Szabolcsi Hírek

Tartalom átvétel
Szabolcs Online
Frissítve: 11 óra 48 perc

Kőkemény munka volt!

12 óra 30 perc

A köztéri alkotások költsége nagyon magas, így csak kevés önkormányzat engedheti meg magának, hogy akárcsak egyetlen szobrot is avathasson. Ahhoz, hogy a Tisza-parti községben ez megvalósuljon, szükség volt egy jó ötletre, a kivitelezéshez szükséges – anyagi és eszközbeli – forrásokat biztosító cégvezetőre és az alkotókat, illetve alkotásokat befogadó településre.

A Nyír-Márvány Kft. ügyvezető igazgatója, Petró Attila régóta szeretett volna létrehozni egy kőszobrász művésztelepet, Parlag István okleveles szobrászművész vágya pedig az volt, hogy fiatal művészekkel köztéri alkotásokat készítsen. A két elképzelés találkozott, így hat szobrász az elmúlt két hetet kőkemény munkával töltötte. Mindent megkaptak ahhoz, hogy dolgozhassanak: a kft. ügyvezetőjétől kőtömböket, szerszámokat és helyet kaptak, a tiszaberceli önkormányzat pedig a szállásukról és az ellátásukról gondoskodott.

A vasárnapi átadáson Szántó Zsolt polgármester megköszönte a fiatal művészek ajándékát. Mint mondta, értéket teremtettek, és jóleső érzés, hogy műveik a jövőben a tiszaberceliek életének részévé válnak. – Fontos, hogy a szobrok illeszkedjenek az itt lakók mindennapjaihoz, hiszen így könnyebben megszeretik és a magukénak érzik azokat. Ezért születtek olyan alkotások, amelyek a vidéki, vízparti életből táplálkoznak – mondta lapunknak Parlag István.

Részletek a Kelet-Magyarország keddi számában

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Büszkék a hagyományaikra Tunyogmatolcson

12 óra 34 perc

A Reménység Nyugdíjas Klub tagjai töltöttkáposztát is készítettek az idei Szamosparti Találkozóra Fotó – Széles Szabolcs ©

– Mindkét nap népi mesterségekkel, helytörténeti kiállítással, tájjellegű ételekkel, gasztronómiai bemutatókkal, mezőgazdasági erő- és munkagép-bemutatóval, valamint vidámparkkal vártuk a hozzánk látogatókat. Büszkék vagyunk a hagyományainkra, és örülünk, hogy a településünkön élő mesteremberek még ma is ápolják elődeik tradícióit. Mindemellett civil szervezetekben, csoportokban igen aktív és gazdag lakóhelyünk, és ezek a közösségek a mostani összejövetelünkön szintén nagyon fontos szerepet töltöttek be – értékelt Soltész Bertalan, Tunyogmatolcs polgármestere.

Soltész Bertalan polgármester, ünnepi beszédében kiemelte a civil csoportok, és a hagyományok fontosságát Tunyogmatolcson Fotó – Kiss Szabolcs © A Neoton Nagykoncert megkoronázta a két napos Szamosparti Találkozót Fotó – Kiss Szabolcs ©

KM

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Holokauszt-emlékév – Zsidó Fesztivál a Sóstói Múzeumfaluban

13 óra 29 perc

Máthé Csaba, a Magyar Holokauszt Emlékév 2014 programjához kapcsolódó rendezvény egyik szervezője az MTI-nek kedden elmondta, hogy zsidó ételeket, italokat kóstolhatnak a nyírségi skanzenbe látogatók, így például sóletet, flódnit és kóser bort.

A sólet szombatra készül, az étel hozzávalóit, a babot, valamint a füstölt húst péntek állítják össze, és kemencében, forró téglák között 12 órán át sütik, főzik. A flódni, a mákkal, dióval, almával, szilvalekvárral töltött sütemény szintén az ünnepek eledele. A kóser bor Tokajból kerül majd a Zsidó Fesztiválra.

A kóser italok készítése is szigorú előírásokhoz kötött, ilyen például, hogy a bor alapanyaga csak saját termésű szőlő lehet, hogy a gyümölcsöket nem szabad vegyszerrel permetezni vagy hogy csak vallásos zsidó férfiak szüretelhetnek.

Az ortodox zsidók ma is Mózes ötödik könyvének gasztronómiai kötelmeihez tartják magukat, amelyek a bibliai időkben a tisztasági szabályokkal a járványok elkerülését szolgálták – idézte fel Máthé Csaba, hozzátéve, hogy az étkezés ráérősen történik, minden fogást egyszerre tálalnak fel, s az asztalnál nem illik vizet inni, ha mégis megtörténik, el kell fordulni a pohárral.

A Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn lévő múzeumfaluban a zsidó ételek kóstolása mellett népművészeti bemutatók is lesznek, szövők, fonók, csipkeverők, üvegművesek, kosárfonók, népi ékszerkészítők, bőrművesek, fafaragók, fazekasok, szalma- és csuhéfonók engednek betekintést ma már különlegességnek számító munkájukba.

Este Falusi Mariann és a Neumann Trió lép fel a skanzen színpadán. Falusi Mariann 1983-ban lett Ki mit tud?-győztes dzsesszénekes kategóriában, 1988 óta a Pa-Dö-Dö duó tagja, társa Lang Györgyi. A trió 2005-ben alakult a zongorista Neumann Balázs vezetésével, ő a komponista is, alkotásait dzsessz és kortárs zenei hatások jellemzik.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Fúvósokkal indul a 48. Nyírbátori Zenei Napok rendezvénysorozata

13 óra 31 perc

Vona Éva, a Nyírbátori Kulturális Központ művészeti vezetője elmondta az MTI-nek, hogy augusztus 2-án a 6. Nyírbátori Fúvószenekari Találkozó résztvevői adják a nyitó koncertet. A műsorban, amelynek helyszíne a nyírségi város centrumában található kulturális központ, a derecskei, a hajdúszoboszlói, a debreceni, a nyíregyházi és a helyi fúvószenekar lép fel, továbbá zenél a Debrecen Dixieland Jazz Band.

Augusztus 3-án zenés vacsoraestet tartanak a központ aulájában a Budapest Bár zenekarral, augusztus 9-én pedig a Szalka Consort vonószenekar lép fel a Nemzeti Kegyhelyen, a Máriapócsi Görög Katolikus Kegytemplom udvarában. Másnap a budapesti Magyar Virtuózok Kamarazenekar és Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész koncertjére várják a zenekedvelőket a Nyírbátori Református Templomba.

A következő hétvégén, augusztus 16-án este ismét Kossuth-díjas művészek, a Csík Zenekar tagjai lépnek fel Nyírbátorban, a Római Katolikus Minorita Templom és Rendház udvarán. Augusztus 17-én zenés éjszakai fürdőzésen vehet részt a közönség, a nyírbátori Sárkány Wellness és Gyógyfürdőben a Szalka Consort vonószenekar szolgáltatja majd a zenét a vendégeknek.

A 48. Nyírbátori Zenei Napok záró rendezvénye augusztus 20-án délután lesz a Nyírbátori Református Templomban. Fellép a debreceni Kodály Kórus, a Kodály Filharmonikusok, a Lautitia Gyermekkar, szólistaként pedig a Kossuth-díjas Sebestyén Márta és Fekete Attila Liszt Ferenc-díjas operaénekes.

Vona Éva megemlítette, hogy a zenei napok ideje alatt kísérő rendezvényként Makrai Zsuzsa tűzzománc-kiállítása látható a Nyírbátori Református Templom sekrestyéjében, illetve augusztus 16-án délután Szűcs Édua karikaturista tárlatát nyitják meg a kulturális központ aulájában. Ekkor könyvbemutatót is tartanak, a Lengyelországban élő és alkotó Szilágyi Szabolcs író, volt rádiós és MTI-s újságíró Hat kicsi hajótörött című kötetét ismerhetik meg az irodalomkedvelők, a szerző közreműködésével.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Felújítják a fehérgyarmati kórházat

13 óra 36 perc

A bővítési munkálatok mintegy 100 millió forintba kerülnek, ezzel az osztály területét a korábbinak kétszeresére, 300 négyzetméterre bővítik ki. A kivitelezés első ütemében a bontás kezdődött el, majd az egyéb felújítási munkákkal és eszközbeszerzéssel folytatódik a rekonstrukciós program.

A fehérgyarmati kórházfejlesztés egy több mint kétmilliárd forintos összköltségű program része, amely a szatmári kisváros kórházi osztálya mellett a mátészalkai gyógyintézményt is érinti. A vissza nem térítendő uniós támogatási összegből több mint 1,1 milliárd forintot építési munkákra, csaknem 600 millió forintot eszközök és bútorok beszerzésére, valamint 25 millió forintot informatikai fejlesztésre fordít a kedvezményezett Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház.

A mátészalkai projektrész többek közt a központi betegirányítási rendszer kiépítését, a központi műtő korszerűsítését, a sebészeti és radiológiai eszközpark megújítását tartalmazza, emelik a fekvőbeteg-osztályok komfortfokozatát és akadálymentesítik a kórházat.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Világháborús centenárium – Kövér: jövője csak a keresztény erkölcsön alapuló Európának van

14 óra 40 perc

Az Országgyűlés elnöke erről hétfő este a Magyar Állami Operaházban az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából, Fegyverek közt hallgatnak a múzsák címmel tartott állami megemlékezésen beszélt. Úgy fogalmazott: az első világháború csak katonailag ért véget, mentálisan még nem, és mindaddig nem is fog véget érni, amíg Európában nem helyezzük ténylegesen jogaikba a száz esztendeje elveszett emberi méltóságot és közösségi méltányosságot.

Mentálisan csak akkor ér véget a háború, ha megértjük, hogy mások elszegényítése nem lehet senki jólétének tartós forrása, ha megértjük, az embereket tartósan nem a pénz, hanem csak az erkölcs tudja összekötni – hangoztatta. A jelenkor jelképes lövészárkaiban ma is farkasszemet néz egymással gazdag és szegény, nyertes és vesztes, uralkodó többség és alávetett kisebbség – fűzte hozzá a parlament elnöke.

Emlékeztetett: míg száz esztendővel ezelőtt az erőforrások újraosztása, a gyarmatok feletti uralom volt a szemben állók egyik célja, 2013-ban, az emberi közösségeket megillető méltányosság nevében magyarok százezrei vonultak békemenetben Budapest utcáin, és azt hirdették: “Nem leszünk gyarmat!.

Szólt arról is, hogy az első világháborút lezáró békeszerződések a nemzetek önrendelkezését ígérték, valójában azonban az új világrend alapjául az erősebbnek a gyengébb feletti rendelkezési jogát tették meg. “Száz esztendővel később, azaz napjainkban ott tartunk, hogy Európában sokan már a nemzetek létjogosultságát és azok önrendelkezési jogának indokoltságát is vitatják” a globalizáció jegyében, materiális érdekektől vezérelve – hangoztatta.

Kövér László az első világháború örök tanulságának ítélte, hogy a magyar honvédekkel ellentétben a magyar elit nem állt helyt, a magyar politikusok egy része szerinte megbénította és elárulta a hazát.

“Így történhetett meg, hogy az első világháborút lezáró békeszerződések alapján Magyarország annak árán szerezhette vissza négyszáz esztendeje elvesztett önálló államiságát, hogy le kellett mondania a magyarság ezeréves szülőföldjének kétharmadáról, és el kellett fogadnia, hogy minden tíz magyar emberből három idegen államok fennhatósága alá kerüljön, nehéz kisebbségi sorsba” – mondta a házelnök.

A külhoni magyarokat napjainkban is sújtó igazságtalanságok és méltánytalanságok az Országgyűlés elnöke szerint arra emlékeztetnek, hogy maradtak még gyógyításra szoruló magyar sebek.

Kövér László emlékező beszédében a méltóság, a méltányosság és az erkölcsi rend elvesztésében látta annak okát, hogy az első világháborúban “megfogant” a második világháború, és szerinte ezért válhattak a XX. századi tömegtársadalmak “embertelen és istentelen hatalmak”, fasiszta, nemzetiszocialista és kommunista diktatúrák áldozatává.

Az első világháborús centenáriumi emlékbizottság rendezvényén, amely az állami programsorozat nyitánya, arról is megemlékeztek, hogy a világháború kitörése miatt 1914 szeptembere és 1915 márciusa között az operaház zárva volt.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Megkérdeztük: Ön milyen véleménnyel van a fesztiválokról?

15 óra 2 perc

– Természetesen megannyi veszéllyel járhat, mint például a túlzott alkoholfogyasztás, az önkontroll hiánya, vagy a drogfogyasztás. Emellett viszont vannak kulturált és öntudatos fiatalok is, akik tudnak vigyázni magukra – fogalmazott Madarász Katalin. – Abból a szempontból, hogy a barátaival van az ember és bulizik egy jót, pozitív dolog egy fesztivál. A baj ott kezdődik, hogy túlmennek egy határon és ész nélkül öntik magukba a mérget – válaszolta Ignácz Gergő. – Könnyen végződhet tragédiával egy átmulatott éjszaka, tehetnek olyat a fiatalok, amit később nagyon megbánnak. Egy másik nagy gond a tömérdek szemét, ami egy fesztivállal jár – mondta Linzenbold Anikó.

– A buli részével nincsen semmi probléma, de messziről elkerülöm az olyan társaságokat, ahol az alkoholon kívül más is játszik – érvelt Papp Sándor. – Sokszor hallottam már fesztiválokon halálesetről és mentőt igénylő beavatkozásokról. Sokan nem tudják hol a határ, elvesznek a bulik sűrűjében. Ezeket sose követném – mesélte Kiss Róbert András. – Nem voltam még egy fesztiválon sem, de amiket utána a híradóban hallani, azok alapján nem is igazán vágyok. Sok esetben túlzás, ami ott zajlik – mondta Sipeki Dániel.

KM-SA

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Nézőpont: Legalizálni vagy sem?

15 óra 14 perc

A törvényhozók több nyugati országban fejet hajtottak már az orvostudomány előtt, mely bebizonyította, hogy a fű csökkenti a fájdalmat, a daganatos betegek kezelésével járó mellékhatásokat, megnyugtat, a legújabb kutatások szerint pedig a pattanásokat is eltünteti. Az orvosi marihuána – ami természetes, nem tartalmaz szintetikus anyagokat – kiválthatná a fájdalomcsillapítókat, amelyek nagy része roncsolja a májat és a vesét. Nem misztifikálom túl, a rákot nem gyógyítja, de megkönnyíti a kemoterápiások életét, sőt, azokét is, akiknek már ez az agresszív beavatkozás sem használ.

Pozitív tulajdonságai közé sorolnám még, hogy beszívott fiatalokhoz még nem kellett soha rendőrt hívni, ellentétben azokkal, akik néhány sörtől és felestől erősre isszák magukat, hőzöngenek, kárt tesznek magukban és másokban. A négy fal között tütükéző és a családjukat kékre-zöldre verő apukákról már nem is beszélve.

Nem mondom, hogy átmenet nélkül írják alá a politikusaink a fű legalizálását, mert arra még nem vagyunk felkészülve – pontosan a felelőtlen kölykök miatt. Az orvosi vényre kapható marihuánára azonban nagy szükség lenne, már csak azért is, mert rosszindulatú daganatos megbetegedésekben a világelsők között állunk. Persze ezek csak ideák, hiszen mihez kezdenének akkor a gyógyszergyártó cégek? A lélek fájdalmának enyhítésére mondjuk tömhetnének egy pipát…

- Csáki Alexandra -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Jegyzet: Maradvány

15 óra 18 perc

Annál is inkább, mivel számos jele mutatkozott, hogy a liberálisok és a nemzetiek is el voltak kicsit tévedve a rendszerváltoztatás óta eltelt években. A szoclib oldalnak például nem kellett volna bőszen ágálnia 2004-ben a kettős állampolgárság ellen, ugyanis a kisebbségi jogok, az önrendelkezés támogatása bizony liberális érték is – okoskodhatnánk. A jobbkormánynak pedig nem az egyetemes szabadságjogainkat (melyeknek virágzása az általuk mindvégig szorgalmazott polgári demokráciának is ismérve), hanem a vadhajtásokat kellene kordában tartania.

Amikor hét évvel ezelőtt eltűnt Kádár csontjainak egy része, akképp példálóztak nálunknál okosabb politikacsinátorok: lám, ő még mindig itt van közöttünk. Csak halkan jelzem: a csontok azóta sem kerültek elő, tehát az imént idézett szófordulat logikája szerint még mindig köztünk van a létező szocializmus. S valóban, néha úgy tűnik: ami az utóbbi években épült, épül, velejéig családiasan kommunista. Mindazzal a különbséggel: retorikailag most ránk lehet kenni, hogy ezt mi választottuk.

- Fábián György -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Drogos versenyfutás

15 óra 19 perc

– Meglepő ugyan, de még mindig rengeteg olyan kábító hatású anyag van forgalomban, aminek egyrészt nem ismert az összetétele, másrészt nincsen törvényi szinten tiltva a használata – állítja Viktor, aki elég sok mindent kipróbált már.

– A dizájnerdrogok viszonylagos olcsóságuk mellett rendkívül gyorsan bukkannak fel újabb és újabb verziókban, kiszámíthatatlan hatásokat okozva – említi lapunknak dr. Erdélyi Ágnes pszichiáter, a Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház orvosigazgatója.

A szakember nem titkolja: az utóbbi időben sajnos nőtt a drogproblémák miatt kezeltek száma, amiben szerepet játszik a kortárscsoport hatása éppúgy, mint a divatkövetés. A kémia tudorai és a bűn­üldöző szervek örökös versenye, hogy egy-egy új drog felbukkanása után minél hamarabb tiltólistára kerüljön a vegyület, mert csak ekkortól lép életbe a büntethetőség.

Dr. Erdélyi Ágnes: A dizájner drogok rendkívül gyorsan bukkannak fel.

– Mindenesetre a bódulatra vágyók nagyon leleményesek, képesek bármit el- vagy felszívni, ami egy kicsit is ellazítja őket. Az utcai nevén „trágya” például egy laboratóriumi körülmények között előállított növényi táp, amihez nagyon sok helyen hozzá lehet jutni, a hatása pedig olyan, mint a fűé (marihuána), csak hosszú távon bajos, mert hamarabb lesz tőle depis az ember – meséli Viktor, aki elég sok mindent kipróbált már, ami csak megjelent az utcán.

– Hígító, fű, spuri (speed), csoki (hasis) – ezek annyira nem gázosak szerintem, főleg azok a cinkesebbek, amikhez tű is kell. Na, azokat kihagyom – mondja a huszon­éves fiú, aki szerint nem kell elmenniük egy fesztiválra a fiataloknak ahhoz, hogy narkózzanak, bár tény, hogy ott könnyebben beadja az ember a derekát nem csak a haveroknak, de akár idegeneknek is.

– Kis üvegcsékben, vágyfokozóként árulják a neten a rush-t (Poppers), ami közvetlenül vagy átitatott zsebkendőn keresztül belélegezve klassz kis flash-t (hallucinációt) okoz – mondja Viktor, jelezve, hogy a sárga folyadék – ami tágítja az ereket, károsítja a nyálkahártyát és a retinát – a felületes drogtörvények miatt milyen könnyen beszerezhető.

Van tiltólista

Négy pszichoaktív anyag került fel a dizájnerdrogok listájára a héten, így a rendőrség már ezek lefoglalása esetén is eljárhat – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapján.

A szaktárca szerint a dizájnerdrogok esetében a gyors jogalkotás az egyik legfontosabb, hiszen versenyfutás alakult ki az új összetételű szerek felbukkanása és a büntethetőség hatálybalépése között. A módosítás nagyobb biztonságot garantál a fiataloknak és családjuknak, illetve lehetővé teszi a drogkereskedőkkel szembeni hatékonyabb fellépést – hívta fel a figyelmet a tárca.

A magyar kormány Európában az elsők között reagált az új pszichoaktív anyagok – közismert nevükön dizájnerdrogok – széles körű megjelenésére, amikor törvényben szabályozta a pszichoaktív anyagok fogalmát. 2012-ben pedig megjelent az a rendelet, amely alapján tiltólistára kerültek ezek a szerek. A lista folyamatos bővítése állíthatja meg az újabb és újabb típusú kábítószerek elterjedését.

Kiszámíthatatlan hatás

Míg korábban évi 5–10 drogos esetet kezeltek a Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumában, addig ez a szám 2013-ban elérte a 70-et.

Dr. Domokos Gabriella osztályvezető főorvos lapunknak azt nyilatkozta, hogy legtöbben az interneten rendelt herbál drogoktól, „gyógynövényes” cigarettáktól lettek rosszul, de gyakori volt az alkohol és gyógyszer kombinációja is. Szerencsére minden esetben ambulánsan tudták ellátni a hozzájuk került fiatalokat, súlyos, életveszélyes állapotú betegük nem volt.

– A dizájnerdrogok viszonylagos olcsóságuk mellett rendkívül gyorsan bukkannak fel újabb és újabb verziókban, kiszámíthatatlan, veszélyes hatásokat okozva – említette lapunknak dr. Erdélyi Ágnes pszichiáter, a Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház orvosigazgatója és nem titkolja: az utóbbi időben sajnos nőtt a drogproblémák miatt kezeltek száma, amiben szerepet játszik a kortárscsoport hatása éppúgy, mint a divatkövetés. A dizájnerdrogok előre „megjósolhatatlan” tünetei között ott az eufóriás állapot, a tudatzavar, a növekvő agresszió, az alvászavar, a nyugtalanság, az érzékcsalódás, az üldöztetés érzése.

A nagykállói szakkórházba a sürgősségi és a pszichiátriai sürgősségi osztályon (ha kérik a páciens kezelését) át vezet az út, ide kerülnek az elterelésre kötelezettek is, és sokan önkéntesen, a család nyomására döntenek a leszokás mellett.

Kati, Zsuzsi és a többiek A dizájnerdrog kifejezés többnyire azon szerekre utal, amelyeket valamely tiltólistán szereplő szer kémiai szerkezetének módosításával hoznak létre úgy, hogy az újonnan keletkezett anyag hatásában az eredetihez hasonló maradjon, de a módosítás következtében már ne szerepeljen az illegális szerek listáján. Vagyis – a még be nem tiltott – dizájnerdrogok nem minősülnek kábítószernek, bár hatásuk azokéhoz igen hasonló lehet.

Fő veszélyük, hogy újszerűségük miatt a rövid, illetve hosszú távú hatásaik még nem ismertek, emellett a szerfogyasztók köre is bővül, illetve egyre fiatalabbak próbálják ki a szereket. Nem elhanyagolható tényező továbbá ezen anyagok gyors kiürülése, illetve a tolerancia gyors kialakulása.

KM-CsA, BM

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Manó hazalátogatott Nyírparasznyára

h, 2014-07-28 20:14

A Manó becenévre hallgató fiatalember mindhárom kívánsága teljesült ezen a napon, hallhatta a kedvenc előadóját a slágereket játszó nyíregyházi rádióban, finomat ehetett a hosszú diéta után és a legfontosabb, hogy édesanyjával 2 hónap után hazalátogathatott Nyírparasznyára. Az alapítvány munkatársainak Manó elmondta: “A jövőhéten újabb kezelések várnak rám, de addig minden percét kihasználom az otthoni örömöknek és nyárnak.”

Kocsik Enikő

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Könyvbemutató Győröcskén

h, 2014-07-28 19:40

A nyugdíjas pedagógusszerző több mint három évtizeden át „élt együtt a falu népével”. A monografikus igénnyel összeállított, az alkotó által szerényen csak emlékfüzetként emlegetett kiadvány sokrétűen mutatja be a település elmúlt évszázadait a középkortól egészen napjainkig.

Az olvasmányosan megírt falu históriát megannyi értékes kordokumentum, korabeli fotó gazdagítja, s a csaknem százoldalas mű a környező, népesebb települések olvasói számára is sok-sok néprajzi érdekességet, hasonlóságot tartogat. A Záhonnyal évszázadok óta egyfajta szimbiózisban élő, ma már alig több mint százhúsz lakost magáénak tudó kisközség és a határváros jelenleg is közös önkormányzati hivatalt működtet.

A kötet megjelenését a község önkormányzatának támogatása tette lehetővé.

Tancsik Róbert

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Anna-napi vigazságok Nyírteleken

h, 2014-07-28 19:34


Az esemény krónikájához tartozik, hogy Anna-bálon megválasztották a bál legszebb hölgyét, aki a közönség szavazatai alapján a nyíregyházi Göblyös Mária lett.
A programsorozat alatt vendégül látták Nyírtelek testvérvárosait is (a lengyel Grybów, a szlovák Nagysáros, az ukrán Beregrákos), akik bekapcsolódtak az Anna-napi programokba, valamint kirándulásokon vettek részt Szerencsen és Nyíregyházán.

Az ünnepélyes képviselő-testületi ülésen Nyírtelekért Kitüntetést kapott Győrfi Mihály, evangélikus lelkész és Drabancz József, a Varjúlaposi Polgárőr Egyesület elnöke.

A zárónapon pedig átadták a közel 36 millió forintból megújuló Nyírteleki Kastélykert Óvodát és Bölcsődét.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Kedden az egész országban lehetnek intenzív esőzések

h, 2014-07-28 19:22

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint kedden az országban bárhol kialakulhatnak olyan intenzív záporok, zivatarok, amelyek során rövid idő alatt jelentős mennyiségű, akár 30 milliméternél is több eső hullhat.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a heves zivatarok miatt is kiadták a citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken a zivatarokat akár viharos erősségű széllökések, illetve jégeső is kísérheti.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint kedden északkeleten erősebben felhős lehet az ég, másutt több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 19 Celsius-fok között, a legmagasabb hőmérséklet 24 és 30 fok között várható, délnyugaton lesz a melegebb.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfői, az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzése szerint a héten többször, többfelé várható zápor, zivatar. Több helyen is megélénkül, olykor megerősödik a szél, a zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek. Ezzel együtt marad a meleg, a hétvégén már 35 fok is lehet.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Több mint ezer helyszínen várják a véradókat nyár végéig

h, 2014-07-28 19:14

A betegellátásnak a nyári időszakban is szüksége van a vérre, ezért szervez a Magyar Vöröskereszt hétfőtől augusztus 31-ig között országszerte több mint ezer helyszínen, többek között a nagyobb fesztiválokon, rendezvényeken és a vízpartok közelében is véradásokat – olvasható a szervezet közleményében.

A lakóhelyhez, munkahelyhez, nyaralóhelyhez legközelebbi helyszínek és időpontok a www.veradas.hu és az Önkéntes véradás Facebook-oldalon tekinthetők meg.

A véradáshoz TAJ-kártya, személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges, előtte bőséges folyadékfogyasztás és étkezés javasolt.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Felsőoktatási államtitkárság: augusztus 12-ig lehet pályázni a kancellári posztokra

h, 2014-07-28 19:11

A pályázatokat hétfőn a www.kozigallas.gov.hu oldalon tették közzé. Jelezték: a felhívásokat a törvényi kritériumoknak megfelelően írták ki.

A pályázat szerint a kancellári megbízások 2014. szeptember 1-től 2017. augusztus 31-ig szólnak.

A kancellár felel a felsőoktatási intézmény gazdasági, pénzügyi, kontrolling, számviteli, munkaügyi, jogi, igazgatási, informatikai tevékenységéért, az intézmény vagyongazdálkodásáért, ideértve a műszaki, létesítményhasznosítási, üzemeltetési, logisztikai, szolgáltatási, beszerzési és közbeszerzési ügyeket is, irányítja e területen a működést. Felel továbbá a szükséges gazdálkodási, valamint az előző pontban meghatározott területeken szükséges intézkedések és javaslatok előkészítéséért. Ennek keretében egyetértési jogot gyakorol a rektornak az intézmény gazdálkodását, szervezetét, működését érintő gazdasági következménnyel járó döntései és intézkedései tekintetében, az egyetértés e döntések érvényességének, illetve hatálybalépésének feltétele.

A kancellár a felsőoktatási intézmény rendelkezésére álló forrásai felhasználásával gondoskodik annak feltételeiről, hogy az intézmény gazdálkodása az alapfeladatok ellátását biztosítsa.

A kancellár gyakorolja az intézmény részvételével működő gazdasági társaságokban és gazdálkodó szervezetekben a tulajdonosi jogokat, a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben meghatározott kivétellel munkáltatói jogot gyakorol a felsőoktatási intézményben foglalkoztatott alkalmazottak felett, és gondoskodik a jogszabályoknak megfelelő pénzügyi-szakmai kompetencia biztosításáról. Feladata, hogy gondoskodjon a gazdasági vezetői feladatok ellátásáról.

Együttműködési kötelezettsége van a rektorral, és a fenntartó előzetes egyetértésével bízza meg a belső ellenőrzési vezetőt és vonja vissza a vezetői megbízását.

A kancellár felett a munkáltatói jogokat a miniszter gyakorolja.

A pályázati feltételek között van egyebek között a főiskolai végzettség, vagyonnyilatkozati eljárás lefolytatása, magyar állampolgárság, cselekvőképesség, és a büntetlen előélet. Szükséges még felsőoktatási intézményben, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban szerzett hároméves vezetői gyakorlat.

Az államtitkárság közleményében hangsúlyozta: a kancellári-rendszer bevezetésének célja, hogy a felsőoktatási intézmények gazdálkodása felelősebb és átláthatóbb legyen.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Devizahitelek – A bankoktól még nem érkezett kereset, a felfüggesztéseket soron kívül intézik

h, 2014-07-28 18:51

A Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló, július 18-án kihirdetett, 26-án, szombaton hatályba lépett törvény egyebek mellett a hitelszerződések egyoldalú módosítását – például kamat-, költség- vagy díjemelést – megengedő szerződéses kikötéseknél azt a vélelmet állítja fel, hogy tisztességtelenek és érvénytelenek. Ezt a vélelmet azonban a pénzügyi intézmények vitathatják, és megkísérelhetik megdönteni az állam mint alperes ellen a Fővárosi Törvényszéken megindítható perekben.

Ezekben az ügyekben a kereset benyújtására, az elsőfokú és a másodfokú eljárások lefolytatására is csupán 30-30 napjuk van a bíróságoknak és a feleknek, így augusztus 25-éig be kell nyújtaniuk keresetüket azoknak a pénzintézeteknek, amelyek vitatják a törvényi vélelmet. Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszéknek szeptemberben, a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblának pedig októberben meg kell hoznia döntéseit, így – a kúriai felülvizsgálatokat is figyelembe véve – várhatóan még idén lezárulhatnak ezek az eljárások. Mintegy négyszáz pénzintézet – potenciális felperes – van az országban, és a szakemberek száz-százötven ilyen perre számítanak.

Miután szombaton lépett hatályba a törvény, hétfő volt az első nap, amikor ilyen ügyekben kereset érkezhetett a Fővárosi Törvényszékre, ám a bíróság tájékoztatása szerint erre nem került sor.

A törvény arról is rendelkezik, hogy amíg az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelenségével kapcsolatos eljárások folynak, addig az adósok által a bankok ellen indított összesen mintegy tízezer egyedi ügyet országszerte fel kell függeszteni. Akkor folytatódhatnak majd, ha megszületett a végső döntés az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelenségéről szóló, a bankok és az állam közötti perekben.

A Fővárosi Törvényszék elnöke korábban már elrendelte, hogy a felfüggesztésekről haladéktalanul intézkedjenek, és értesítsék erről az érintetteket azért, hogy az állampolgárok minél hamarabb tájékoztatást kapjanak saját ügyük állásáról.

A birosag.hu oldalon, a bíróságok központi honlapján olvasható közlemény szerint az Országos Bírói Tanács július 22-én határozott arról, hogy ezeknek az ügyeknek a felfüggesztését országszerte soron kívül kell intézni.

A döntést az a kivételesen indokolt eset tette szükségessé, hogy a Kúria jogegységi határozatának érvényre jutásáról soron kívül döntött a jogalkotó, továbbá a határozattal elrendelt soronkívüliség a társadalom széles körét érintő ügyekre vonatkozik. (A Magyar Nemzeti Bank 2013. év végi összesítése alapján a lakosság devizában nyilvántartott adósságállománya 4,3 milliárd forint volt, és a devizahitel intézménye közvetve 480 000 családot, 1,5 millió embert érint). A soronkívüliség olyan ügyekre vonatkozik, amelyek a közérdek szempontjából is kiemelkedő jelentőségűek a bankszektort érintő hatásuk miatt, közvetve az egész társadalomra és a gazdasági életre is kihatással vannak – olvasható a bírósági honlapon.

Hajdú-Bihar megyében hétfőn soron kívül 285 devizahiteles pert függesztett fel a Debreceni Törvényszék és járásbíróságai. A folyamatban lévő perek tárgya részben vagy egészben az egyoldalú szerződésmódosítások, illetve az árfolyamrés alkalmazását előíró szerződéses rendelkezések jogszabályba ütközése, tisztességtelensége – olvasható a birosag.hu oldalon.

Devizahitelekkel kapcsolatos keresetet jelenleg is be lehet nyújtani a bíróságokhoz, ám az újonnan érkező ügyekben nem indul el az érdemi eljárás, azokat is felfüggesztik.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Vihar – Országos Meteorológiai Szolgálat: ismét teljes körű a tájékoztatás

h, 2014-07-28 18:48

Tölgyesi László hozzátette: a közelben lecsapó villám a szolgálat belső hálózati összeköttetését érintette.

A meteorológiai szolgálat vasárnap délután közölte az MTI-vel, hogy a zivatarokat kísérő villámcsapás miatt a veszélyjelzési információik átmenetileg nem frissülnek.

Tölgyesi László hétfő délután azt mondta: az épületen nincs nyoma villámcsapásnak, semmi nem olvadt el vagy pörkölődött meg. Úgy tűnik, hogy nem az épületbe, hanem valahol a közelben, egy kilométeren belül csapott le a villám. A szolgálatnál elsősorban a belső hálózatot érintette a villámkár. Olyan aktív eszközök hibásodtak meg, amelyek a hálózati összeköttetésért felelősek. A meteorológiai szolgálathoz beérkeztek az adatok, de nem tudták őket a honlapon nyilvánosságra hozni. Ezért nem a megszokott csatornákon, hanem telefonon és e-mailben tájékoztatták az időjárási helyzetről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és az MTI-t is.

Meghibásodtak a meteorológiai szolgálat úgynevezett szuperszámítógépének kültéri egységei is. A szuperszámítógép egy olyan nagy teljesítményű, nagyobb szekrény méretű, több mint ezer processzort tartalmazó számítógép, amely nagyon sok számítást el tud végezni, köztük az ultrarövidtávú előrejelzéshez szükségeseket, s ennek segítségével tudnak a Kárpát-medencére egészen finom felbontású, akár egy kilométeres pontosságú előrejelzésű modelleket futtatni. Ez a szuperszámítógép túlmelegedett, s ez volt az oka, hogy kevesebb modellel tudtak dolgozni a meteorológusok – mondta Tölgyesi László. Hangsúlyozta, hogy a gép nem ment tönkre, mostanra a kültéri egység hibáit is kijavították.

Az informatikai és módszertani főosztály vezetője elmondta: központi szerverek nem hibásodtak meg. A szolgálat dolgozói vasárnap gyorsan reagáltak a helyzetre, s tartalékeszközökkel, minden rendelkezésre álló egyéb eszközzel, mobilinternettel segítették a munkát. Vasárnap estére a veszélyjelzés oldal, majd a radarinformációk is újra elérhetővé váltak, hétfő reggelre pedig az összes térképes, aktuális időjárással kapcsolatos információk is ki tudtak kerülni a honlapra, így a nagyközönség tájékoztatása már teljes körű.

Tölgyesi László elmondta: tönkrement több asztali számítógép, a telefonközpont egyes részei, valamint a lift is meghibásodott, és a légkondicionáló berendezésnek is vannak még hibái. A főosztályvezető becslése szerint milliós nagyságrendű kár érte a szolgálatot.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Hálaadó megemlékezés Kisvárdán

h, 2014-07-28 18:03

A Városi Tanács és a Városszépítő Egyesület közös munkájaként létrejött Háborús Emlékmű avatása 1990. augusztus 12–én volt. Az emlékmű tábláit Kovács József műköves kisiparos készítette el. Az emlékmű avatásán az akkori Honvédelmi Minisztériumi államtitkár Dr. Raffai Ernő avatóbeszédében megemlékezett a XX. század nagy vérveszteségéről, a világháborúkról, az elesettekről. Akkor beszédében többek között még megemlítette, hogy aki bírja, a jövőt nem feledheti a múltat.

Centenáriumi emlékezés, könyörgés a békéért

Az emlékmű avatásával Kisvárdán negyven évnek kellett eltelni, hogy méltó emléket állítsanak (1990–ben) az első és a második világháborúban elesetteknek. De ez volt az első alkalom az idei évben felújított emlékműnél, hogy ökumenikus istentisztelettel emlékeztek meg nemzetünk XX. századi kálváriájáról. A –több mint félszáz– megjelent emlékezőt a Nt. Százvai László református lelkipásztor köszöntötte. A református lelkipásztorok imádságait követően, Nt. Százvai László igehirdetése következet. Panachidát tartott – megemlékezett az elhunytakról – Grunda János görög katolikus parókus, esperes. Linzenbold József, római katolikus plébános könyörgéseivel s a Himnusz felvezetésével, majd az azt követő egyházi áldásokkal zárult az ökumenikus megemlékezés.

Koszorú és gyertyák

A város önkormányzatának koszorúját Zámbó István alpolgármester, Bodrog László és Bíró Gábor önkormányzati képviselők helyezték el. A megemlékezésen résztvevők pedig, gyertyák, mécsesek gyújtásával emlékeztek a hősökre s a békéért való könyörgésre.

Vincze Péter

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

ADATVÉDELEM                        IMPRESSZUM            JOGOK ÉS FELTÉTELEK

Copyright @ pusztadobos.hu
Webhost & Design @ pOntDesign.hu