Szabolcsi Hírek

Tartalom átvétel
Szabolcs Online
Frissítve: 4 perc 59 másodperc

November elsején hatályba lép az elszámolási törvény

p, 2014-10-31 19:49

Az Országgyűlés szeptember 24-én fogadta el a jogszabályt, amelynek egyes paragrafusai már október 15. óta hatályban vannak.

A jogszabály szerint az ügyfelek túlfizetéseit a tőketartozás terhére, előtörlesztésként kell elszámolni. Ha a tartozást devizában határozták meg, a túlfizetést is át kell váltani az adott devizára. Az elszámolásnak része az új törlesztőrészlet meghatározása is. Az elszámolással kapcsolatban minden költség a bankokat terheli.

Elsőként a devizahiteleseknél zajlik le az elszámolás: a nem pereskedő bankoknak 2015. január 15-29. között, a pert indítóknak február 1-28. között – vagy legkésőbb a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60. napig – kell elküldeniük ügyfeleiknek az elszámolást.

A forinthiteles szerződések egyoldalú módosításai ügyében a bankok 2015. január 5-12. között indíthatnak pert. A nem pereskedő pénzintézeteknek április 16-30. között, a pereskedőknek pedig augusztus 15. és szeptember 30. között – vagy legkésőbb a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60. napig – kell elküldeniük az elszámolást forinthiteles ügyfeleiknek.

A bankoknak – az ügyfél kérésére – a végtörlesztőkkel is el kell számolniuk: az érintettek – tízezer forintos díj ellenében – 2015. március 1-31. között kérhetnek elszámolást a pénzügyi intézménytől, amelynek ezt 2015. november 30-áig kell megküldenie. Azoknak, akik devizahitelük végtörlesztéséhez forintalapú kölcsönt vettek fel, nem kell a díjat megfizetniük, ha pedig az elszámolás eredményeként a fogyasztónak pénz jár vissza, a tízezer forintot is vissza kell téríteni neki.

A bankoknak minden olyan esetben elszámolási kötelezettségük van, amelyben a törvény hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerződés még nem szűnt meg, vagy 2009. július 26. után – azaz az első devizahiteles törvény hatálybalépését megelőző öt éven belül – szűnt meg. Elszámolási kötelezettségük van akkor is, ha a szerződés 2009. július 26. előtt szűnt meg, de abból el nem évült követelés származik.

Azokra, akiknek az ingatlanját megvette a Nemzeti Eszközkezelő, valamint az árfolyamgátba belépettekre speciális szabályok vonatkoznak. Előbbiek esetében a főszabály az, hogy a pénzügyi intézményeknek nem kell elszámolniuk a fogyasztóval, az eszközkezelőnek azonban járhat visszatérítés. Az árfolyamgátba belépettek esetében a fogyasztói követelést az esedékessé vált és lejárt tartozások elszámolása után elsősorban a gyűjtőszámla-hitel, a fogyasztói követelés ezt esetlegesen meghaladó részét pedig a gyűjtőszámla-hitelhez kapcsolódó devizahitel-tartozás terhére számolják el.

A bankok a fogyasztói hitelszerződéseket az elszámolási időszakban nem mondhatják fel. A jogszabály a pénzintézeteknek legkésőbb 2016. április 30-ig megtiltja az egyoldalú kamat-, költség- vagy díjemelést is. A félbeszakadt végrehajtási eljárások leghamarabb az elszámolás után folytathatók. A jogszabály rendelkezik arról is, hogy az ügyfelek az elszámolással kapcsolatban panasszal élhetnek bankjuknál, elutasítás esetén pedig a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulhatnak.

Vonnák Balázs, az MNB igazgatója korábban az MTI-nek elmondta, hogy az elszámolás szabályozását több jegybanki rendeletben rögzítik. Ezek közül az első, “az alaprendelet” a rendszeresen és határidőre fizető adósokra vonatkozik majd. A speciális eseteket – a késedelembe esett ügyfelek, az árfolyamgátban részt vevők ügyét – külön “alrendelet” fogja szabályozni. Az elszámolás lényegi elemei megegyeznek majd az MNB által július végén közzétett, a hitelszerződések újraszámítását bemutató alapelvekkel, melyeket az árfolyamrés semmissége miatt kell alkalmazni.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Traffipax-mérések novemberben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

p, 2014-10-31 19:27

A közölt helyszínek és időpontok tájékoztató jellegűek, a rendőrség a változtatás jogát fenntartja.

Traffipax-mérések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – 2014. november – Letöltés itt!

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Vigyáznak a biztonságra

p, 2014-10-31 19:07

A hétvégén sokan indulnak útra, hogy leróják kegyeletüket az ország temetőiben, ami jelentős mértékű növekedést eredményez a közúti forgalomban. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén közlekedők 2014. október 30-tól november 4-ig a temetők környékén és az oda vezető utakon fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak, amely elsősorban a forgalom segítésére irányul.

A sírkertekben egyenruhás rendőrök, civil ruhás nyomozók és polgárőrök is figyelnek a látogatók vagyonbiztonságára. A nyíregyházi Északi Temetőben a városi rendőrkapitányság bűnmegelőzési munkatársait közösségi szolgálatot ellátó középiskolások is segítik: tájékoztató szórólapokat osztanak és útbaigazítást nyújtanak.

A rendőrség tanácsai:

  • autójukat gondosan zárják be, értékeket ne hagyjanak a gépjárműben;
  • lehetőleg őrzött és kivilágított parkolóhelyet vegyenek igénybe;
  • fokozottan ügyeljenek a KRESZ betartására, akár gépjárművel, kerékpárral vagy gyalogosan közlekednek;
  • csak a legszükségesebb értékeiket vigyék magukkal;
  • irataikat, pénzüket zárt táskában vagy belső zsebben tartsák;
  • ne tárolják bankkártyájuk mellett a PIN kódot;
  • fokozottan figyeljenek csomagjaikra!
  • Az autósok különösen figyeljenek a gyalogosokra; elsősorban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, buszmegállók környékén!

Amennyiben bűncselekmény elkövetését észlelik, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Tréfának szánta a bombariadót

p, 2014-10-31 19:01

A dögei polgármesteri hivatalt 2014. október 30-án ért telefonos fenyegetést követően a Kisvárdai Rendőrkapitányság bombakutatói speciálisan képzett kutya segítségével átvizsgálták az épületet. Robbanószerkezetet nem találtak, így közveszéllyel fenyegetés bűntett miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. A kisvárdai nyomozók még az este elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható R. Lajos 19 éves dögei lakost, aki kihallgatása során elmondta, hogy a fenyegetést tréfának szánta.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

Bombariadó Dögén

Bombariadó miatt kiürítették a dögei polgarmesteri hivatal épületét és a környéken védőzónát alakítottak ki. tovább »

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Hajnalra áll helyre a vasúti menetrend a lőkösházi, a záhonyi és a biharkeresztesi vonalon

p, 2014-10-31 18:18

A közleményben felidézték: délelőtt világháborús bombát találtak Szolnokon, emiatt 15 óráig Szolnok és Szajol között pótlóbuszok vitték az utasokat. Bár délután újraindult a vonatközlekedés, a Budapest-Keleti-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza, a Budapest-Nyugati-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony, továbbá a Budapest-Püspökladány-Biharkeresztes vonalakon csak szombat hajnalra áll helyre a menetrend, addig 30-40 perces késésekkel járnak a szerelvények.

A vasúttársaság péntek éjfélig az érintett vonalakon közlekedő valamennyi feláras vonatnál pótdíjmentességet adott, így nem kell megvásárolni az InterCity pót- és helyjegyeket, valamint a gyorsvonati pótjegyeket sem, az elővételben megváltottakat pedig kezelési költség levonása nélkül visszatérítik.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Kötvénytől karácsonyig

p, 2014-10-31 17:12


A két közgyűlés között történt eseményekkel kapcsolatosan Lövei Csaba (Változást Nyíregyházáért) arról is beszélt, hogy az október 23-ai ünnepségen visszás volt a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságáról hallani, miközben pár nappal azelőtt azért nem szavazta meg a testület két jelöltjüket, mert kritikát fogalmaztak meg a jelenlegi városvezetéssel kapcsolatosan. Szilvási István (Fidesz) azt mondta: felháborította, hogy az MSZP tagjai is koszorúztak az ünnepségen, szerinte a baloldalnak ehhez nincs joga, hiszen a párt elődszervezetében olyanok ültek, akik miatt 1956-ban emberek százai haltak meg. Nagy László (Változást Nyíregyházáért) felszólította a képviselőt, hogy vonja vissza a szavait. Szilvási István azt mondta, nem tudta, hogy Nagy László az ünnepség napján nem volt a városban, és elnézést kért tőle.

 

Állatorvosi ló

Átstrukturálják a Sóstó-­Gyógyfürdők Zrt. kötvényét. Tóth Imre (Fidesz) azt kérdezte, hogy az 1,2 milliárd forintot mire költötte az önkormányzat, illetve a társaság. A válaszokból kiderült: az összeg kisebb részét a Parkfürdő-projektre, a Júlia fürdő felújítására és a Fürdőház-projekt önerejére használták, 850 millió forintot pedig az élményfürdőre fordítottak.

Béres Csaba (Jobbik) arra volt kíváncsi, hogy amikor az állam átvállalta az önkormányzatok adósságát, volt-e lehetőség ezt is lenullázni, illetve arra, hogy miért nem forintosította a városvezetés a kötvényt. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, a forintosítás a város pénzügyi helyzete miatt 2010-ben felért volna az öngyilkossággal, az állami adósságrendezés során pedig nem volt lehetőség a hitel konszolidációjára. Úgy fogalmazott: a sóstói kötvénykibocsátás a szocialista városvezetés állatorvosi lova: hihetetlenül rossz döntés volt, amihez köze sem volt a jó gazda gondosságának.

A város 2014–2020 közötti projektcsomagjaival kapcsolatosan Bajnay Kornél (Fidesz) örül annak, hogy a tervek szerint Borbányán is lesz kerékpárút, Póka Imre (független) úgy fogalmazott, bízik benne, hogy ebben az uniós költségvetési ciklusban enyhül a Kertvárosban a kamionforgalom, Jászai Menyhért alpolgármester szerint az anyag előnye, hogy komplexen kezeli a várost. Nagy László azt mondta, 61 milliárd forintnyi programot tartalmaz a terv, miközben ebben az időszakban 23 milliárd forintot kap az uniótól a város. Ez azt jelenti, hogy ki kell majd választani azokat, amelyek a rengeteg projektből előnyt élveznek.

A 65 év felettiek karácsonykor 2500 forint értékű ajándékcsomagot kapnak – Hunyadi János (Változást Nyíregyházáért) azt javasolta, ezt kössék jövedelemhatárhoz. Dr. Kovács Ferenc szerint ez megvalósíthatatlan. Ez nem szociális ellátás, hanem köszönet a nyugdíjasoknak – tette hozzá.

KM-SZA

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Időjárás-jelentés – 2014. október 31.

p, 2014-10-31 16:43

Az időjárási helyzet Európában

A kontinens középső részén anticiklon helyezkedik el. Területén erősen felhős, párás, illetve napos helyek egyaránt előfordulnak, éjszaka többfelé, napközben néhol ködös a levegő. Európa nyugati részét az Atlanti-óceán feletti ciklon frontrendszere érinti, ezért ott többfelé felhős az ég, Dániából és Norvégia déli részéről esőt jelentenek. A Kelet-európai-síkság felett hidegfront húzódik, ennek mentén is sok a felhő, szórványosan eső, zápor, sőt az Ural előterében hózápor is kialakul. A hőmérséklet csúcsértéke a Skandináv-félszigeten és Északkelet-Európában 10, helyenként 5 fok alatt marad. Dél, délnyugat felé haladva fokozatosan egyre magasabb értékeket mérnek, a Pireneusi-félszigeten a kora délutáni órákra néhol 30 fokig is felmelegszik a levegő.
A Kárpát-medencében szombat estig anticiklon alakítja az időjárást, ezért csendes, őszi idő várható, szombaton a péntekinél kevesebb napsütés valószínű.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Pénteken a köd fokozatosan ritkul, de helyenként tartósan megmaradhat; az ország nagyobb részén több órára kisüt a nap. Éjszaka ismét egyre többfelé képződik köd. Szombaton délelőtt többfelé erősen felhős, párás, ködös idő várható, majd délután pár órára kisüt a nap. Tartós napsütés inkább csak a Nyugat-Dunántúlon valószínű. Legfeljebb jelentéktelen ködszitálás fordulhat elő. Általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2, +4 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton jobbára 8, 13 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon 14, 15 fok is lehet.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Elindult a forgalom a Nyíregyházát nyugatról elkerülő úton

p, 2014-10-31 16:08

Az M3-as autópályától a Kálmánházi útig tartó elkerülő 3,45 milliárd forintból, hazai és uniós támogatásból épült.

Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője az eseményen elmondta, az elkerülő következő szakaszának, a Kálmánházi út és a 36-os főút közötti út kivitelezési szerződését a tervek szerint jövő januárban írják alá. A 4,4 kilométer hosszú szakasz kivitelezése tavasszal kezdődhet meg, a munkálatok jövő év őszére fejeződhetnek be.

Az elkerülő út 85 százalékos uniós támogatás és 15 százalékos hazai forrás felhasználásával épült, a közbeszerzésen nyertes Duna Aszfalt Kft. és a KE-VÍZ 21 Zrt. kivitelezésében. A fejlesztés keretében az M3 autópályánál új csomópontot alakítottak ki, a nyomvonal mentén pedig 30 ezer fát és cserjét ültettek.

Seszták Miklós köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik az útszakasz tervezésében és kivitelezésében szerepet vállaltak. Minden megépített úttal egyre közelebb kerülünk a fővároshoz, ezzel párhuzamosan pedig igyekeznek majd minél több beruházót a megyébe csábítni – fogalmazott a nemzeti fejlesztési miniszter.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az egy éven át tartó kivitelezés során a vállalkozó több mint háromszáz embert foglalkoztatott, jelentős számban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

A reformáció emléknapja – Áder: méltó otthona lett a hitéletnek a felújított szatmárcsekei templom

p, 2014-10-31 15:37

A köztársasági elnök hangsúlyozta, ez az alkotó és megtartó erő munkált akkor is az itt élőkben, amikor ennek a templomnak a sorsa vagy megújítása volt a tét.
Sokak erőfeszítésének köszönhető, hogy ez a templom ismét méltó otthona lehet a hitéletnek, és méltó helyszíne az évről-évre megrendezett Kölcsey-emlékünnepeknek is – mondta Áder János.

Az államfő beszédében kifejtette, Szatmárcseke szellemi és lelki értelemben a magyarság fejedelmi városai közé tartozik, illő volt tehát, hogy legendás református temploma is ehhez a ranghoz méltóan fogadja a híveket.

A község neve egyet jelent Kölcsey Ferenc nevével, aki évtizedekig itt élt és alkotott, és akinek műve, a magyar nemzet Himnusza sokszor elfedi életműve más maradandó értékét és gondolatát – fejtette ki Áder János. Szavai szerint Kölcsey nemcsak a nemzeti gondolat és a szabadság eszméjének halhatatlan hirdetője volt, de mélyen hívő református életet is élt.

A köztársasági elnök beszédében kitért arra, a költő életében fontos helyszín volt az ősi családi birtok, itt keresett békét és nyugalmat, bár itt töltött évei ugyan nem voltak annyira zavartalanok, mint azt várta, de kitartott Szatmárcsekén.

“Nemcsak birtokai kötötték ide, hanem lélekben is otthonának érezte ezt a tájat, ezért igyekezett minduntalan vissza Csekére, megannyi történelmi jelentőségű történelmi szerepvállalása után” – méltatta a költőt Áder János.

A reformáció emléknapjára utalva a köztársasági elnök rögzítette, Isten mindig ott és azok között van, ahol hívő emberek élnek. Ezt a hitet rendre meg kell újítanunk – folytatta – , ezt tette 1517-ben Luther Márton, ez a hit vezette Kálvin Jánost, magyar követőik pedig az ő nyomukba lépve felmérhetetlen kincset adtak a nemzetnek.

Ma a reformáció szabadságküzdelmeinek áldozatai, valamint a nemzet szabadságáért harcoló reformátusok előtt is fejet kell hajtanunk – jelentette ki Áder János, majd példaként hozta fel Bethlen Gábort és Bocskai Istvánt, akik nemzetük és a vallásuk szabadságáért küzdöttek.

“Mert a szabadság oszthatatlan és egyetemes emberi érték” – fogalmazott az államfő.

A hálaadó istentiszteleten igét hirdetett Bölcskei Gusztáv református püspök, aki szentbeszédében a kereszténység és a reformáció, illetve az egyház küldetésének lényegére kereste a választ.

Az Isten és a felebarát szeretete áll a középpontban, utóbbira azonban többféle választ lehet adni – fejtette ki. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke szerint ez felelősséget jelent, “a felebarát az az ember, akinek élete egy helyzetében pont rám van szüksége.”

Az istentiszteleten vette át a szatmárcsekei önkormányzat által adományozott díszpolgári címet Bölcskei Gusztáv református püspök.

A református templomot 40 millió forintból, támogatás segítségével újíttatta fel a gyülekezet, a munkálatok során megerősítették tetőszerkezetet, valamint új falazatot kapott az imaház.

Az ünnepség végén Áder János elhelyezte az emlékezés virágait Kölcsey Ferenc síremlékénél a helyi református temetőben.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Hálózatba szervezték a szakiskolákat

p, 2014-10-31 15:32

Lapunk érdeklődésére elmondta: az agrártárca jelenleg 59 szakiskola működtetéséért felel. – Települési polgármesterekkel, vidéki cégek képviselőivel és vállalkozókkal találkoztunk, és beszélgettünk a feladatokról. A minisztérium hálózatba szervezi a hazai szakiskolákat, összehangoljuk a képzést a kereslettel, nyitunk az általános iskolák felé is – fogalmazott román István.

További részletek a Kelet-Magyarország november 3-i számában.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

MSZP sajtótájékoztató

p, 2014-10-31 15:15

Felmerült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal országos elnökének a neve, amit a NAV a mai napig nem cáfolt meg. Az MSZP megyei szövetsége tiltakozása jeléül egy petíciót adunk át az adóhivatal munkatársának, aki reményeink szerint eljuttatja azt az országos elnöknek – mondta pénteki, a NAV megyei igazgatósága előtt tartott sajtótájékoztatóján Halmi József, az MSZP megyei alelnöke. – Minket nem az érdekel, hogy a NAV a korrupció ellen vagy mellette harcol, hanem hogy valóban kitiltották-e az országos elnököt az USA-ból, mert ez a botrány a megyei NAV-dolgozókra is rossz fényt vet. Emellett felszólítjuk a kormányt, hogy az internetadóval együtt Deutsch Tamást is hívja vissza a témában kezdeményezett nemzeti konzultáció vezetői posztjáról, mert ha nem teszik, azzal az egész hitelességét kockáztatják

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Bejelentette a felsőoktatási intézmények kancellári kinevezéseit Balog Zoltán

p, 2014-10-31 14:26


A miniszter kiemelte: az intézmények gazdálkodásáért és üzemeltetéséért felelős kancellároknak megfelelő gazdasági ismeretekkel kell rendelkezniük, és ismerniük kell az adott felsőoktatási intézményre jellemző szakterületet is.

Bár nyolc felsőoktatási intézmény esetében nem találtak megfelelő jelöltet a kancellári posztra, Balog Zoltán szerint az év végére minden intézményben lesz kancellár.

A most kinevezett kancellárok november 15-től kezdhetik meg munkájukat, és azokra a helyekre, amelyekre nem érkezett kellően meggyőző pályázat, a jövő héten új pályázatot írnak ki – közölte.

A miniszter hozzáfűzte, hogy a felsőoktatási intézmények saját jövedelemre tehetnek szert, amelyet fejlesztésre fordíthatnak, emiatt is szükség van a menedzserszemléletű kancellárokra.

Palkovics László államtitkár elmondta, hogy a kancellárok alapvetően az intézmények működtetésével foglalkoznak, az ezzel kapcsolatos feladatokat veszik át a rektortól, akivel szorosan együtt kell működniük. A 29 helyre több száz pályázat érkezett – jegyezte meg.

Balog Zoltán kifejtette: a magyar felsőoktatási rendszer átalakításának célja a versenyképes tudás átadása a hallgatóknak. Ehhez hatékony, fenntartható és rugalmas rendszer kell, amely megfelel a gazdaság igényeinek és azokénak is, akik az anyagi eszközöket biztosítják: az adófizetőknek. A miniszter a PPP-konstrukciókra utalva fontos feladatnak nevezte a rossz gazdasági működés felszámolását, valamint azt is, hogy a magyar felsőoktatás értékeit erősítsék, fejlesszék.

Az elmúlt időszak eredményei között említette a Felsőoktatási Kerekasztal létrehozását, valamint azt, hogy a bejutáshoz szükséges minimum pontszám emelése ellenére több fiatal került be a felsőoktatásba, mint korábban. Hozzátette: a Felsőoktatási Kerekasztal keretében a hallgatói önkormányzati rendszer minden területét megvizsgálják.

Balog Zoltán tájékoztatása szerint a Budapesti Corvinus Egyetemen Pavlik Lívia, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetemen Barta-Eke Gyula, a Debreceni Egyetemen Bács Zoltán, a Kaposvári Egyetemen Borbás Zoltán, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Rakonczai Éva, a Miskolci Egyetemen Deák Csaba, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen Nagy Zsombor, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen Dinnyés Álmos, az Óbudai Egyetemen Monszpart Zsolt, a Semmelweis Egyetemen Szász Károly, a Szent István Egyetemen Figler Kálmán, a Széchenyi István Egyetemen Filep Bálint, a Testnevelési Egyetemen Genzwein Ferenc, a Budapesti Gazdasági Főiskolán Dietz Ferenc, a Dunaújvárosi Főiskolán Mészáros Virág, az Eszterházy Károly Főiskolán Csathó Csaba József, a Károly Róbert Főiskolán Szentgyörgyvölgyi László, a Magyar Táncművészeti Főiskolán Antal József, a Nyíregyházi Főiskolán Kvantz József, a Pető András Főiskolán Mihályi Máté Győző, valamint a Szolnoki Főiskolán Varga Csaba tölti be a kancellári posztot.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az Eötvös József Főiskola és a Kecskeméti Főiskola esetében nem találtak alkalmas jelöltet a kancellári posztra.

Balog Zoltán a 2015-ös költségvetési tervezettel kapcsolatos kérdésre elmondta: a számok nem véglegesek, korábban is úgy látta, hogy az EU-forrásokkal és más pluszforrásokkal együtt növekszik minden államtitkárság költségvetése, és ez továbbra is így van.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Fűtéstámogatási pályázat felhasznált Erzsébet-utalványokkal

p, 2014-10-31 14:07


A tájékoztatás szerint a negyedik alkalommal meghirdetett pályázat során 100 tonnányi brikettre pályázhatnak olyan tanintézmények, ahol magas a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek aránya. Az elmúlt években eddig 270 tonna brikettet nyert el 19 oktatási intézmény, amelyek így fűtésköltségük jelentős részét megtakaríthatták – olvasható a közleményben.

Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. által meghirdetett pályázattal kapcsolatos részletes információk megtalálhatók a www.erzsebetutalvany.hu honlapon a brikettpályázat menüpontban.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Hálaadó istentisztelet a reformáció emléknapján

p, 2014-10-31 13:48

Dr. Bölcskei Gusztáv püspöknek díszpolgári címet adományozott a település önkormányzata.

 

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Vissza kell fizetni a hibás jövedelembevallás miatti táppénzt

p, 2014-10-31 13:36

Az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról címet viselő tervezet a visszafizetést nem köti ahhoz, hogy a hibás jövedelembevallás felróható legyen a magánszemélynek.

Amennyiben a különbözetet önként nem fizeti vissza az arra kötelezett személy, akkor azt a társadalombiztosítás pénzbeli ellátásaiból – például a táppénzből vagy a gyesből – le lehet vonni. A levonás azonban nem haladhatja meg az ellátás egyharmadát.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Mindenszentek, az egyházi ünnep

p, 2014-10-31 13:29

November 1-jén közös napon ünnepeljük az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg.

Keleten már 380-ban megülték ezt az ünnepet, minden vértanúról megemlékezve. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetően került be, aki – miután megkapta a pogány istenek tiszteletére épült római Pantheont – 609. május 13-án Mária és az Összes Vértanúk tiszteletére szentelte fel. III. Gergely pápa (731–741) kiszélesítette az ünneplendők körét: a „Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek” emléknapjává tette mindenszentek ünnepét. November 1-jére IV. Gergely pápa (827–844) döntése értelmében került az ünnep.

Mindenható örök Isten, ki megadtad nekünk, hogy egy napon ünnepelhessük minden szented dicsőségét, arra kérünk, hogy sokszoros közbenjárásukra bőven áraszd reánk irgalmasságodat” – hangzik fel az ünnepi mise könyörgése mindenszentekkor. E szavakkal a már mennybe jutott, üdvözült hívek közösségének, a diadalmas egyháznak a közbenjárását kéri a földön élő lelkeket egybefogó, küzdő egyház.

- Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

MÁV: áll a forgalom a záhonyi és a lőkösházi vonalon a Szolnoknál talált bomba miatt

p, 2014-10-31 13:22

A közlemény szerint körülbelül két órára, a bomba hatástalanításáig tart a vágányzár. Ezért a békéscsabai és a záhonyi vasútvonal ezen szakaszán nem járnak a vonatok.
Hozzátették: a vasúttársaság megrendelte a pótlóbuszokat az utasok elszállítására. Jelentős, 40-60 perces késéssel kell számolniuk az utasoknak.

Bátyi Edina, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje korábban az MTI-nek azt mondta: egy ötszáz kilogrammos, amerikai, világháborús bombát találtak a szolnoki vasúti hídnál.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Nézőpont: Tökre tök

p, 2014-10-31 13:15

Jó ideje még lámpával kellett volna keresni ilyentájt a bevközpontokban a tököt, most pedig tökből csináljuk a lámpát. Lépten-nyomon e termetes termésbe botlunk a zöldségesstandokon, egynémely külhoni úgy is vélhetné, ezek mennyi tököt megesznek! Kíváncsi vagyok, milyen válaszok születnének, ha gyerekeket elkezdenénk faggatni, mire való a tök.

Kezdetben a Valentin nap miatt sem győztünk eleget morgolódni, hogy micsoda idegen hóbort, mostanra pedig már fikázni is unalmas, sőt ciki lett – most hát ne kezdjük el, polgártársak, szörcsögve ekézni a Halloweent sem mint ugyancsak inváziós kultúrát. Komoly megtartó szerepe van ugyanis, amely a későbbiekben még inkább felértékelődik!

Például a mostani kultusz által a szigorúan városi gyerek is megtanulhatja, hogyan néz ki a tök. Hogy nem lila, mint a boci az alpesi lejtőkön. Képes lesz majd felismeri ezt a jeles kabakot, és ez a tudás módfölött hasznos lesz majd számára. Mert eljő az idő, amikor a Föld éléskamrája már korántsem lesz annyira daliás állapotban. Akkor nem farigcsálni fogjuk a tököt. Hanem teli képpel habzsolni.

- Fábián György -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Emmi: családtámogatási akcióprogramot indít a kormány

p, 2014-10-31 13:04

Novák Katalin elmondta: annak útjában, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, négy olyan akadály áll, amin a kormánynak módjában áll változtatni. Ilyen az, hogy sokan attól tartanak, a gyermekvállalás veszélyezteti anyagi biztonságukat, a másik, hogy nem tudnak megfelelő lakhatási körülményeket biztosítani, a harmadik a munkaerőpiacra történő visszailleszkedés nehézségei, a negyedik pedig a kisgyermekek napközbeni ellátásának hiányosságai.

A kormány ezért egy öt pontból álló akcióprogramot indít. Ennek első eleme a családi adókedvezmény rendszerének megőrzése, amellyel kapcsolatban Novák Katalin hangsúlyozta: tulajdonképpen nem kedvezményt adnak, hanem megtartják a családoknál azt a pénzt, ami jár és amit a gyermekek gondozására fordíthatnak.

Az államtitkár elmondta: a kétgyermekesek családi adókedvezményét a jelenlegi gyermekenkénti 10 ezer forintról 2019-re 20 ezer forintra növelik, ez 55-60 milliárd forint többletet jelent a családoknak.

Új intézkedés az első házasok adókedvezménye: 2015-től a házasságot kötők első gyermekük születéséig, de legfeljebb két évig havi ötezer forint adókedvezményben részesülhetnek.

Azaz egy év alatt 60 ezer, két év alatt, tehát a maximális időtartamra 120 ezer forint többletjövedelemhez juthatnak a friss házasok. A kormány erre 1,6 milliárd forintot irányzott elő, és a becslések szerint az intézkedés 30 ezer házaspárt érint.

A lakhatási körülmények javítása érdekében az egygyermekes családok részére is igénybe vehető lesz a “szocpol”, és nemcsak új, de használt lakás vásárlására és meglévő lakás bővítésére is igénybe lehet venni a családi otthonteremtési kedvezményt. A támogatás maximális összege – a vállalt gyermekek számától és az igényelt lakástól függően – 3 millió 250 ezer forint lehet.

A nők munkába állását azzal segítenék, hogy a részmunkaidőben dolgozó kisgyermekes szülő után ugyanúgy 100 ezer forint bruttó bérig járna az adókedvezmény a munkáltatóknak, mint a teljes munkaidősök esetében. A három- vagy több gyermekeket nevelő szülők esetében pedig 3 helyett már 5 évig kell kötelezően biztosítani a munkáltatónak a részmunkaidős foglalkoztatást, ha ezt kérik.

A kisgyermekek napközbeni elhelyezésével kapcsolatban az államtitkár bejelentetközölte, az a cél, hogy a jelenlegi 42 ezerről 2018-ra 60 ezerre emelkedjék a bölcsődei férőhelyek száma. Ennek érdekében tavaszig ezer férőhelyet hoznak létre uniós forrásból, 700-at költségvetési forrásból és uniós forrásból még a következő években további 6400 férőhelyet. Jelezte: szeptembertől kötelező lesz a hároméves gyermekeknek óvodába járni, és összekötik az óvodába járással a családi pótlék folyósítását.

Novák Katalin az Emmi Szalay utcai központi ügyfélszolgálati irodájában tartotta a sajtótájékoztatót, és jelezte: az új családtámogatásokkal kapcsolatban az ügyfélszolgálaton is lehet érdeklődni. Az ügyfélszolgálaton játszósarkot is kialakítottak, hogy amíg a szülők ügyeket intéznek, a gyermekek ott játszhassanak.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Fidesz sajtótájékoztató: Élelmiszercsomag a fa alatt

p, 2014-10-31 12:57

A napirendi pont tárgyalásakor javaslatként elhangzott: ez ne járjon alanyi jogon, kössék jövedelmi korláthoz. – Ez nem egy szociális rászorultságtól függő adomány, hanem gesztus, a megbecsülés kifejezése – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Halkóné dr. Rudolf Éva.

Az önkormányzati képviselő hozzátette: mivel a nyugdíjfolyósító nem ad ki adatokat, az érintetteknek nyomtatványon kellene igényelniük a csomagot, amiről így sokan lemaradnának, és az is nagy kérdés, hol kellene meghúzniuk az összeghatárt.

Rákóczi Ildikó önkormányzati képviselő azt mondta, a szerény jövedelemből élők nem szívesen kérnek támogatást, és nem is ez a cél: a karácsonyi csomag a tisztelet és köszönet kifejezése, ami minden 65 év feletti városlakót megillet. Az élelmiszereket a Magyar Posta házhoz viszi, azokat az érintettek az ünnepek előtt megkapják.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

ADATVÉDELEM                        IMPRESSZUM            JOGOK ÉS FELTÉTELEK

Copyright @ pusztadobos.hu
Webhost & Design @ pOntDesign.hu