Szabolcsi Hírek

Tartalom átvétel
Szabolcs Online
Frissítve: 1 óra 30 perc

Időjárás-jelentés – 2014. október 24.

1 óra 55 perc

Időjárási helyzet Európában

A Barents-tengertől a Kelet-európai-síkság fölé benyúló anticiklont igen hideg, száraz levegő tölti ki: a derült ég alatt reggelre nagy területen -10, -15 fokig hűl le a levegő, és napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. A magasnyomás keleti peremén már borult ég a jellemző, és sokfelé esik a hó. A Balkán-félsziget térsége fölött ciklon örvénylik, amely az elmúlt 24 órában a Kárpát-medencétől a Fekete-, illetve a Földközi-tengerig sokfelé kiadós esőzést okozott. A csúcshőmérséklet ezen régió észak részén többnyire 8, 14 fok között alakul, délen ugyanakkor még 20 fok fölé melegszik fel levegő. A kontinens nyugati partvidékén is sok a felhő, és többfelé fordul elő eső, zápor, délutánonként általában 12, 17 fokot mérnek. A szárazföld legmelegebb térsége az Ibériai-félsziget vidéke, ahol anticiklonális hatások érvényesülnek, sokat süt a nap, és a félsziget nagy részén 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A Kárpát-medence fölé péntek estétől északkelet felől egyre szárazabb levegő érkezik, megszűnik az eső, szombaton mind nagyobb területen a felhőzet is felszakadozik.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Pénteken napközben az ország nagy részén borult marad az ég, legfeljebb délkeleten szakadozhat fel késő délutántól a felhőzet. Eleinte sokfelé, délután egyre kevesebb helyen várható eső (a csapadékzóna északnyugat felé mozog, miközben jelentősen gyengül). Éjszaka a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti részén többfelé, másutt legfeljebb kisebb körzetekben felszakadozhat már a felhőzet, a csapadékhajlam is tovább gyengül, hajnalban legfeljebb néhol lehet gyenge eső, szitálás. Szombaton északkelet, kelet felől lassan egyre nagyobb területen felszakadozik, hosszabb-rövidebb időre csökken a felhőzet, de a Dunántúl nyugati felén estig túlnyomóan borult marad az ég. Számottevő csapadék napközben már sehol sem valószínű. Reggel délen foltokban köd előfordulhat. Az északkeleti, északi szél fokozatosan mérséklődik: pénteken a déli órákban a Nyugat-Dunántúlon lehetnek még viharos széllökések, késő estétől viszont már országszerte gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 6 fok között alakul, de ahol északkeleten felszakadozik a felhőzet, 0, -1 fokig is lehűlhet a levegő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 9 és 13 fok között várható.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Különleges időkapszula a Rétközi Múzeumban

2 óra 2 perc

„A jelen lévő fiatalok és pedagógusok olyan kisvárdai épület-rajzokat készítettek, amelyet 50 év múlva is látni szeretnének Kisvárdán. Ezek a rajzok kerültek be a különleges időkapszulába” – mondta dr. Vofkori Mária, a Rétközi Múzeum igazgatója.

Az időkapszulát Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere helyezte 50 évig nyugvó helyére a Rétközi Múzeumban.

Durucz Gabriella

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Megalakultak és esküt tettek az önkormányzati bizottságok tagjai Kisvárdán

2 óra 21 perc

Október 21-én délután megalakultak a városi bizottságok. A négy bizottságnak önkormányzati képviselők és külsős, civil személyek a tagjai, akik Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere előtt tették le esküiket. A hét fős Jogi, Ügyrendi és Fejlesztési Bizottság elnöke Maklári Balázs; a kilenc fős Oktatási, Kulturális, Szabadidő és Sport Bizottság elnöke Bíró Gábor, a hét fős Pénzügyi és Számvizsgáló Bizottság elnöke Bodrog László és a szintén hét fős Városüzemeltetési, Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke Major Tamás lett.

ÖNKORMÁNYZATI BIZOTTSÁGI TAGOK

1. Jogi, Ügyrendi és Fejlesztési Bizottság

Elnök: Maklári Balázs
Tagok: Major Tamás, Dudás István, Matus Attila.
Külső bizottsági tagok: Dr. Sipos István, Sándor Miklósné, Dr. Láczay György.

2. Oktatási, Kulturális, Szabadidő és Sport Bizottság

Elnök: Bíró Gábor.
Tagok: Dudás István, Zámbó István, Bodrog László, Nagy Sándor.
Külső bizottsági tagok: Szivák Gábor, Seszták Katalin, Papp Angéla, Simon József.

3. Pénzügyi és Számvizsgáló Bizottság

Elnök: Bodrog László.
Tagok: Bíró Gábor, Csonka Bertalan, Matus Attila.
Külső bizottsági tagok: Rácz Zsolt, Kovács László, Dr. Rusznák Andrea.

4. Városüzemeltetési, Szociális és Egészségügyi Bizottság

Elnök: Major Tamás.
Tagok: Borus Sándor, Maklári Balázs, Perdiák János.
Külső bizottsági tagok: Runyó József, Lábiscsák János, Komlós Attila.

Durucz Gabriella

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Caritas Hungarica-díjat kapott a kisvárdai Görögkatolikus Karitász vezetője

2 óra 31 perc

A Katolikus Karitász a 2012-ben alapított Caritas Hungarica-díjjal ismeri el azon önkéntesek munkáját, akik hosszú évek óta szolgálják rászoruló, magányos, beteg embertársainkat. A díj célja biztosítani a Karitász-önkénteseket arról, hogy az egyház értékeli a rászorulóknak nyújtott karitatív munkájukat, valamint buzdítani a híveket a karitatív tevékenységre, példaképül állítva mások elé azokat a köztünk élő híveket, akik Krisztus szeretetével önzetlenül segítenek a rászorulókon.

Az ünnepség hálaadó szentmisével kezdődött, melyet Beer Miklós püspök celebrált a Magyar Szentek Templomában. Ezt követően vette kezdetét a Caritas Hungarica-díjátadó. Az elismerő okleveleket, valamint a díjjal járó aranyozott Karitász-kitűzőt és kerámia plasztikát Beer Miklós püspök és Écsy Gábor, a segélyszervezet országos igazgatója adta át a 37 kitüntetettnek.

Minden egyházmegye három plébániai Karitász-önkéntest javasolhatott a díjra; a kitüntetettek nagy többsége évtizedek óta végzi áldozatos munkáját. Az ő tevékenységeik felsorolása képet festett az egész Katolikus Karitász munkájáról, mely a dévai gyerekek segítésétől, a hajléktalanok ellátásán át a beteglátogatásig számos területet felölel. Nehéz sorsú családokat látogatnak, időseket gondoznak, a helyi egyházi életet szervezik, családi napot szerveznek romáknak, adományokat gyűjtenek és osztanak, tűzifa-akciót és vetőmag-akciót szerveznek, rászoruló gyerekeket táboroztatnak – mindez csak néhány a Karitász önkénteseinek rendkívül sokrétű tevékenységéből.

Külön örömünkre szolgál, nekünk kisvárdaiaknak, hogy Nagy Józsefné is díjazott lett a Hajdúdorogi Egyházmegye képviseletében.

Nagy Józsefné Marika a 2012. novemberében megújult kisvárdai Görögkatolikus Karitász vezetője. Szolgálatának kiindulópontját a Jánosi levélből vette: “…ahogyan én szerettelek titeket,ti is úgy szeressétek egymást! Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást.” Vallja: ha környezetedben valamilyen jótékony célt szolgálhatsz, segíts! Ne sajnáld rá az időt, a pénzt, gazdagabbá leszel általa. Életét az önzetlen szeretet és a segíteni akarás motiválja. A városi önkormányzat biztosított a helyi Karitásznak irodát, raktár- és kiszolgálóhelységeket, itt a segítőivel hétről hétre gyűjti és osztja az adományokat. Kimagaslóan szervezi a nagy ünnepek előtti élelmiszergyűjtést, amelybe nemcsak a felnőtteket, hanem a Szent György Görögkatolikus Általános Iskola 7-8. osztályos tanulóit is bevonja. Tavaly karácsonykor közel 1 millió forintnyi tartós élelmiszert gyűjtöttek össze a bevásárló központok előtt, és így több mint 400 család részére sikerült az ünnepi asztalt bőségesebbé tenni. Tűzifa akciót szervez, hagyatéki bútorokat gyűjt és oszt munkatársaival együtt. Szoros kapcsolatot tart fenn az egyházi iskola és óvoda dolgozóival, s ha jelzik, kinek mire van szüksége, azonnal intézkedik. Környezetében nyitott szemmel és füllel jár, kellő empátiával teszi a dolgát, szeretetteljes barátsággal keresi a kapcsolatokat, hogy a Karitász tagjaihoz bizalommal forduljanak a rászorultak.

Nagy Józsefné elismeréséhez ezúton gratulálunk,
mind önkéntes, tiszta szívvel végzett munkájához további erőt, kitartást,
magánéletéhez sok boldogságot, jó egészséget kívánunk!

Durucz Gabriella

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Sok munkavállaló fél bejelenteni a visszaéléseket

2 óra 43 perc

A tájékoztatás szerint a visszaélés-bejelentési rendszerek lehetővé teszik a munkavállalók részére, hogy kifejezetten egy erre kialakított rendszeren keresztül – akár anonim módon is – bejelentést tegyenek a munkáltatóval kapcsolatban tudomásukra jutott jogsértésekről. A bejelentéseket a munkáltató köteles kivizsgálni és amennyiben a vizsgálata során visszaélésre derül fény, megfelelő intézkedéseket kell alkalmaznia – írja az ügyvédi iroda.

A munkáltató megbízhat a rendszer üzemeltetésével, a bejelentések fogadásával és kezelésével egy erre szakosodott külső szakértőt, bejelentővédelmi ügyvédet is.

Rendkívül fontos a bejelentő adatainak bizalmas kezelése – emeli ki a közleményben a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda, hozzátéve: a bejelentővédelmi rendszer lényegét kérdőjelezné meg, amennyiben a bejelentő adatai, illetve a bejelentések tartalma hozzáférhetővé válhatna a munkatársak számára.

„A kialakított rendszernek a legteljesebb védelmet kell biztosítania, a titkosított jelentéseket a munkáltatónál kizárólag az illetékes személyek tudják megnyitni.” – idézi a közlemény Balogh Tamást, az iroda ügyvédjét.

„Eddigi tapasztalataink szerint egy megfelelően kiépített bejelentővédelmi rendszer alkalmas arra, hogy a lényegi problémákat tárjon fel és elősegítse a vezetőség részére a feltárt visszásságok megoldását még azt megelőzően, hogy az nagyobb problémává nőné ki magát” – tette hozzá Balogh Tamás a közleményben.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Szülői vizit a záhonyi középfokú tanodában

2 óra 46 perc

November 7-én, pénteken 14 órakor rendezik meg a szokásos őszi szülői értekezletet, amelynek keretében a diákok hozzátartozói az osztályfőnöki általános tájékoztatók látogatása mellett a szaktanárokkal is konzultálhatnak az iskolában. Ez alkalommal ülést tart az intézmény szülői választmánya is.

A november 15-én megrendezésre kerülő szalagavatón ünnepi szerepben láthatják viszont gyermekeiket és az őket pallérozó pedagógusokat a negyedikesek szülei. November 17-18-án (hétfőn, kedden) rendezik meg a hagyományos őszi nyitott napokat, ahol a végzős általános iskolai tanulók és szüleik nyerhetnek betekintést az intézmény életébe.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

NGM: együttes csúcson a születések és a női foglalkoztatás

3 óra 2 perc

Az NGM közleményében idézték Szalai Piroskát, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztost, aki kiemelte: a KSH legfrissebb adatai szerint az idén több mint 1600-zal több gyermek született az első nyolc hónapban, mint az előző év azonos időszakában, ezért nagy az esélye annak, hogy az utóbbi 5 év legmagasabb születésszámát érjük el az idén.

A közlemény szerint már akkor is elérnénk ezt a csúcsot, ha a következő hónapokban csak annyi gyermek születne, mint tavaly.

Az NGM közleménye szerint komoly esély van arra is, hogy a teljes termékenységi arányszám meghaladja az idén az 1,4-et (azaz átlagosan egy anyának 1,4-nél több gyereke születik). A Bokros-csomag következtében esett 1,4 alá ez a szám, s maradt is ezen a szinten 18 éve – közölte Szalai Piroska.

A közlemény szerint a növekvő születési adatok mellett gyorsan javulnak a nők foglalkoztatási adatai is, 2014 második negyedévében az unió tagállamai közül mindhárom foglalkoztatási mutató Magyarországon javult a legnagyobb mértékben a nőknél: a 15-64 éves korú nők foglalkoztatási rátája 3,3 százalékkal, míg a Magyarországot követő Cipruson jóval kisebb mértékben, 2,1 százalékkal.

A munkanélküliségi ráta Magyarországon 2,4 százalékkal csökkent, a sorban következő Portugáliában 2,3 százalékkal, a harmadik helyezett országban 1,7 százalékkal. Az inaktivitási arány is alacsonyabb Magyarországon, 2,1 százalékkal, Horvátország a következő 1,9 százalékkal – emlékeztetett a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztos.

Szalai Piroska véleménye szerint ezek a pozitív folyamatok a GYED extra bevezetésének köszönhetők. Mint az NGM közleményében olvasható, januártól a juttatások megtartása mellett munkát is vállalhatnak a kisgyermekes anyák, s így a családok biztonságérzete kimutathatóan javult.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Őszi szünet „nyújtja” a hosszú hétvégét

3 óra 20 perc

Országszerte telt házzal, közel százszázalékos kihasználtsággal üzemelnek a szállodák a hosszú hétvégén – derült ki a távirati iroda körképéből.

– A hasonló időszakokban jellemzően a belföldi vendégek vannak többségben. Közel tíz éve tart Magyarországon az a folyamat, hogy a változatos programlehetőséget nyújtó wellness-szállodák megtelnek az ünnepekre, hosszú hétvégékre. A SZÉP-kártya is jelentősen hozzájárul a kereslet élénkítéséhez. A fővárosi vagy városi szállodák iránt nem jellemző ilyenkor az erős érdeklődés – közölte Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára.

A szállások foglaltsága 85 százalékos Miskolcon a hosszú hétvégére, de folyamatosan érkeznek még most is a foglalások. Lillafüred és Miskolctapolca nagy szállodáiban már hétfőn sem lehetett szobát találni, Miskolctapolcán átlagosan 80-90 százalékos a foglaltság. Hasonló a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megye más településein is.

Békés megyében csak elvétve lehet szabad szobát találni az október 23-i hosszú hétvégére, az érdeklődő turistáknak Gyulán és Békéscsabán már csak kollégiumi szálláshelyeket tudnak felajánlani. A megkeresett szállodák szerint ennek az oka, hogy a hosszú hétvége az idei évben egybeesik az országos hírű Csabai Kolbászfesztivállal, amelyre több tízezer látogatót várnak.

– Belföldi foglalás csak elvétve volt, de jó hír, hogy nagyon sok szálloda telt házas volt – újságolta Bicsérdy Rita a Nyíregyházán és Kisvárdán is felkereshető Sky Travel Utazási Iroda tulajdonosa. – Sokan használták ki a hosszú hétvégét.

Utasaink megelégedésére mindenkinek találtunk olyan szállást, ami a kedvükre való. Nálunk jellemzőbbek voltak a külföldi városlátogatások, illetve az őszi szünet miatt az egyhetes repülős utazásokra foglaltak a legtöbben. Egyiptom és Jordánia esetében a csodálatos élővilággal rendelkező Vörös-tenger vonzotta a legtöbb utast, mindemellett népszerű volt a török Riviéra és viszonylagos olcsósága miatt Tunézia is. Viszont már most voltak utasaink, akik a távoli egzotikus országokba utaztak, mint például a hófehér homokos tengerparti Maldiv-szigetek és Dominika. A közvetlen járat népszerűségének köszönhetően egyre több utasunk választja a varázslatos Dubai kikapcsolódást.

Nyíregyháza négycsillagos szállodáiban is telt ház várható, a gyógyhellyé nyilvánított Sóstógyógyfürdőn október utolsó hetére, az őszi iskolai szünet napjaira is közel százszázalékos a foglaltság.

– A hosszú hétvégére elsősorban a belföldi gyógyfürdős és wellness ajánlatokat keresték a nyíregyházi és immár a nyírbátori irodánkban – reagált Tóth Tamás, az IBUSZ kirendeltségvezetője. – A kelet-magyarországi fürdőhelyek közül kiemelkedett Hajdúszoboszló, Eger és Gyula. Sokan kerestek külföldi kikapcsolódási lehetőséget. Ők városnéző-körutas programokat kerestek. Róma, London, Szicília voltak a legkeresettebbek. Az őszi szünet miatt sokan egy kicsit „megnyújtották” a hosszú hétvégét, hogy a gyerekekkel együtt elutazzanak például Törökországba vagy Egyiptomba.

KM, MTI

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Esküt tettek a megválasztott önkormányzati képviselők és a polgármester Kisvárdán

3 óra 29 perc

A Választási Bizottság és a szavazatszámláló bizottságok polgármesteri, egyéni választókerületi, kompenzációs-listás választási eredményt megállapító döntése ellen senki nem nyújtott be kifogást, így 2014. október 15-én a megállapított és nyilvánosságra hozott eredmény véglegessé vált.

A polgármester-jelöltekre leadott 5916 érvényes szavazatból 5079 szavazatot kapott Leleszi Tibor, így a FIDESZ-KDNP megválasztott polgármestere lesz Kisvárda első embere az elkövetkezendő öt évben. A kisvárdai nyolc választókörzetből hétben magas fölénnyel nyertek a FIDESZ-KDNP jelöltjei: Bodrog László, Maklári Balázs, Borus Sándor, Biró Gábor, Zámbó István, Dudás István és Major Tamás. A hetes számú választókerület képviselő az MSZP jelöltje, Nagy Sándor lett.

A kompenzációs lista alapján mandátumot szerzett Csonka Bertalan az MSZP, Perdiák János a JOBBIK, és Matus Attila, a FIDESZ-KDNP jelöltje, miután a listán soron következő Lábiscsák János 2014. október 15-én írásban benyújtotta a képviselői mandátumról való lemondását.

Mivel a helyi választási eredménnyel kapcsolatban semmilyen jogorvoslati kérelem nem érkezett, így október 16-án megalakult az új képviselő-testület. Dr. Dankó Marianna átadta a polgármester és a képviselők megbízóleveit, akik esküt tettek az elkövetkezendő öt évre.

Az alakuló ülést megtisztelte jelenlétével és minden megválasztott képviselőnek gratulált, dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, térségünk országgyűlési képviselője.

Durucz Gabriella

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Több órás várakozás az ukrán határszakaszon

4 óra 37 perc


Műszaki hiba miatt az ukrán határszakasz átkelőhelyein 2014. október 24-én 11 órától több órás várakozás alakult ki. A legfrissebb információk szerint Záhonynál, Barabásnál és Lónyánál a kilépő személyforgalomban 2 óra, belépő irányban pedig 3 óra várakozási idő alakult ki.

A gyorsabb határátlépés érdekében javasoljuk, hogy az Ukrajnába tartók válasszák a 0-24 óráig üzemelő beregsurányi vagy a tiszabecsi határátkelőhelyek valamelyikét, ahol jelenleg kisebb torlódásra kell számítaniuk. Útnak indulás előtt célszerű előzetesen tájékozódni az aktuális határforgalmi helyzetről a police.hu honlap határinfo oldalán.

Amennyiben rendőri segítségre van szükségük, hívják az ingyenes segélyhívószámok (107, 112) valamelyikét.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

A felén már túl vannak, de a neheze még most jön

5 óra 6 másodperc

Az olasz mérnökök irányítása mellett érkezik az a flexografikus nyomdagépsor, amivel nagyméretű dobozok nyomtatását tudják megoldani. A beruházás összege 1,7 milliárd forint. A gépsor telepítése ebben a gyárban innovációs ugrást jelenthet, és a szakemberek szerint 2 hét múlva már elkezdődhet a próbaüzem.

A szállítmány legnagyobb darabaj, egy 15 tonnás egység már a helyén van, egy 10 tonna körüli egységet pénteken vettek le a kamionról. Aligha hihető, de a rakodás egyik kulcsa a kétágú létra, ugyanis a gépek mérete akkora, hogy csak létráról lehet megnézni és felkötni az emelési pontokat. Amikor a 70 tonnás daru megemeli a rakományt, a kamion lassan kigurul alóla, és úgy teszik óvatosan a földre, ahonnan villás targonca viszi be a csarnokba.

Az egész műveletsornak külön logisztikája van, hiszen nem mindig egyezik az érkezési és a beszerelési sorrend.

KM

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Tanúk jelentkezését várja a Nyíregyházi Rendőrkapitányság

6 óra 57 perc


A Nyíregyházi Rendőrkapitányság 15010/5320/2014. bü. számon járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást H. Attila 45 éves nyíregyházi lakos ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi 2014. szeptember 3-án 19 óra 50 perc körüli időben az általa vezetett Yamaha Neo típusú segédmotoros kerékpárral felhajtott az M3-as autópálya leállósávjába, ahol a kálmánházi pihenőhelyig forgalommal szemben közlekedett Budapest irányába. A rendőrök a férfit a pihenőhelyen igazoltatták. Az intézkedés során vele szemben alkalmazott légalkohol teszter pozitív értéket mutatott.

A rendőrség az ügy körülményeinek teljes körű tisztázása érdekében várja azok jelentkezését, akik látták a férfit az M3-as autópálya leállósávján – forgalommal szemben – közlekedni. Jelentkezni lehet a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán személyesen vagy telefonon a 06-42/524-600 hívószámon, illetve névtelenségük megőrzése mellett bejelentést tehetnek az ingyenesen hívható 06-80/555-111 „Telefontanú” zöld számán (H-Cs.: 8-16, P.: 8-13 óráig), vagy a 107-es, 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Egy helyi sörözőben szemelte ki áldozatát a gyanúsított.

7 óra 4 perc

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi 2014. október 23-án egy nyíregyházi sörözőben megszólított egy 45 éves ófehértói lakost, hogy fizessen neki egy italt, különben megveri.

A sértett miután követelésének nem tett eleget, jobbnak látta, ha távozik a helyszínről. N. Dezső azonban nem hagyta annyiban a történteket, utána ment a sértettnek, erőszakkal megragadta a kabátját, majd a zsebéből kivette és eltulajdonította a pénztárcáját. Mielőtt távozott a helyszínről, megöléssel fenyegette 45 éves áldozatát, ha bárkinek jelenteni meri, hogy kirabolták.

A nyomozók a bejelentést követő fél órán belül a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható férfit elfogták, a rendőrkapitányságra előállították és gyanúsítottként kihallgatták. A rendőrség N. Dezsőt bűnügyi őrizetbe vették.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Nézőpont: Az idő próbája

7 óra 49 perc

Ha mindössze a terelés lett volt a kormányzat célja, az internetadó bejelentése a tökéletes megoldás. Napok óta mindenki csak erről beszél, miközben egyre kevésbé tűnik érdekesnek például, hogy kik azok a magyar kormányzathoz köthető személyek, akiket a hazai korrupcióval összefüggésében az amerikai beutazási tilalom érinthet. Nem az a téma, hogy tényleg a nemzeti adóhatóság csúcsvezetőiről van-e szó, s ha róluk is, miért büntetik őket ezzel, s mi következik mindebből Magyarországra, itthon és külföldön. Egyelőre az sem túl fontos, hogy éppen most, amikor a jelek szerint a diplomáciának elég sok feladata adódna a kárelhárításban, kétszázhúsz ember elbocsátását jelenti be a külügyi tárca, és hogy mit tud majd a maradók csapata. Nem: a netadó terve mindent visz. Az ilyenre mondják: elemi a felháborodás.

„Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz”. Ez az idézet is fel-felbukkan például az aktuális hírfolyamban – mint mondat, mondhatni időtálló, hiszen a Fidesz reagált így 2008-ban (ellenzékben), amikor az akkor kormányon lévő MSZP gondolt erősen az internethasználat után beszedhető pénzekre. A maguk igazának bizonyítékát látják ebben azok, akik szerint az elvszerű és ezzel nagyjából kiszámítható politizálásnak rég vége, ha csak az elv nem a pillanatnyi érdek szolgálata. És bár ennek a korszakváltásnak a politikától való elfordulásban is megmutatkozó ténye valóban szomorúvá tesz, de ebben a pillanatban mindenképpen érdekesebb, hogy ha a mai kormányzópárt hozzá fűződő viszonya változott is időközben, az internetadó ötlete, mint ötlet, kezdi kiállni az idő próbáját. Például a Fidesz 2012-es hasonló tervei miatt. Vagy amiatt, ami most történik. Ha azt állítjuk, hogy nem a politikai erőtérben elfoglalt pozíciónak kellene meghatároznia, akarjuk-e az internetadót, vagy sem, tudni kellene, mit szabadít el, aki bevezeti. De csak ennyit tudunk: nemzetközi tapasztalatokra nem támaszkodhat a magyar kormány, a jelek szerint övé a világelsőség. Ráadásul úgy tűnik, a gazdasági kormányzat a várható hatások elemzését mellőzve szeretne pénzt beszedni – a 20-25 milliárd forintos terv ténynek tekinthető. Az új adó bevezetéséről a bejelentés előtt nem egyeztettek, a saját pártjukkal sem, így fordulhat elő, hogy a Fidesz máris korlátozná a kivethető internetadó mértékét, alighanem borítva a 20-25 milliárdos tervet.

Van egyfelől az internetadónak ez a védhetőség szempontjából gyenge lábakon álló terve, vele szemben pedig a felzúdulás: a politikai pártok – a kormányoldalt leszámítva – a javaslat visszavonását követelik, a szakmai szervezetek pedig azt állítják, az internetadó általános bevezetése jelentős hátrányokat okoz a gazdaságnak és a társadalomnak. És van még ez: ma Magyarország az internethasználatban Európa középmezőnyéhez tartozik, de a magyarok közel negyede még sosem internetezett. A kormányzat bejelentett szándéka szerint 2018-ra minden háztartásba eljutna a szélessávú szolgáltatás. Ez életszerű: így kapcsolódunk a világhoz, ez az életünk nagy részének terepe. Az emberek számára a kikapcsolódás mellett a net a használhatóságot és a tudást is jelenti. Például a mindenkori kormányzatok által nem ellenőrzött, és nem manipulált információhoz való hozzáférés legáltalánosabb lehetőségét. Az adó várhatóan nem a nethasználatra ösztönöz majd. A lemondás, a nethasználat anyagi okokból való önkorlátozása nem érdeke a fogyasztónak. Nem a fogyasztó érdeke.

- Bujdos Attila -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Jegyzet: Net(tó) adó

10 óra 58 perc

A kormány nagyjából 20 milliárd forint éves árbevételt remél az új adótól (iparági becslések ennél jóval nagyobb összegről szólnak), s nem titkoltan azért veti ki, mert onnan vesz el, ahol van. Elsőre akár érthetetlen is lehetne, miért vonta fejére a népharagot két stadionra való pénzért, ha nem ismernénk a trükkjeit: bejelent valami bicskanyitogató ötletet, aztán kettőt visszalép, és már nem is fáj annyira, hogy a tökön rúgásunk csak feleakkora erővel történt. Valóban, már szerdán közzétették a hírt, hogy a Fidesz módosító indítványt nyújt be, netes adóplafont kérve. Bár a hivatalos propagandában, akarom mondani kommunikációban az áll, hogy a szolgáltatók nem háríthatják át az adót, ezt épeszű ember nem hiszi el, már csak az elmúlt évek tapasztalata alapján sem.

A dolog igazi tanulságát azonban nem az adó mértéke, hanem elve jelenti. A 21. században az internet hozzátartozik az életünkhöz, és nem azért, mert ezen át jön a Facebook. Egyre több cég él online szolgáltatásból, használja a netet az államigazgatás, vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket a világhálón. Stratégiai és gazdasági jelentősége van; a hozzáférést akárcsak egy kicsit is nehezíteni nem éppen jövőbe tekintő gondolkodás.

- Szőke Tímea -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Önkormányzat 2014 – Meg kell ismételni a polgármester- és képviselő-választást a szabolcsi Érpatakon

cs, 2014-10-23 20:00

A végzés szerint egy magánszemély nyújtott be fellebbezést az érpataki helyi választási bizottság polgármester- és a képviselő-választás eredményét megállapító határozat ellen. A beadványnak a tvb helyt adott, egyben elrendelte a választás eredményét megsemmisítését és a voksolás megismétlését.

A területi választási bizottság határozata a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei önkormányzat honlapjára még nem került fel.

Mint az ítélőtábla végzéséből kiderül, a tvb határozatával szemben Orosz Mihály polgármesterjelölt nyújtott be jogorvoslati kérelmet, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) felülvizsgálati kérelemnek minősített és a Debreceni Ítélőtáblára küldött meg. A táblabíróság – tárgyalás mellőzésével – vizsgálat nélkül elutasította a kérelmet, mivel az “érdemi elbírálásra alkalmatlan” – olvasható a végzésben.

Az indoklásban a Debreceni Ítélőtábla rögzíti, hogy jogszabály szerint a felülvizsgálati eljárásban kötelező az ügyvédi képviselet, jogi szakvizsgával rendelkező ember viszont saját ügyében ügyvédi képviselet nélkül is eljárhat.

A kérelmet érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani, amennyiben azt a rendelkezés megsértésével nyújtják be – áll a táblabíróság végzésének indoklásában.

A végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye – közölte a Debreceni Ítélőtábla.

Az érpataki polgármester-választáson győztes Orosz Mihály (független) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kifogásolta, hogy jogorvoslati kérelmét az NVB nem tűzte napirendjére, ezért a választási bizottság azonnali és haladéktalan összehívását kérte a Nemzeti Választási Iroda vezetőjétől.

Az október 12-én megtartott polgármester-választást a települést az elmúlt négy évben is vezető Orosz Mihály nyerte, 104 vokssal megelőzve a második Simon Attilánét, a Fidesz-KDNP jelöltjét.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Elromlott biztosítóberendezés miatt késnek a vonatok két vonalon

cs, 2014-10-23 18:55

A vasúti jelző- és biztosítóberendezés Szajol és Millér között romlott el – olvasható a közleményben.

A szakemberek dolgoznak a helyreállításon.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Árokban végezte az almáskocsi

cs, 2014-10-23 18:19

A 44-45-ös km. szelvényben a jármű a vizes úton jobbra letért az úttestről, majd az árokba borult.

A balesetben személyi sérülés nem történt. Az esethez a kisvárdai tűzoltók is vonultak, mert úgy látszott, hogy a gépkocsiból folyik az üzemanyag. A kisvárdai rendőrkapitányság intézkedett a balesetben.

A gépjármű elszállításáról a tulajdonos gondoskodott.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Az időjárás átírta az ünnepi forgatókönyvet Nyírmadán

cs, 2014-10-23 17:42

A megemlékezésen Kálmán Béla polgármester mondott ünnepi köszönőt és az általános iskolások ünnepi műsorának színvonalát emelte az énekkar előadása.

KM

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

ADATVÉDELEM                        IMPRESSZUM            JOGOK ÉS FELTÉTELEK

Copyright @ pusztadobos.hu
Webhost & Design @ pOntDesign.hu