezhetsz is rájuk. Profiloldaladra belépve beállíthatod továbbá, hogy a legfrissebb téged érdeklő állásokról mindig kapj értesítést. Az applikáció elérhető már iOS és Android telefonokon is.

LinkedIn

Egyre elterjedtebb hazánkban is a LinkedIn, mint üzleti közösségi hálózat. Létre tudunk hozni egy profiloldalt magunknak, ahol a készségeinket, szakmai tapasztalatainkat és tanulmányinkat tudjuk feltölteni, ugyanúgy mint egy online önéletrajzot. Számos HR vezető és a toborzási cég alkalmazza arra, hogy jelöltekre találjon. Az applikáció használatával be tudunk jelentkezni a profilunkba, meg tudjuk, hogy a minket érdeklő cégek milyen nyitott pozíciókat kínálnak, illetve számos hasznos szakmai cikket is tudunk olvasni.

BPMenetrend

Érdemes letöltenünk a BPMenetrend alkalmazást, ha Budapesten keresünk állást és tömegközlekedéssel szoktunk utazni. Állásinterjúra való készülődésnél sokat segíthet, meg tudjuk nézni a következő indulási időpontokat, egyből látjuk, hogy mennyit kell még várnunk.

BKK Info

A fentiek mellett hasznos lehet még a BKK Info alkalmazása, mely percre kész tömegközlekedési információkkal lát el bennünket a menetrendi és járatváltozásokról azonnal, push üzenet formájában.

Waze

A Waze a világ legnagyobb közösségalapú közlekedési- és navigációs alkalmazása. Ha autóval közlekedünk érdemes használnunk, mert valós idejű közlekedési- és útinformációkat tartalmaz, így időt és üzemanyagköltséget tudunk megspórolni a használatával.

Köpönyeg

Az időjárással kapcsolatban segíthet a Köpönyeg.hu alkalmazása, mely 3200 magyarországi településre tud 15 napos előrejelzést és 20 000 külföldi városra pedig 10 napos prognózist biztosítani.

- CVO -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Emelkedik a benzin ára, a gázolajé nem változik

4 óra 12 perc


Az emeléssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 354-355 forintra nő, a gázolajé 370-371 forint marad.

A Mol legutóbb múlt szerdán változtatott az árakon, akkor a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 2 forinttal emelte, a gázolajé nem változott.

A benzin literenkénti átlagára tavaly szeptember és 2015 január között mintegy 100 forinttal csökkent, az utóbbi egy hónapban ugyanakkor fokozatosan mintegy 30 forinttal emelkedett. A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára február eleje óta 24 forinttal lett magasabb.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Rosszul lett a volán mögött és fának ütközött egy autós Nyíregyházán

4 óra 32 perc

Nagy valószínűséggel a jármű idős vezetője már a karambol előtt elvesztette uralmát a jármű fölött, és ezért futott le az útról és átvágva a járdán, fának ütközve állt meg. Az anyagi kár elérheti a negyed millió forintot.

A rendőrség eljárás során tisztázza az okokat, a sérültet a mentők kórházba vitték.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Édes jövőképet vázoltak fel a hazai ágazatnak

5 óra 6 perc

Az egyeztetésen résztvevők az ágazat terveiről, a jövőbeni elképzelésekről, a további fejlődés irányairól, valamint az ezt megalapozó együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak.

A szakmaközi szervezet képviselői ágazatuk gondjait és a lehetséges megoldásokat vázolva kifejtették: a feketegazdaság visszaszorítása, a mikro-, kis- és közepes vállalkozások pályázati támogatása segítheti a mintegy kétezer dolgozót foglalkoztató édes­ipari ágazatot abban, hogy a hazai termelés bővülhessen – tájékoztatta lapunkat a Földművelésügyi Minisztérium sajtóosztálya.

A tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára tavaly ősz óta sorra tárgyal a szakmaközi szervezetekkel.

Ezúttal a Magyar Édesség­gyártók Szövetségével, amelynek képviselői egyebek mellett elmondták: a fejlődést a tőkehiány mellett gátolja a szakképzett munkaerő hiánya, valamint jelezték: a magyar édesipar hagyományait elismerő, pozitív kommunikáció is lendíthetne az ágazat helyzetén.

KM

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Eltűnt idős férfit keresnek

5 óra 8 perc

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Kemecsei Rendőrőrse 15010/6465/2015. általános számon folytat eljárást a 75 éves Sinku Géza kótaji lakos eltűnése ügyében. Az idős férfi 2015. március 1-jén reggel lakóhelyéről ismeretlen helyre távozott, azóta hozzátartozói, a rendőrök és polgárőrök hiába keresik.

A bácsi gyógyszeres kezelésre szorul, tájékozódni nem tud. Személyleírása: körülbelül 160 - 165 cm magas, 65-70 kg, testtartása görnyedt, haja ősz, erősen kopaszodik, szeme barna, „szúrós tekintetű”, fogazata hiányos, orra nagy. Utolsó ismert ruházata: sötét nadrág, fekete, combközépig érő kabát. Különös ismertetőjele: jobb lábára sántít, mozgása nehézkes.

A rendőrség kéri, hogy aki információval rendelkezik a keresett férfi hollétéről, tegyen bejelentést bármelyik rendőri szervnél, vagy hívja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság (06-42) 524-600 központi telefonszámát, illetve tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80/555-111 „Telefontanú” zöld számán (H-Cs.: 8-16, P.: 8-13 óráig), vagy a 107-es, 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Embercsempészt fogtak el a szabolcsi rendőrök

5 óra 14 perc

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Kölcsei Határrendészeti Kirendeltségének rendőrei 2015. február 28-án este a határ közeli Sonkád térségében ellenőriztek egy személygépkocsit, melyben a sofőrön kívül négy, okmányokkal nem rendelkező felnőtt és három gyerek ült.

Az autót egy 40 éves ukrán állampolgárságú férfi vezette, aki a rendelkezésre álló adatok szerint pénzért próbálta a migránsokat illegálisan az Európai Unió területére juttatni. A jármű -magukat afgán állampolgárnak valló- utasai menekült-státuszért folyamodtak, ügyükben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal folytatja az eljárást. A gépkocsit vezető ukrán állampolgárt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanújával 2015. március 1-jén őrizetbe vette, előzetes letartóztatását kezdeményezik.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Ez történt februárban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

5 óra 17 perc

Kettős halál a felüljáró tövében Nyíregyházán

Két ember vesztette életét egy közlekedési balesetben Nyíregyházán, a 36-os főút belváros felé vezető oldalában.

Emberi csontvázat találtak Nyíregyházán

Emberi csontvázat találtak a rendőrök egy nyíregyházi ingatlanon elásva - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán.

Megrohanták a készletet kiárusító áruházat

Talán már sokan nem is emlékeznek arra a hiány korszakra, amikor az ABC előtt kosárért álltak sorba az emberek, hogy egyáltalán vásárolni tudjanak.

Oscar-díj - A legrosszabb ruhák

A díjazottak mellett nézzük át pár fotón azt is, hogy ki nyúlt mellé nagyon az öltözőben. A teljesség igénye nélkül: Lady Gaga, Solange Knowles, Lorelei Linklater, Alexander McQueen.

Kemény angol próba

Villanyoszlopnak vágódott egy Rover típusú személygépkocsi alig 30-40 méterrel távolabb, mint ahol nemrég ketten meghaltak egy hasonló balesetben Nyíregyházán.

Új rendőrautókat kapott a Szabolcs megyei rendőrfőkapitányság

Összesen 114 új gépjárművet kapott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, a szolgálatba álló járműállomány nagyobb részét schengeni határőrizeti munkára fogja használni a rendőrség.

 

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Élesedik a helyzet az utakon

5 óra 24 perc

Március 1-jétől éles üzemben működik a január elsején indult Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) – tudatta lapunkkal az Objektív Hírügynökség.

Átláthatóságot szeretnének

– Január elsején indult az EKÁER, melynek célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása – tájékoztatott Suller Attila alezredes szóvivő.

A próbaüzem alatt az érintett gazdálkodóknak lehetősége nyílt a rendszer megismerésére valamint a működéssel kapcsolatos észrevételek megtételére.

A március elsején már éles üzemben működő EKÁER jelentős könnyítéseket tartalmaz, így például a kockázatos termékek esetében a mennyiségi és értékhatár egységesen 500 kilogramm illetve 1 millió forint lett. Bővült a mentességek köre is, így nem kell bejelenteni – egyebek mellett – a gyógyszer-, a hulladék- vagy a fémtörvény hatálya alá tartozó fémhulladék szállítmányokat sem. Lehetőség van az útszakasz mentesítésre is, amelynek lényege, hogy egyes gyártó cégek a 20 kilométeres körzeten belüli beszállítóiktól érkező szállítmányok esetén mentesülhetnek a bejelentés alól, amennyiben ezt kérik a NAV-tól.

Kockázati biztosíték

Március 1-jétől a kockázatos élelmiszerek és termékek szállítása esetén már az úgynevezett kockázati biztosítékot is meg kell fizetni azon gazdálkodóknak, akik nem mentesülnek alóla.

KM

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

A kalandok éjszakája a Sóstói erdőben

5 óra 55 perc

Helyszín: Sóstói erdő
Időpont: 2015. 03. 06. péntek, 18.30
Találkozó: Nyíregyháza Sóstói út, a Tölgyes étterem előtt a parkolóban.
Táv: 10 km

​ A túra célja:
Természet és ember találkozása a civilizáció adta kényelmi eszközök kizárásával (lámpát kérlek, ne hozz magaddal!). Ösztöneinkre hagyatkozva barangolunk majd az erdőben, érdekes helyszínek felkeresése, a csillagos égbolt vizsgálata (derült idő esetén), távol a város fényeitől, pazar látványt nyújt majd. Együtt az erdő sötétjét felfedezni nem oly rémisztő dolog, mint egyedül bolyongani.

Csapatunk vidámsága és a baráti hangulat, garantáltan jobb kedvre derít mindenkit. ​ Csatlakozz Te is túráinkhoz!

- Zöld Kerék Alapítvány -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

ADATVÉDELEM                        IMPRESSZUM            JOGOK ÉS FELTÉTELEK

Copyright @ pusztadobos.hu
Webhost & Design @ pOntDesign.hu