Szabolcsi Hírek

Tartalom átvétel
Szabolcs Online
Frissítve: 18 óra 24 perc

Bemutatták a könyvtárak új elektronikus szolgáltatását, az ELDORADO-rendszert

k, 2014-12-16 19:48

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára az eseményen elmondta: rég várt fejlesztés valósult meg az ELDORADO létrejöttével, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a digitális tartalmakat otthonról is elérhessék. Hozzátette: a rendszer célja, hogy a közkincsnek számító teljes könyvtári állomány elérhető legyen, ezáltal a már kereskedelmi forgalomban nem kapható kiadványok is digitális formában újraéledjenek.

Szólt arról is, hogy a program a dokumentumok jogtisztaságát is biztosítani képes. "Ez a magyar szellemi újítás kifehéríti a dokumentum-felhasználás eddigi gyakorlatát és rendszerét" - mutatott rá az államtitkár, aki szerint a program a kulturális alapellátás vonatkozásában is kaput nyit a digitalizáció korszakában.

"Nem csak Magyarországon egyedülálló programot alkottak a szakértők, hiszen egész Európában különleges és kuriózumszámba megy az ELDORADO elkészülte" - méltatta a projektet. Felidézte, hogy az elmúlt két évben komoly szakembergárda dolgozott a pályázati forrásból megvalósuló, 2012-ben elindult program fejlesztésén, amelynek a teljes költségvetése eddig 250 millió forint.

Hoppál Péter elmondta: a program mérföldkőhöz ért, átesett az első fontos tesztidőszakon, és az alkotók szerint most ért abba a fázisba, hogy elindulhatnak a feltöltések.

Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója felidézte: 2012-ben írtak ki pályázatot, amelynek keretében az OSZK pályázott az Elektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára című projekt megvalósítására. A projekt 2014. október 31-én zárult le, azóta a műszaki átadás és tesztelés, valamint a dokumentumtár feltöltése zajlik. A tervek szerint a következő év első negyedévében tudnak a nyilvánosság elé lépni. Mint mondta, számítanak a könyvtárak, a kiadói terület és a jogkezelők együttműködésére is.

Dancs Szabolcs projektvezető azt hangsúlyozta, hogy jelenleg háttéregyeztetések folynak, amelyek lezárultával tartalommal lehet majd megtölteni a rendszert, és amelyek végén a forgalomból kikerült, szerzői jog által védett dokumentumok is visszahelyezhetők lesznek a piacra. Kiemelte, hogy az ELDORADO komplex rendszer, tekintve, hogy a teljes magyar könyvtári rendszer állományaira épül. A rendszerben a folyóiratoktól a könyveken keresztül a nyomtatványokig mindenféle dokumentum megtalálható - fűzte hozzá.

"Ez az úttörő szolgáltatás nemcsak a közkincsek digitalizálását tűzte ki célul, hanem a magyar könyvtári rendszerben fellehető összes dokumentumot - elsősorban az OSZK állományát - megpróbálja szolgáltatásba helyezni" - mutatott rá a projektvezető.

Az OSZK által az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretén belül benyújtott pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Európai Szociális Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 250 millió forinttal támogatta a 2012. november 1. és 2014. október 31. közötti időszakban.

Az ELDORADO célja, hogy a felhasználók digitális formában, jogszerűen hozzájuthassanak a szerzői jogi védelem alatt álló, illetve e védelem hatálya alól kikerülő dokumentumokhoz a szolgáltatásrendszer használatával.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Karácsonyi adományokat oszt Katolikus Karitász

k, 2014-12-16 19:47

A Gyermekek a gyermekekért program keretében számos iskolában és templomban gyűjtik a gyerekek által felajánlott, jó állapotban lévő játékokat, amelyek édességgel, ruhaneművel kiegészülve ajándékcsomagok formájában jutnak el a rászorulókhoz. A programban országszerte mintegy 3000 kisiskolás gyermek kap ajándékcsomagot - olvasható a szervezet MTI-hez kedden eljutatott közleményében.

Ajándékcsomag osztással kedveskedik a hátrányos helyzetű gyermekeknek Erdő Péter bíboros és Mádl Dalma, a Karitász jószolgálati nagykövete december 21-én, vasárnap 15 órától a budapesti Magyar Szentek Templomában. A káposztásmegyeri Szentháromság-templomban december 23-án 16 órától mintegy 130 ajándékcsomagot osztanak szét. Pécsett a Néri Szent Fülöp Általános Iskola hátrányos helyzetű alsós diákjai kapnak ajándékcsomagot a Karitász munkatársaitól.

A Karitász számos helyszínen oszt meleg ételt, tartós élelmiszert, illetve fenyőfát az ünnepekre. December 19-én, pénteken a XVII. kerületi polgármesteri hivatal előtt 250 adag meleg ételt, valamint fenyőfákat és szaloncukrot oszt a szervezet a hajléktalanoknak és a rászoruló családoknak.

Az egri főegyházmegye területén 300 fenyőfát adományoznak a családoknak, illetve 500 élelmiszercsomaggal is támogatják a rászorulókat. Emellett az egri karitász napi 50 adag meleg étellel várja a hajléktalanokat. A pécsi Karitász 200 élelmiszercsomagot oszt szét karácsony előtt, illetve december 17-én 250 adag meleg étellel várja a nélkülözőket. Szegeden minden héten elindul a teajárat, amelynek keretében forró teát és szendvicseket osztanak az önkéntesek, illetve 100 darab élelmiszercsomag is készül a városban.

A veszprémi egyházmegye Karitász csoportja 350 csomag élelmiszerrel segíti a rászorulókat az ünnepek előtt, illetve 1,5 millió forint értékben állít össze további tartósélelmiszer csomagokat. A váci Szent Anna Karitász néhány napja nyitotta meg népkonyháját, ahol minden hétköznap 350 adag meleg étel várja a nélkülözőket. Szolnokon szerdán 50 fenyőfát osztanak szét, amelyek mellé mindenki 3-3 kilogramm almát és krumplit kap ajándékba.

A Karitász önkéntesei karácsonyig még több helyszínen rendeznek tartósélelmiszer és ruhanemű gyűjtést. Szerdán Pécsett a Tesco-áruházban gyűjtenek, a felajánlásokat a szervezet december 22-én osztja szét a Karitász Központban. Szegeden a Püspöki Udvarban karácsonyig folyamatos gyűjtik az adományokat, Székesfehérváron a hétvégén a Metro-áruház bejáratánál várják a felajánlásokat a Karitász munkatársai.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Több ezer Suzukit hívnak vissza a légzsák, illetve a motor lehetséges meghibásodása miatt

k, 2014-12-16 19:38

Ruska Viktória, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, 17 ezer Magyarországon értékesített Wagon R+ tulajdonosának kell szervizbe mennie, mert hibás lehet az utasoldali légzsák felfújóegysége.

Megkezdődött azoknak a Suzuki tulajdonosoknak az értesítése, akik hibás, 2013. szeptembere és novembere között gyártott 1,2 literes, K10B benzinmotorú Swift, valamint Splash modelleket vásároltak - mondta a kommunikációs vezető.

Ezen modellek esetében a vízpumpatárcsa rögzítése bizonyos helyzetekben meglazulhat, aminek következtében a motor túlmelegedhet és motorhiba alakulhat ki - tette hozzá.

A hiba összesen 7700 Esztergomban gyártott autót érint, ebből 580 darabot adtak el Magyarországon. A márkaszervizekben ellenőrzik, és ha szükséges cserélik a különböző egységeket - jegyezte meg a kommunikációs vezető.

A Magyar Suzuki Zrt. nem ad ki közleményt a visszahívásokról, a tulajdonosokat levélben értesítik - mondta Ruska Viktória.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Vádemelési javaslat a tiszadobi rabló ellen

k, 2014-12-16 19:34

A Tiszavasvári Rendőrkapitányság rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást G. Rudolf 37 éves tiszadobi lakos ellen. A nyomozás adatai szerint a férfi 2014. május 16-án 21 óra körüli időben egy tiszadobi lakóházban rátámadt a ház 70 éves tulajdonosára, majd a földre került áldozata ruházatából eltulajdonította a pénztárcáját és távozott a helyszínről.

A sértett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2014. május 17-én tett bejelentést. A rendőrök azonnal adatgyűjtést végeztek, melynek eredményeképpen a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 37 éves férfit néhány órán belül elfogták, a rendőrkapitányságra előállították és gyanúsítottként kihallgatták.

A Tiszavasvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a nyomozást befejezte és a napokban vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Enyhítik a kéknyelv betegség miatt bevezetett járványügyi intézkedéseket

k, 2014-12-16 19:09

Az állat-egészségügyi szolgálat a kérődzők szállításánál - kedvező laboratóriumi eredmények birtokában - már az enyhébb szabályok szerint fog eljárni - tették hozzá.

A kórokozó-átvivő mentes időszakban továbbtartási céllal is lehet a védőkörzetből megfigyelési körzetbe vagy mentes területre, illetve a megfigyelési körzetből mentes területre állatot szállítani - hívta fel a figyelmet közleményében a Nébih. Ez akkor lehetséges, ha a december 3-át követő 14. nap után vett vérminta virológiai vizsgálata negatív lett, illetve legalább 28 nap eltelt, és az ezt követően vett vérminta szerológiai vizsgálata negatív eredményre vezetett.

Az állattartóknak ezeket igazolniuk kell, belföldi szállítás esetén az élő állatok továbbtartásra történő szállításához készült kiegészítő igazoláson, míg másik uniós tagországba vagy harmadik országba történő kiszállítás esetén a szállítmányt kísérő állategészségügyi bizonyítványban.

A Nébih a betegség újbóli megjelenésére felkészülve tavasszal széles körű vakcinázást tervez. A legmegfelelőbb vakcinázási stratégián a szakemberek dolgoznak - közölték.
A Nébih még október közepén közölte, hogy Csongrád megye déli részén két kisebb gazdaságban kimutatták a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget.

November elejére Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében is találtak beteg állatokat. Korlátozó intézkedéseket az ország 14 megyéjében vezettek be.

A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők fogékonyak, a kéknyelv-betegséget terjesztő vírus az emberre ártalmatlan. Az emberre az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt.

A magas lázzal járó betegség a kérődző állatok nyelvét, emésztőrendszerét, valamint izomzatát támadja meg. A fertőzött állatoknál az elhullási arány viszonylag alacsony, ám a betegség súlyos szövődményekkel járhat, és sokáig elhúzódhat.

A Nébih már szeptember végén szigorított állategészségügyi intézkedéseket rendelt el, Csongrád és Békés megye egyes járásaiban megfigyelési zónát állított fel a Dél-Európából terjedő betegség felderítésére.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Megerősített kapacitással kézbesíti a posta a küldeményeket az ünnepek előtt

k, 2014-12-16 18:10


Tájékoztatásuk szerint december 24-én a lakcímre és munkahelyre címzett csomagokat a szombati csomagkézbesítést is ellátó településeken kiviszik, ha a feladó "szombati kézbesítés" többletszolgáltatást kért a csomaghoz, a postára címzett csomagoknál 187 postán lehet átvenni a küldeményeket a nyitva tartás alatt.

A csomagautomatákba és a Mol PostaPontokra is kiszállítják a csomagokat, és azok a teljes ünnepi időszak alatt átvehetők.

Az ünnepek alatt változik a posták nyitva tartása - közölte a Magyar Posta. December 24-én, csak a szombaton is nyitva tartó posták állnak az ügyfelek rendelkezésére, legkésőbb 12 óráig. December 25-26-án valamennyi posta zárva lesz, december 27-én és 28-án csak a szombaton is nyitva tartó posták üzemelnek. Hétköznapi rend szerint tartanak nyitva december 29-én és 30-án a posták, a kézbesítés is ennek megfelelően történik. December 31-én a posták legkésőbb 13 óráig tartanak nyitva. Valamennyi posta zárva lesz január 1-jén, január 2-án csak a szombaton is nyitva tartó posták várják az ügyfeleket.

A 2014. december 31-én feladott küldeményeket legkorábban 2015. január 5-én kézbesítik.

A Magyar Posta Zrt. 2015. január elsejétől módosítja árait - közölte a társaság.

A lakosság által leggyakrabban használt szolgáltatásoknál a nem tömeges feladású, közönséges levél alapára 30 grammig változatlanul 115 forint, 50 grammig 150 forint marad, a 30 grammos elsőbbségi levél ára változatlanul 145 forint lesz. Az ajánlott többletszolgáltatás ára 265 forint helyett 275 forint lesz, a tértivevény többletszolgáltatás ára 180 forint helyett 185 forintba kerül. Nem emeli a lakossági csomagküldési szolgáltatások árait a Magyar Posta 2015. január elsejétől. Nem változik a hivatalos irat ára sem, így az 2015-ben is 330 forint marad - közölte a Magyar Posta.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Drámások találkozója a nagykállói gimiben

k, 2014-12-16 17:57

Megpróbálták felvenni a kapcsolatot az 1993 és 2014 között az intézmény dráma tagozatán pallérozódott diákokkal.

Sokakat ugyan messzire sodort az élet az alma matertől, az ország távolabbi részeiben vagy külföldön telepedtek le, ennek ellenére majdnem minden osztály képviselte magát az eseményen, mely közös beszélgetéssel kezdődött. A volt drámások elmesélték, kivel mi történt az érettségi óta, és mindegyikük kitért arra is, hogyan segítették az életüket a tagozaton tanultak.

– Fantasztikus volt hallani, hogy mennyi tehetséges, sokoldalú, nyitott, határozott fiatal végzett a tagozaton: vannak köztük szép számmal színészek, újságírók, drámapedagógusok, pedagógusok, többeknek az élete részévé vált a tánc és a zene. Amit egytől egyig mindenki fontosnak tartott, az az, hogy drámásként megtanulták, az élet különböző területein hogyan legyenek határozottak, érdeklődőek, éppen ezért sikeresek – avatott be Mendler Mónika főszervező. A találkozó több résztvevője készült egy kis műsorral, volt kabaréjelenet, revü, tánc és ének, stand up comedy, a vacsora után pedig táncház zárta a találkozót. A rendezvény megálmodói folytatásban is gondolkodnak...

KM-CSA

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Az éhezés ellen is tüntettek

k, 2014-12-16 17:42

– Az országban 15 nagyvárosban, ezen kívül külföldön 7 helyszínen, köztük például Londonban és Bristolban is tüntetnek ebben a pillanatban a civil szervezetek. Az országnak hangja van nevű mozgalmon belül vagyunk itt Nyíregyházán is, hogy együtt tüntessünk az éhezés, a szegénység, a politikusok túlzottan magas jövedelme ellen, no meg a hétfőn elfogadott költségvetés módosításáért is. Éreztetnünk kell elégedetlenségünket, ezért 18 órától a Bethlen Gábor utca elején a nagyposta előtt felállított színpadnál gyülekezzünk minél többen, hiszen együtt győzhetünk. Fontos kiemelni, hogy csakis hangunkat emeljük fel, nem szándékozunk más helyszínre átvonulni, egy békés tüntetésre készülünk – tájékoztatott Szőllősi Gábor, a Nyíregyházának hangja van mozgalom vezetője, majd hozzátette: ha a későbbiekben a tüntetésnek nem lesz eredménye, akkor még tovább kell menni és a nagyvárosok mellett az ország valamennyi településén meg kell mozdulni.

– A demonstráció előtt ételosztást is szerveztünk, ahova a rászorulók mellett bárki beállhatott a sorba, aki éppen arra járt. Több mint ezer adag étel készült. Számomra örömteli volt a nyíregyháziak segítőkészsége és az, hogy nagyjából négy nap alatt össze is gyűlt a 760 liternyi gulyás elkészítéséhez szükséges alapanyag. E mellé a helyszínen további 260 litert főztünk, de meleg tea és tepertő is várta a rászorulókat és a járókelőket.

KM-SA

 

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Díjátadással ért véget a Ratkó József emlékév

k, 2014-12-16 17:31


A Hetek költői csoportosulás 25 éve elhunyt nagykállói alakjának életművét középpontba helyező Ratkó József emlék­évet a nagykállói református templomban zárták, ahonnan annak idején a költőt utolsó útjára kísérték.

Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat elnöke és Juhász Zoltán nagykállói polgármester felelevenítette a legjelentősebb pillanatokat, köztük a Ratkó-életmű harmadik, prózai írásokat tartalmazó kötetének megjelentetését, a Segítsd a királyt! című történelmi dráma színpadra állítását előbb a Szatmárnémeti Északi Színház és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház koprodukciójában, majd novemberben az Első Magyar Versszínház előadásában a soproni Petőfi Színház színpadán.

Kiemelték az egykori alma mater, a nyíregyházi Kossuth Gimnázium Ratkó-emléknapját, és ennek keretében egy emléktábla avatását az iskola falán. Külön is beszéltek a hagyományos Országos Középiskolai Ratkó József Versmondó Versenyről Nagykállóban. Felelevenítették a Ratkó és a Hetek szerzői est sorozatot, az emlékcsónak felállítását Tiszadobon, a Nyíregyházi Főiskolán szervezett konferenciát, a négy városba zarándokolt, a költő életét bemutató vándorkiállítást, Dinnyés József előadóturnéját Ratkó megzenésített verseivel, és a Ratkó József Emlékfesztivált, amely a Kaleidoszkóp VersFesztivál keretében valósult meg Sopronban.

Az értékteremtő alkotók díja

Az emlékévet záró esten Seszták Oszkár és dr. Jánosi Zoltán, a Ratkó József-díj kuratóriumának elnöke adta át az idei Ratkó József-díjat a bolgár születésű Gencso Hrisztozov költő, író, műfordítónak. Az 1983-ban alapított elismeréssel az ország keleti feléhez kötődő, „kiemelkedő esztétikai teljesítménnyel, megkérdőjelezhetetlen erkölcsi elkötelezettséggel rendelkező, alkotásaikkal a provincializmus fölé emelkedő, európai értékeket teremtő” alkotókat jutalmazzák.

Ratkó Józsefné elismerő okleveleket adott át az emlékévet segítő alkotóknak és támogatóknak, így többek között Petró Attilának, Gávavencsellő díszpolgárának, Faggyas Lászlónak, a Hangraforgó együttes egyik tagjának és Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművésznek, az emlék­év nagykövetének. A záróesten a Ratkó család több tagja is részt vett. Az emlékévet a Buzogány Béla színművész által rendezett verses-zenés játék zárta a Talán Teátrum előadásában.

KM-CSA

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Időjárás-jelentés - 2014. december 16.

k, 2014-12-16 17:25

Az időjárási helyzet Európában

A csendes, eseménytelen időjárást okozó anticiklonok kontinensünk peremvidékeire szorultak. A Kaszpi-tengertől északra, illetve az Azori-szigetek térségében található magasnyomás. Előbbit hideg légtömeg tölt ki, napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, utóbbi helyen enyhe az idő, 10 fok fölé melegszik fel a levegő. Európa nagy részén a változékony, felhős, csapadékos időjárásért felelős ciklonok, illetve a hozzájuk kapcsolódó frontrendszerek alakítják az időjárást. Kevésbé felhős tájak csak a Földközi-tenger és Dél-Skandinávia környékén vannak. A csapadék a legtöbb helyen eső formájában érkezik, csak a hegyekben, illetve északon fordul elő havazás. A csúcshőmérséklet délnyugatról északkelet felé haladva fokozatosan csökken: míg Dél-Spanyolországban 17, 20, addig Lappföldön csak 0, +1 fokot mérnek a legmelegebb órákban. A Baltikumtól a Földközi-tenger nyugati medencéjéig húzódó hullámzó frontálzóna választja el a meleg, nedves, és a száraz, hűvös levegőt. Ez a front szerda éjfélig a Kárpát-medencén is átvonul, többfelé okoz majd esőt, a borongós, párás időt napsütés váltja fel.

Várható időjárás szerda estig

Kedden délután és éjszaka többnyire erősen felhős, illetve borult, helyenként párás, ködös idő várható. Délután csak helyenként, estétől már többfelé várható eső, emellett a ködös tájakon szitálás is előfordulhat. Szerdán reggeltől északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, de a Tiszántúlon, illetve Miskolc környékén ez csak késő délután történik meg. Ugyanakkor a nap második felében nyugat felől fátyolfelhők úsznak fölénk. Szerdán már csak keleten, de ott is egyre kevesebb helyen várható eső.

Kedden mérsékelt déli, délkeleti szél várható, éjszakától egyre többfelé északnyugatira fordul a szél, amit a Dunántúlon erős széllökések kísérnek, és csak szerda estére mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1, 6 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 5, 10 fok között valószínű.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Az ünnepvárás jegyében

k, 2014-12-16 17:23

Alig egy hét és itt a karácsony, ám addig számos kulturális és szórakoztató program vár az érdeklődőkre megyeszerte.

A Móricz Zsigmond megyei könyvtárban egészen december 20-áig szerveznek programokat a kicsiknek, akiket szerdán 10 órától az Átutazók Művészeti Egyesület gyerekműsora vár, közreműködik a Széva Duó és Mihálka György, délután fél öttől pedig a Cseperedő Meseklub decemberi találkozóján gyűlhetnek össze a kicsik. Másnap, 18-án csütörtökön délelőtt tíztől karácsonyi történeteket hallhatnak az érdeklődők, pénteken 10–12 óra között a karácsonyváró manó klubban kézműves foglalkozáson tehetik próbára ügyességüket a résztvevők. A szombat délelőtt a karácsonyi készülődés jegyében telik, a gyerekek képeslapot és ablakdíszt is készíthetnek a Csiriptanyán.

Mátészalkán december 19-én 16 órától a kulturális központban tartják a karácsonyi ünnepséget, ahol pásztortáncok, aranydió-dobáló játék, állatsimogató és ólomöntés várja az érdeklődőket, 17 órától jön a TeátRumi Társulás gólyalábas produkciója, az estet Karácsonyi ének címmel a Talán Teátrum műsora zárja.

A zeneszeretőkre is remek programok várnak: december 16-án Kodály Zoltánra emlékeznek a Vikár Sándor Zeneiskolában: 16.30-tól a koszorúzás után hangverseny kezdődik, természetesen Kodály műveivel a főszerepben.

A hagyományokhoz híven az idén is lesz Cantemus-karácsony: december 20-án 16 és 18 órakor, 22-én, hétfőn pedig 18 órakor kezdődik a kórus énekkarainak ünnepi hangversenye a Kodály-iskolában.

KM

Programsoroló Cantemus-koncertek

December 20.: 16 és 18 óra,
December 22.: 18 óra, Kodály Zoltán Általános Iskola

Mátészalkai karácsonyi ünnepség

December 19.: 16 óra, kulturális központ

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

FM: egyszerűbb szabályok a részarány tulajdon megszűntetésében

k, 2014-12-16 16:15


A tájékoztatás szerint a gyakorlatban a kérelmezőket hatékonyabban vonják be az eljárás kezdeti szakaszába, amikor az egyezségi tárgyalás keretében javaslatot tehetnek az megosztás módjára.

A tulajdonosok, a jogi szolgáltató közreműködésével egyezséget köthetnek a kiosztásra kerülő földrészletek sorrendjére, amely jelentősen meggyorsítja az eljárás lefolytatását a rendelet alkotói szerint. Teljes körű egyezség esetén pedig, a kérelmet be nem nyújtók bevonásával - amennyiben az a jogszabállyal nem ellentétes -, maguk dönthetnek a megosztásról.

Jelentős változás, hogy a tanya körüli földek önálló ingatlanná alakítása eddig nem volt szabályozva, most a részarány tulajdonnal rendelkező tanyatulajdonosok a tanyájuk mellett kapják meg a földjüket.

Amennyiben a kérelmet beadó "aktív" tulajdonostárs részére bármilyen okból nem lehet az önálló földterületet kialakítani - például mert a kérelmét visszavonta, nem éri el a területi minimumot a tulajdoni hányada, illetve nem vehet igénybe EU-támogatásokat -, akkor a tulajdoni hányadát a kérelmet be nem nyújtott, "passzív" tulajdonostársak visszamaradó földrészletétől elkülönülten, új közös tulajdonban lévő földrészletben kell kiadni.

A közlemény emlékeztet, a részarány földkiadás során nagy számban keletkeztek osztatlan közös tulajdonban álló termőföldek, amelyeken a használat, a hasznosítás kérdéseit illetően a tulajdonostársak - a tulajdoni hányaduknak megfelelő szavazati joggal - többségi szavazatával döntenek. Bizonyos kérdések eldöntését, így például a közös tulajdon megszüntetését azonban a tulajdonostársak 100 százalékos egyetértéséhez kötik.

A tájékoztatás alapján a nagyszámú tulajdonostárs esetén nemhogy a megosztásról, de sok esetben a termőföldek használatáról, a hasznosításról sem tudtak megegyezni egymással a tulajdonosok. Ennek egyik következménye pedig az, hogy a közös tulajdonú földrészletek megműveletlenek maradtak.

A tárca szerint az államnak fontos érdeke fűződik ahhoz, hogy ez az állapot mielőbb megszűnjön.

Az osztatlan, közös tulajdonban lévő földterületek nagysága a szakmai becslések szerint egymillió hektár körüli lehet. Mindez pedig jelentős akadályozta a birtokrendezést.

A tárca szerint így most egy régóta húzódó folyamatra kerülhet pont.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Devizahitelek - Bankszövetség: a fogyasztói hiteleknél az átlagos tehercsökkenés 25 százalék lesz

k, 2014-12-16 16:03


Kiemelte: az elszámolás során a tehercsökkenés arányosan igazodik az elmúlt 6 év tehernövekedéséhez. Akinek a havi törlesztőrészlete az átlagnál jobban emelkedett, az most az átlagnál nagyobb, 25-40 százalékos csökkentésben részesül. Akinek viszont az átlagnál kevésbé emelkedett a törlesztőrészlete, annak a tehercsökkenése várhatóan 5-25 százalék között lesz.

Kovács Levente szerint azok járnak majd a legjobban, akik korábban megfogadták a kormány és a bankszövetség tanácsát és beléptek az árfolyamgátba, illetve folyamatosan és rendben törlesztettek.

Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi területének igazgatója felhívta a figyelmet, hogy az MNB mindvégig felügyeli az elszámolás folyamatát, és az érintett ügyfeleket folyamatosan tájékoztatja.

Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke elmondta: január elsejétől bevezetik a jövedelemarányos törlesztőrészletek számítására vonatkozó szabályozást és ugyanettől a hónaptól fix árfolyamon számítják majd ki a törlesztőrészleteket. Jövő év február elsején életbe lép a fair banki törvény és az elszámolás, valamint a forintosításnál is ez a dátum számít fordulónapnak.

Kiemelte: a devizahitelek esetében március 1-től április végéig kapják meg az ügyfelek az elszámolási igazolásokat, ettől számítva 30 napjuk lesz arra, hogy jelezzék, megfelelnek-e azon feltételeknek, amelyek alapján mentesülhetnek a forintosítás alól. A forintosítás határideje 2015 május elseje.

A forinthiteleknél a fordulónap június 30., ez esetben a tájékoztatást az ügyfelek nyáron kapják meg, míg a kamat októbertől változik majd.

Becsei András hangsúlyozta: háromféle módon történhet az elszámolás. Alapesetben a fennálló tőketartozást csökkentik, a már megszűnt hitelszerződéseknél az elszámolási összeget visszautalják, illetve a késedelmes törlesztőknél pedig az elszámolás során először a késedelmes összeget levonják a visszautalandó pénzből.

Elmondta: a nem teljesítő hitelek esetében, ha a banki könyvekben van a hitel, akkor sor kerülhet az elszámolásra és a forintosításra. Ha a követelés már követeléskezelőnél van, akkor a követeléskezelőtől kell kérni az elszámolást. A bankszövetség továbbra is fenntartja javaslatát, hogy a Nemzeti Eszközkezelő kvótáját meg kellene duplázni azoknak a devizahiteleseknek az érdekében, akik számára az elszámolás és a forintosítás már nem segít abban, hogy visszatérhessenek a "normál" fizető hitelesek közé.

A tájékoztatón elhangzott: az árfolyamgátas ügyfeleknél a januárban esedékes törlesztőrészletet fixálják, és ez az összeg marad fenn az eredeti árfolyamgát-konstrukció végéig. Az esetleges többlet továbbra is a gyűjtőszámlára kerül, s innen "küldik vissza" a 60 hónap leteltével a tőkeszámlára. Ekkor életbe lép az, hogy az így megemelkedő törlesztőrészlet nem lehet magasabb, mint az eredeti törlesztés 115 százaléka - ha ez nem valósulhat meg, a futamidő hosszabbodik meg.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Palkovics: eddig 17 felsőoktatási intézmény jelezte, hogy duális képzést indítana

k, 2014-12-16 16:00


Palkovics László hozzátette: a képzésbe bekapcsolódó vállalatok, cégek száma több mint kétszáz, és mind a meghirdetett szakok tekintetében, mind a hallgatói helyek számában a műszaki terület a legnépszerűbb.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a jövő évi tanév lesz az első, amikor jelentkezni lehet a felsőoktatásban duális képzésre.

Elmondta, hogy aki ilyen képzési formára jelentkezik, annak a képzési ideje 48 hét tanévenként, ez majdnem kétszerese a "hagyományos" képzési időnek. Ebből az időszakból 26 hetet a felsőoktatási intézménynél, 22 hetet pedig az adott vállalatnál tölt el a tanuló.

Palkovics László ismertetése szerint ebben a képzési formában a vállalatok és a felsőoktatási intézmények együttműködési megállapodást kötnek a képzésről, továbbá a cég és a hallgató külön munkaszerződést is köt. Ez a dokumentum rögzíti a feltételeket, a díjazás mértékét, ami minimálisan havonta a minimálbér 60 százaléka. Palkovics László jelezte, hogy a hallgató munkabére ettől felfelé eltérhet, ezt azonban szintén rögzíteni kell a munkaszerződésben.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy duális képzés esetében a munkabér az elméleti képzés idejére is jár a hallgatónak, tehát ez nem egy ösztöndíj és nem is egy gyakornoki képzés.

Az alapszak akkreditációja és vizsgarendje nem tér el a hagyományos képzésekétől, a hallgató az elméleti képzésen ugyanazt tanulja, mint a hagyományos szakon tanuló társai. A gyakorlati vizsgát pedig a vállalat szervezi.

Palkovics László kérdésre válaszolva elmondta, hogy a duális képzés keretében kötött hallgatói munkaszerződés nem kötelezi a hallgatót és a céget sem arra, hogy a diáknak a tanulmányok lezárása után ott kell dolgoznia vagy a vállalatnak kell őt alkalmaznia.

Az eseményen kiosztott írásos tájékoztató szerint a duális képzési formájú szakokra történő jelentkezés a 2015-ös felvételi eljárásban két párhuzamos szakaszból áll: az állami, általános felvételi eljárásból és egy vállalati felvételi szakaszból.

A felvételi tájékoztatóban feltüntetik a meghirdetett szakok mellett lábjegyzetben azt, hogy az adott szaknak indul-e duális formája, valamint a vállalati partnereket is felsorolják. A felsőoktatási felvételi jelentkezést a továbbiakban a már megszokott módon kell benyújtani.

Palkovics László úgy vélte: már az is nagy siker, hogy a duális képzés indulásának első évében ennyien jelentkeztek erre a képzési formára.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: bízik abban, hogy a duális képzés sikeres lesz és bővülni fog mind a képzés, mind a képzéshez kapcsolódó vállalati kör.

Úgy fogalmazott, hogy a duális képzés elindításával egy rendkívüli folyamat vette kezdetét, az oktatáspolitika megértette e képzési forma jelentőségét. Mint mondta, ezzel sokkal "gazdaságközelibbé" válik a felsőoktatási képzés is.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

A HORIZONT Magánnyugdíjpénztár elérhetőségi adatai frissítésére kéri tagjait

k, 2014-12-16 15:55


Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott, a jövő évi büdzsét megalapozó törvény miatt a pénztáraknak és a tagoknak is az az érdeke, hogy elérjék egymást - jegyzik meg. Ehhez pedig számos esetben a pénztártagok elérhetőségeinek frissítése szükséges, mivel klasszikusan a pénztár a munkáltatókkal volt kapcsolatban, így sok ügyfél tekintetében a magánnyugdíjpénztárak adatbázisa elavult.
A törvény a pénztári szolgáltatásokat az önkéntessé vált magánnyugdíj-pénztári rendszerben újraszabályozza, és pénztárak fennmaradását a tagok tagdíjfizetéséhez köti - idézi fel a HORIZONT.

A magánnyugdíjpénztárak működésére a jövőben a tagdíj 2,5 százalékát fordíthatják, és a működőképesség feltétele az lesz, hogy a tagok legalább 70 százaléka fizessen tagdíjat. (Megszűnne ugyanis az a szervezet, amelynél egy fél év átlagában két hónapon keresztül 70 százalék alá csökken a fizetők aránya.)

A törvény kihirdetését követően a pénztáraknak meg kell határozniuk az éves tagdíjat, valószínűleg még az év végén, vagy a 2015-ös év elején, a HORIZONT december 30.-án határozza meg.

A HORIZONT elkötelezett amellett, hogy fennmaradjon, ugyanakkor úgy véli a törvényben meghatározott, működési költségekre fordítható 2,5 százalék tagdíj behatárolja lehetőségeiket, mivel a több tízezer forintos havi tagdíjat kellene előírniuk, ha kizárólag a tagdíjból elvonható működési költségre kellene támaszkodniuk. Így egy alacsonyabb havi tagdíj mellett, jelentős részben a tagok, alapítványok és egyéb intézmények támogatásából működtetik a pénztárat.

A magánnyugdíjpénztár úgy véli, hogy az újonnan elfogadott, költségvetést megalapozó törvény helyett a magánnyugdíjpénztárak önkéntes pénztárakba olvadása jobban segíthetné a pénztártagok vagyonának nyugdíjukig való biztonságos megőrzését.

Nem racionális 60 ezer emberért fenntartani egy magánnyugdíj-pénztári szabályozást, ezért a vagyon kezelését olyan szervezeteknek kell átadni, ahol nagyobb az ügyfélszám (1 millió feletti) és kevésbé sérülékeny szervezet; ez az önkéntes pénztári rendszer - fejtette ki a HORIZONT Magánnyugdíjpénztár.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Devizahitelek – Másodfokon is vesztett a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt.

k, 2014-12-16 15:50


Az ítélőtábla úgy vélte, a Fővárosi Törvényszék által hozott döntés érdemben helyt álló, azonban indokolását részben megváltoztatta, helyt adva az alperes magyar állam fellebbezésének.

A felperes pénzintézet kérésére az ítélőtábla teljes terjedelemben vizsgálta az elsőfokú ítéletet, mely során megállapította, hogy a 2010. január elseje előtt megkötött szerződések egyike sem felel meg a felmondhatóság elvének. Az ezt követő időszakban pedig az ászf-ek egyik csoportja a tételes meghatározás elvének, míg a másik csoportba osztott szerződések egyéb kikötéseknek nem tettek eleget, így azok tisztességtelenek – hangzott el a határozathirdetéskor.

A bíró a felmondhatóság elvével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az előtörlesztés és a felmondás nem fedi egymást, ugyanis az előtörlesztés, teljesítés csak az arra anyagilag képes adósokra vonatkozik, nem pedig az összes ügyfél számára nyújtott reális alternatíva a szerződés megszűnésére.

A másodfokú bíróság 635 ezer forint másodfokú perköltség megfizetésére kötelezte a pénzintézetet.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

OGY - A magyar zászló és címer napja lett március 16.

k, 2014-12-16 15:08

A képviselők 155 igen szavazattal, 4 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett fogadták el Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és Németh Szilárd kormánypárti frakcióvezető-helyettes előterjesztését.
A két politikus eredeti kezdeményezésében még március 23-át javasolta a magyar zászló és címer napjának, azonban frakciótársuk, Balla György egy módosító javaslatban a dátum március 16-ra módosítását kezdeményezte arra hivatkozva, hogy az eredetileg javasolt dátum nyolc éve a magyar-lengyel barátság napja, a nemzeti zászlónak és címernek pedig indokolt lenne önálló napot kijelölni.

Rogán Antal és Németh Szilárd javaslatuk indoklásában kifejtették, a magyar nemzet összetartozását, a magyar nemzeti függetlenséget kifejező piros-fehér-zöld színű zászló, valamint az alaptörvényben meghatározott címer a nemzeti kulturális örökség része, tiszteletük az intézmények, a szervezetek és a magyar nemzet polgárainak közös felelőssége.

A képviselők azért március 23-át javasolták a magyar zászló és címer napjának, hogy az ország így emlékezhessen az 1848-as XXI. törvénycikk elfogadásának napjára, amely nyilvános ünnepek alkalmával az összes közintézmény és magyar hajó esetében kötelezővé tette a nemzeti lobogó és az ország címerének használatát.

A fideszes politikusok szerint a zászló és címer napja alkalmat adna az oktatási, tudományos és kulturális intézményeknek, a médiának, civil szervezeteknek, közösségeknek a magyar zászló és címer közös megünneplésére, kezdeményezések elindítására. A határozat javaslat alapján először 2015-ben kell ünnepelni a nemzeti zászló és címer napját.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Szallas.hu: átlagosan 15 ezer forintot költenek a magyarok a szilveszteri szállásra

k, 2014-12-16 14:58

Az online szállásközvetítő MTI-hez kedden eljuttatott felmérése szerint szép számban akadnak olyan szálláshelyek Magyarországon, amelyek telt házzal várják a szilvesztert. Leginkább az extra programokat és esetleg ismert embereket is felvonultató csomagajánlatok népszerűek a magyarok körében.

A közlemény idézi Varga Zoltánt, a Szallas.hu ügyvezetőjét, aki elmondta: míg a karácsony előtti időszakban árkedvezményekkel sem könnyű a vendégeket belföldi pihenésre csábítani, addig szilveszter idején még az átlagosan 35 százalékkal többért kínált szobák is rendkívül jól fogynak; így sok szálloda telt házzal köszöntheti majd az újévet. Évről-évre bővül azok száma, akik karácsonyra meglepetésként valamilyen belföldi kikapcsolódásra lehetőséget biztosító ajándékutalvánnyal lepik meg szeretteiket. Ez jellemzően egy wellness-szolgáltatásokat nyújtó szálláshelyen váltható be, melyre átlagosan 50 ezer forintot szánnak - ismertette.

A szilveszterre időzített belföldi foglalások jellemzően 2-3 főre szólnak, a szállásra a program nélkül átlagosan 15 ezer forintot költenek a magyarok fejenként. A legkisebb értékű szilveszterre vonatkozó szállásajánlat 2000 forintos áron kelt el, de van egy több mint 1,2 millió forintos foglalás egy nagyobb társaságnak. A szakember hozzátette: a SZÉP-kártyával történő átlagos foglalás értéke decemberben 39 446 forint, ami 3 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

A portál adatai szerint az elmúlt években az ünnepek idején a legnépszerűbb utazási célpontok többségét fürdővárosok adták, tavaly például a top10-es listán 9 ilyen szerepelt. Idén ugyanakkor némi átrendeződés figyelhető meg: az élen most decemberben is Budapest végzett, a toplistán ugyanakkor már csak 6 fürdőváros szerepel, új belépőként pedig Győr, Pécs és Debrecen küzdötte be magát a tízes élbolyba. A Szallas.hu adatai szerint azok, akik külföldön töltik az ünnepeket, általában 3-4 csillagos szállodát választanak, a kedvelt úti célok pedig Bécs, Prága, Donovaly és Zakopane.

Belföldön a legtöbb előfoglalás a felmérés szerint december 27-ére, illetve december 31-ére szól, így ezeken a napokon lehet számítani a legnagyobb forgalomra a magyar utakon. A Szallas.hu adatai szerint a szilvesztert valamilyen szálláshelyen töltők több mint fele még az új év második napjára is marad, és csak ezt követően indul majd haza.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

ADATVÉDELEM                        IMPRESSZUM            JOGOK ÉS FELTÉTELEK

Copyright @ pusztadobos.hu
Webhost & Design @ pOntDesign.hu