Szabolcsi Hírek

Tartalom átvétel
Szabolcs Online
Frissítve: 7 óra 54 perc

Távozik a kórház főigazgatója: „Rendezett állapotban adom át”

cs, 2015-01-29 19:30

– Február 5-étől a kórházcsoportot már nem én vezetem, az új kihívások nem a megyéhez fognak kötni – jelentette be a szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Mangol Csilla. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 2012. április elsejével kinevezett főigazgatója két hónap híján 3 év után távozik – közös megegyezéssel – az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézménycsoportjának éléről.

Életre keltett projektek

– Amikor idejöttem, kaotikus állapot fogadott, több mint ötmilliárd forintos adósságállomány, megrekedt európai uniós beruházások; most nyugodt szívvel és tiszta lelkiismerettel, rendezett állapotokat hagyva tudom átadni a vezetést az utódomnak – fogalmazott Mangol Csilla, aki újságírói kérdésre annyit válaszolt, a versenyszférában folytatja. – Életet tudtunk lehelni a nyűglődő projektekbe, nagyon komoly lobbizással sikerült pluszforrásokat elnyerni a Tömbkórház és az új Sürgősségi Centrum építéséhez, az idén szinte minden hónapra jut majd egy átadás, a nagykállói rehabilitációs épület pedig elkészült – sorolta az eredményeket a főigazgató.

Hozzátette: az új uniós ciklus fejlesztési projektjeit is megalapozták, komoly támogatást remélnek a határon átnyúló HURO-s fejlesztéshez. Gyakorlatilag 2013 decemberéig tartott a válságmenedzselés időszaka. Ennek részeként többek között megszüntették a kettős jogviszonyokat, a felesleges jogi és tanácsadói szerződéseket, az értékaránytalan szerződéseket újratárgyalták, felbontották, pluszköltség nélkül, közös megegyezéssel megváltak a múltbeli rossz működésért felelős menedzsment tagjaitól, racionalizálták a háttérszolgáltatásban dolgozók létszámát, sokak átképzését indították el az ápoló szakmára felkészítő OKJ-s képzéssel, a szállítói tárgyalások eredményeként a fennálló késedelmi kamat közel teljes elengedését érték el. S ez csak egy része annak a sok-sok lépésnek, amelynek eredményeként tavaly már a működésre, a dolgozók motiválására lehetett fókuszálni.

KM-BM

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország január 29-ei számában.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Megyei gyökerű innováció

cs, 2015-01-29 18:26

Második alkalommal pályázhattak a hazai vállalkozások az Üzletfejlesztési Díjra. Az elismeréssel az az Üzletfejlesztési Portál célja, hogy bemutassa az adott év leginnovatívabb kis- és közepes vállalkozásait, valamint felhívja a figyelmet az innováció fontosságára, és a gazdaságra gyakorolt pozitív hatásaira.

Elhozták az első helyet

A benevezett magyar vállalkozások közül a független szakmai zsűri az első három helyezettet díjazta, további három pályázót pedig oklevéllel ismerte el. 2014 leginnovatívabb üzletfejlesztése a BCONHUNT platform, illetve annak első okostelefonos alkalmazása, a BCONSHOP. A legújabb technológiai megoldásokra – iBeacon, BLE 4.0 – épülő mobilmarketing alapú vásárlásösztönző rendszer egyszerre nyújt megoldást a kiskereskedelmi szereplők, illetve a vásárlók megváltozott igényeire.

– Az ingyenes mobil applikáció letöltésével testre szabott, exkluzív kedvezményekhez jutnak a felhasználók, azaz a vásárlók – mutatta be lapunknak a fejlesztést a vásárosnaményi származású Vezse Árpád, a díjnyertes vállalkozás műszaki igazgatója, majd hozzátette: a kiskereskedelmi üzletláncoknak pedig egy rendkívül jól célozható, precízen mérhető és nem utolsó sorban az összezsugorodott marketingbüdzsékben is elhelyezhető vásárlásösztönző platformot biztosítanak, amellyel növelhetik üzletük forgalmát. A díjjal kapcsolatban Vezse Árpád elmondta: büszke az elismerésre, mert ez egyfajta pozitív visszacsatolás a szakma részéről.

Tarnavölgyi Gergely

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország 2015. január 29-ei számában.

Életút – Vezse Árpád 1974-ben született Vásárosnaményban, de óvodás korától kezdve Nyíregyházán élt, egészen a gimnázium végéig. Az 1. számú gyakorlóba járt, majd a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumba, utána pedig Budapestre került, a Műszaki Főiskolára. Az iskolák után a Westel 900 Rt.- nél helyezkedett el. Informatikusként, fejlesztőként a telekommunikációs szektorban dolgozott évekig, majd egy mobiltartalom-fejlesztő startup vállalkozásnál.

– Eközben elkezdett „ismerkedni” a nagy adatbázisokkal, adattárházakkal és az üzleti intelligenciával, dolgozott a MOL földgáz-, és az OTP adattárházain.

– A nagyvállalati projektek mellett szabadidejében saját ötletek megvalósításán szorgoskodik barátaival, kollégával. Ilyen két fontosabb projekt a www.iTREE.hu és a www.BCONHUNT.com.

– A nyíregyházi éveiben aktívan sportolt, atletizált (200 és 400 m síkfutás). Több aranyérmet szerzett egyéniben és csapatban. A mai napig tartják 4x200 méteres váltófutás ifjúsági országos rekordját. A megyeszékhelyen a sportolás mellett aktívan zenélt is, a zeneiskolában tenorkürt és pozan hangszereken játszott évekig. Tagja volt a helyi rézfúfós zenekarnak (Tonté László volt a mestere). Volt egy popzenekaruk, amit a barátaival alapítottak Nyíregyházán, ez volt a MUSEO, akikkel egy telt házas Budapest Sportcsarnok-gálán is felléptek egy egykori tehetségkutató műsor keretében.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár

cs, 2015-01-29 17:37

A hungarikumok sorába került a vizsolyi Biblia - amely az első teljes, magyar nyelvű Biblia -, továbbá a magyar harcosok által a 9. és a 11. század között használt íj, valamint a szegedi fűszerpaprika őrlemény.

A miniszter az MTI kérdésére az íj hungarikummá minősítését azzal indokolta, hogy ez az egyedi fegyver fontos szerepet játszott a honfoglalás és az államalapítás során zajló harcokban.

A Magyar Értéktárba került az Unicum keserűlikőr, a kürtős kalács, a Piros Arany, valamint az Erős Pista ételízesítő. Szintén bekerült a tárba a szatmári szilvalekvár, a Hévízi-tó az ottani hagyományos gyógyászattal együtt, továbbá Neumann János életműve, különös tekintettel számítástechnikai hagyatékára. Végül a bocskai viselet és a bajai halászlé lett magyar érték - tájékoztatott Fazekas Sándor.

A mostani döntéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe már 45 tétel tartozik, a Magyar Nemzeti Értéktár pedig mintegy 120 tagúra bővült.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Vasárnapi pihenőnap - Webes adatbázis készül a vasárnap is nyitva tartó üzletekről

cs, 2015-01-29 17:33

A közlemény szerint a rendszer díjmentesen segíti a vásárlókat az erre a célra külön létrehozott webtérképes keresővel és mobilalkalmazásokkal.
Nem csak a vásárlók számíthatnak a rendszerre a közelükben lévő, nyitva tartó kisvállalkozói üzletek könnyű megtalálásában, a fejlesztő cég a legkisebb bolt számára is elérhető feltételekkel teszi lehetővé a legteljesebb körű megjelenést - közölték.

A naprakész rendszer a vásárláson túl a kikapcsolódást is szolgálja, információt ad a felhasználó közelében lévő hazai turisztikai célpontokról, helyi látnivalókról, eseményekről, de távolabbi célok keresése és azok információja is elérhető.

A csatlakozni kívánó vállalkozások jelentkezését február 27-éig várják.

A szolgáltatás március 1-jén indul, akkorra válnak elérhetővé az érintett üzletek és turisztikai célpontok információi, valamint a mobilalkalmazások is ettől az időponttól lesznek letölthetőek.
A törvény március 15-i hatályba lépéséig a vásárlók tesztelhetik a rendszert, illetve még a változások előtt tájékozódhatnak a törvény részleteiről és az elérhető boltokról - áll a közleményben.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Nyíregyházán csaknem 24 milliárdból fejleszt az önkormányzat

cs, 2015-01-29 16:57

Az európai uniós és nemzeti támogatással, illetve önkormányzati saját forrásból megvalósuló 12 beruházás együttes értéke 23 milliárd 995 millió forint, közülük a legnagyobb összegű, 13,4 milliárdos a szennyvízelvezetési és tisztítási projekt.

A városhoz tartozó üdülőhely, Sóstógyógyfürdő idegenforgalmi fejlesztésére, valamint a helyi sportcsarnok rekonstrukciójára több mint 2-2 milliárd forintot költenek. Másfél-másfél milliárd forintba kerül az Érkerti-lakónegyed megújítása, valamint a borbányai régi hulladéklerakó-telep rekultivációja, 1-1 milliárdba pedig a stadion, illetve a hulladékgazdálkodási eszközrendszer fejlesztése.

Fél-fél milliárd forintot meghaladó összegből kilenc közintézmény épületének energetikai fejlesztését végzik és korszerűsítik a belterületi utakat is. A polgármesteri hivatal épületegyüttesén napelemes energiarendszert alakítanak ki, 22,3 millió forintért.

Két, határon átnyúló projektben partnerként vesz részt a nyíregyházi önkormányzat: az ukrajnai Munkács és Ungvár ivóvízrendszerének korszerűsítését, valamint a romániai Szatmárnémetivel a gazdasági együttműködés erősítését készítik elő.

Az ülésen elhangzott még, hogy hogy a nyíregyházi önkormányzat 11 kisebb, együttesen közel egymilliárd forint értékű beruházás megvalósítására pályázatot nyújtott be, amelyek elbírálása tart.

Közöttük szerepel óvodák korszerűsítése, a többségében romák lakta Huszár-lakónegyedben közösségi szolgáltatások megújítása, műemléképületek rendbe tétele, a jósavárosi lakónegyedben pedig térfigyelő kamerarendszer létesítése.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Időjárás-jelentés - 2015. január 29.

cs, 2015-01-29 16:41

Az időjárási helyzet Európában:

Szinte egyetlen, hatalmas ciklon alakítja az egész kontinens időjárását. A középpontjával a Norvég-tenger felett örvénylő ciklon enyhe, nedves levegőt szállít a szárazföld nyugati, középső és déli területei fölé. Hatására többnyire borult az ég, csupán a Földközi-tenger nyugati medencéjében süt ki hosszabb időre a nap. Több helyről jelentenek csapadékot, nagyrészt az eső esik, de jelenleg az Alpok térségében havazik. A hőmérséklet csúcsértéke általában 5 és 13 fok közötti, de Dél-Olaszországban, az Égei-tenger környezetében 14, 16 fokot, Dél-Spanyolországban 22 fokot is mérnek. Továbbra is téli az idő az Ural előterében. Ott havazik, és bár az elmúlt napokhoz képest "enyhült" az idő, de így is éjszaka -10 fok alá csökken a hőmérséklet, napközben pedig gyengén fagy. Az említett ciklon előoldalán a következő 24 óra során egy peremciklon alakul ki, amely pénteken a Kárpát-medencén keresztül helyeződik északkelet felé. Csapadékos idő várható.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Erősen felhős vagy borult lesz az ég. Csütörtökön hozzávetőlegesen a Nagykanizsa-Miskolc vonaltól északra havazás, délre havas eső, eső valószínű. 5 cm-t meghaladó hó inkább csak a Dunántúli-középhegység és a Budai-hegység térségében lehet. Éjszaka az Északi-középhegység térségében még további hóesésre számíthatunk, a Dunántúlon viszont egyre több helyen eshet havas eső, majd eső. Pénteken csapadékos idő lesz; sokfelé várható eső, a délután második felétől a Dunántúlon az esőt már havas eső, hó válthatja fel, elsősorban a Dunántúl magasabban fekvő helyein gyarapodhat a hóréteg. A déli szél az éjszakai óráktól többfelé megerősödik, az Alföldön holnap gyakran viharossá fokozódik. Délután a Dunántúlon a szél északnyugatira fordul, és a Nyugat-Dunántúlon is lehet egy-egy viharos közeli széllökés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 fok körül alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 3 és 11 fok között valószínű, a 10 fok közeli hőmérséklet a Dél-Alföldön lehet, északnyugaton lesz a hidegebb, és ott délután tovább csökken a hőmérséklet.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Útdíj - Országos demonstrációt szervez az MSZP

cs, 2015-01-29 16:27


Gőgös Zoltán elmondta: nem a megyei matricák bevezetése ellen tiltakoznak, hanem azt szeretnék elérni, hogy azok a városokat elkerülő útszakaszok, amelyek használatáért 2014. december 31-ig nem kellett fizetni, ezután is díjmentesek legyenek.

A politikus "türelmet, megértést és csatlakozást" kért a pénteki, "újabb sarc elleni" demonstráció kapcsán, amelyen elmondása szerint civil szervezetek is részt vesznek.

Beke Károly elnökségi tag közölte, Budapesten, illetve Pest megyében az M3-as és az M0-s találkozásánál, valamint Győr, Székesfehérvár, Tatabánya, Debrecen és Nyíregyháza térségében félpályás útlezárással, Kecskeméten figyelemfelkeltő akcióval tiltakoznak az útdíj ellen.

Budapesten autós felvonulással folytatódik a demonstráció: a tiltakozók az M3-as autópálya bevezető szakaszától rendőri biztosítással a Városliget - Hősök tere - Andrássy út - Bajcsy-Zsilinszky utca útvonalon érkeznek az Alkotmány utcába - ismertette Beke Károly.

Hozzátette: "mivel a kormány csak az erőből ért", mindaddig folytatják a tiltakozó akciókat, amíg meg nem szüntetik az elkerülő utakon az útdíjat.

Huszka Imre, az MSZP hajdú-bihari elnöke szerint Debrecent azért nem tudják ingyenesen elkerülni a járművek, mert egy 2,5 kilométeres szakaszt fizetőssé tettek.

Az intézkedés bevezetése óta 30 százalékkal nőtt meg a forgalom a debreceni Füredi úton, mert a Hajdúszoboszló felől Nyíregyháza felé, illetve vissza tartó járművek a városon át közlekednek - mondta.

Huszka Imre üdvözölte, hogy korábban Papp László, Debrecen fideszes polgármestere és Kósa Lajos, a Fidesz debreceni országgyűlési képviselője is tiltakozott az érintett 2,5 kilométeres elkerülő szakasz fizetőssé tétele ellen.

A pénteki, a 4-es főút és az M35-ös autópálya csomópontjánál megtartandó félpályás útlezáráson ezért két gépkocsi helyét kihagyják, és oda várják Papp Lászlót és Kósa Lajost, hogy együtt tiltakozzanak az útdíj ellen - jelezte Huszka Imre.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Hideg, téli idő várható a hétvégén

cs, 2015-01-29 16:23


Az országos középtávú előrejelzés szerint pénteken többnyire borult, csapadékos idő lesz, sokfelé várható eső, a délután második felétől a Dunántúlon az esőt már havas eső, hó válthatja fel. Elsősorban a Dunántúl magasabban fekvő helyein várható nagyobb hóréteg. Többfelé megerősödik, az Alföldön gyakran viharossá fokozódik a szél. Délután a Nyugat-Dunántúlon is lehet egy-egy viharos erejűhöz közeli széllökés. A legalacsonyabb hőmérséklet 0 fok körül alakul. A legmagasabb hőmérséklet plusz 3-11 fok között valószínű, a 10 fok közeli hőmérséklet a Dél-Alföldön lehet, északnyugaton lesz a hidegebb, ott délután tovább csökken a hőmérséklet.

Szombaton egyre inkább csak keleten valószínű havas eső, havazás. Ekkor is többfelé megerősödik, északkeleten néhol viharossá fokozódik szél. A leghidegebb órákban mínusz 5 és plusz 2, nappal 0 és plusz 6 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap ismét egyre többfelé várható csapadék: nyugaton és északon havazás, másutt havas eső, eső valószínű. A minimumhőmérséklet általában mínusz 5 és 0 fok között alakul, de a havas részeken mínusz 9 fokig hűlhet a levegő. A nappali maximumok várhatóan mínusz 2 és plusz 4 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Hat kilométeren újult meg az út egy szakasza

cs, 2015-01-29 16:15

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2014-ben 247 kilométert érintő beruházást hajtott végre, ezen belül megyénkben több mint 16 kilométeren indultak el a munkálatok, 1,8 milliárd forint támogatásból – tájékoztatta lapunkat Pécsi Norbert, a társaság szóvivője.

Kijavították, kicserélték

– A nemrégiben lezárult projekt kivitelezője a 4911-es számú mellékút korábbi aszfalt kopórétegét profilba marta, majd egy rétegben újraaszfaltozta, kijavította a pályahibákat, átépítette a szegélyeket, kitisztította az árkokat és az átereszeket, és rendezte a padkákat is. A Kállai-főfolyás-híd, valamint Kiskállói-csatorna-híd is megújult a projekt keretein belül, amely során a hídfők rossz állapotban lévő felületeit és a rézsűburkolat hibáit kijavították, kicserélték a szegélyeket, valamint a szigetelést és az aszfaltburkolatot, továbbá kiépítették a mederburkolatot. Tartós burkolati jeleket festettek fel, így a megújult útszakasz jobb utazáskényelmi és forgalombiztonsági feltételeket biztosít az utazóknak.

A beruházással nő a forgalombiztonság, javul a szolgáltatási színvonal, és az utazási idő is rövidül. A projektzárást követő öt éven át a felújított szakaszt kiemelten figyeli az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek is.

KM

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Tűzifát adományoztak a kisvárdai menhelynek

cs, 2015-01-29 16:13

Az alapítvány dolgozói nagyon örültek a tűzifának, amely segítségével meleg ételt készíthetnek az árva kutyusoknak a hideg téli napokon. A menhely nemrég költözött új telephelyére, ahol még számos hiányossággal kell szembenézniük.

KM

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Szja: kérhetik a munkáltatót is

cs, 2015-01-29 16:07

Ezt a lehetőséget azok használhatják ki, akik kizárólag egy munkahelyről kaptak az elmúlt évben adóköteles jövedelmet – tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Tavaly csaknem 870 ezer adózó szja-bevallását a munkáltatója készítette el, és évről évre egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.

KM

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Premier előtt vetítik A szürke ötven árnyalatát

cs, 2015-01-29 16:01

A konszolidáltra nyirbált trailerek kellőképpen felcsigázhatták már a mozirajongókat és a kötetek szerelmeseit ahhoz, hogy ne hagyjanak ki egy ilyen lehetőséget.

KM

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Helyi ételeket készítenek el

cs, 2015-01-29 15:57

A pénteki összejövetel vendégei Szoboszlai Gyula és Cziránku István, a Nyírségi Ízkirályok Egyesület mesterszakácsai lesznek. A menü pedig illatos raguval megbolondított lapcsánka, szatmári darás töltött káposzta és házi almás süti szilvalekváros öntettel. Jelentkezni a Kosárközösség Facebook-oldalán lehet.

KM

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Farsangi bál az időseknek

cs, 2015-01-29 15:55

A határtalan kifejezés nemcsak a jókedvre és a zár­óra bizonytalanságára utal, hanem arra is, hogy a mulatságon részt vesznek a romániai Szárazberekről a Hármas Határ Egyesület tagjai is.

A túloldalról érkező vendégek műsorral kedveskednek majd a rendezvény résztvevőinek. Mellettük fellép még a helyi kulturális egyesület mazsorettcsoportja és a település tánccsoportja. A vacsorával egybekötött mulatságon a nyírbátori Varga József szolgáltatja a talpalávalót.

KM

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Bábjátékkal varázsolják el a kicsiket

cs, 2015-01-29 15:48

Évről évre töretlen sikerrel, nagy szeretettel játszik a gyermekeknek a fehérgyarmati Varázskendő bábcsoport, ami 2000-ben alakult. Az öt főből álló csoport legelső darabja „A bűvös kendő” című bábjáték volt, amit azóta számos tanulságos mese, olykor zenés betétekkel kiegészített darab követett.

Mint Dunai Györgyné, a csoport vezetője elmondta, egy-egy alkalommal két darabot is össze szoktak vonni, s a bábjátékokat úgy választják ki, hogy a gyermekek tanuljanak is a művekből. A csoport azzal a céllal alakult meg, hogy szórakoztassa a gyermekeket. Mindezt olykor munka után, erőn felül is igyekeznek elvégezni, hiszen a csoporttagok számára a fiatalok öröme mindennél többet ér.

A bábcsoport tagjai fejlődésük érdekében szakmai továbbképzésre is jártak, s tíz éven keresztül Nyíregyházára is elutaztak, ahol minden alkalommal részt vettek a Gyermek- és Felnőtt Bábosok Megyei Fesztiválján.

A bábokat Dunai Györgyné csoportvezető tervezi és készíti, valamint a díszletek is saját készítésűek. A csoportban többen is megfordultak már, a jelenlegi tagok: Dunai Györgyné, Juhászné Csurka Ildikó, Fazekasné Czibere Márta, Kőváriné Márton Gyöngyi és Ombódi Barnáné. Munkájuk elismerését számos oklevél bizonyítja – tájékoztatta szerkesztőségünket Fecske László.

KM

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Lábita színház várja a kicsiket

cs, 2015-01-29 15:28

A lábbábos nem mindennapi módon adja elő az erdélyi népmesék gyöngyszemeit, hiszen nem a kezén, hanem a lábán kelnek életre mesefigurái.

KM

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

ADATVÉDELEM                        IMPRESSZUM            JOGOK ÉS FELTÉTELEK

Copyright @ pusztadobos.hu
Webhost & Design @ pOntDesign.hu