Szabolcsi Hírek

Tartalom átvétel
Szabolcs Online
Frissítve: 1 nap 19 óra

Országosan több mint ezer helyen jár kedvezmény a diákigazolványhoz

v, 2014-07-20 12:29

A Diákkedvezmény Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a kedvezményes közlekedés és múzeumlátogatás mellett többek között éttermekben, színházakban és fitness stúdiókban is elfogadják a diákigazolványt.

Az elfogadóhelyek listája már elérhető a www.diakkedvezmeny.hu oldalon, valamint okostelefonon és tableten egy ingyenes applikáció segítségével, amely letölthető Androidra és iOS-re is. A diákok itt rákereshetnek a hozzájuk közeli elfogadóhelyekre, valamint tájékoztatást kapnak arról is, hogy az adott helyen milyen típusú kedvezményt tudnak igénybe venni. Az elfogadóhelyek listája mellett az applikációban megtalálható minden információ az új diákigazolványról, az igénylés menetétől a külföldi kedvezmények igénybevételéig. A Diákkedvezmény Nonprofit Kft. kormányrendelet alapján gyűjti össze az elfogadóhelyeket, melyek száma országosan több, mint ezer. Ezekben a szolgáltatások mértéke változik, általánosságban 5-50 százalékos kedvezményeket biztosítanak.

Felhívták a figyelmet arra: az új diákigazolvány egyben nemzetközi diákigazolvány is, mert szerepel rajta a “European Youth Card Association” (EYCA) logója, így a magyar diákok számos európai országban élhetnek a nemzetközi szervezet által biztosított kedvezményekkel.
A régi típusú diákigazolványra azonban csak a Magyarországon igénybe vehető kedvezmények vonatkoznak, külföldön nem lehet érvényesíteni, így a 2012 előtt kezdett diákoknak is érdemes lehet kiváltani az új típusú igazolványt.
Mint írták: a nyári szünetben különösen érdemes az elfogadóhelyek közt böngészni, hiszen számos kedvezményes kikapcsolódási lehetőséget találhatnak az érdeklődő diákok, az applikáció pedig a ponthatárok meghúzása után a felsőoktatásba kerülő új diákoknak is segíthet az igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézésben és abban, hogy felfedezzék, milyen lehetőségek rejlenek az azonosításukra szolgáló plasztikkártyában.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Hétfőn kezdődik a 25. Nemzetközi Ökumenikus Szabadegyetem Nyíregyházán

v, 2014-07-20 12:19

A szervezők tájékoztatása szerint az egyhetes rendezvény célja, hogy a magyar fiatalok – határon belüliek és határon túliak -, felekezeti hovatartozástól függetlenül, bibliai alapon beszélgessenek, vitatkozzanak az élet fontos kérdéseiről. A rendszerváltás idején a tiszadobi gyermekváros környezete adta a helyszínt, később a Nyíregyháza belvárosában lévő Luther Márton Kollégiumba került át a programsorozat.

A szabadegyetemi kereteknek megfelelően a rendezvények nyilvánosak.

A programok közül kiemelkedik Fábri Györgynek, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorhelyettesének, médiaszakértőnek és a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerülete felügyelőjének Osztod? Követed? című keddi előadása. Szerdán mások mellett Sarkadi-Nagy Szilvia pszichológus Megosztó személyiségek, csütörtökön György Péter médiakutató-esztéta Oszd meg és uralkodj, pénteken Kuti Klára, a pécsi egyetem kultúrantropológusa A javak újraelosztásáról című előadását hallgathatják meg a résztvevők, szombaton pedig Bodó Sára református teológus tart előadást Megosztott szeretet címmel.

A szabadegyetemre érkeznek résztvevők Nagyváradról, Kolozsvárról és Marosvásárhelyről is.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

K&H Biztosító: az idén az első félévben csaknem 30 százalékkal többen kötöttek utasbiztosítást

v, 2014-07-20 11:44

A biztosító az MTI-hez eljuttatott közleményében megállapítja,hogy a magyar utazók egyre tudatosabbak. Tavaly a magyar utasbiztosítási piac bevétele meghaladta a 10 milliárd forintot, ami 6,5 százalékos növekedést jelent a 2012-ben elért 9,5 milliárd forinthoz képest. A külföldi utazások esetében fontos a biztosítás, amely poggyászkár, baleset, lopás vagy egyéb gondok esetén jelentős kiadásoktól kímélheti meg a külföldre látogatókat – hívja fel a figyelmet a biztosítótársaság.

A közlemény idézi Kaszab Attilát, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettesét, aki elmondta: “a tapasztalatok szerint az utasok kedvelik a bankkártyás biztosításokat is, 2013-ban a K&H-s bankkártyák jelentős része tartalmazott utasbiztosítást. Az egyik leggyakoribb káreset a poggyászkár, itt a legmagasabb kárösszeg 85 ezer forint volt tavaly”.
Elmondta, hogy a bankkártyákhoz tartozó utasbiztosítás 24 órás egészségügyi, utazási, személyi felelősségbiztosítási illetve jogvédelmi segítségnyújtást és biztosítást, balesetbiztosítást valamint poggyászbiztosítást tartalmaz, a szolgáltatások között pedig szerepel sürgősségi fogászati kezelés is.
A K&H Biztosító – nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerinti, konszolidált, nem auditált – saját tőkéje 11,5 milliárd forint volt 2014. első negyedévének végén, a mérlegfőösszege 122,2 milliárd forintot ért el. A biztosítástechnikai eredménye 1,0 milliárd forint, az adózás utáni eredménye 0,8 milliárd forint volt.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Élénkült a használt lakások piaca az első félévben

v, 2014-07-20 11:42

A két ingatlan franchise hálózat a saját forgalma alapján számolt be a piac változásáról.

Az Otthon Centrum adatai szerint Budapesten a téglaépítésű lakások közül a 9 millió forintos, 45-55 négyzetméter alapterületűek voltak kelendők. A paneleknél is ez az alapterület dominált, de ott az ár felment 10 millió forintig. A családi házak körében a 20 millióba kerülő, 80 és 100 négyzetméter közöttiek voltak a legkelendőbbek.

A keleti és nyugati országrész használtlakás-piaca nagyon közel került egymáshoz. A tégla és a panel lakások közül is a 7-8 milliósakat, míg a családi házaknál a 8 milliósakat keresték a vevők.
A DH adatai szerint Budapesten egy átlagos panellakás fajlagos ára 177 ezer forint/négyzetméter, ennél csak Győr-Moson-Sopron megyében mértek magasabb átlagárat, 182 ezer forintot. A legolcsóbb Borsod-Abaúj-Zemplén megye 84 ezer forinttal.

A fővárosi kerületek közül a DH felmérése szerint Angyalföld, a második kerület, Zugló, majd a hatodik és a hetedik kerület a legnépszerűbbek.
A teljes piacra a Duna House adott becslést, ez 45 ezer volt az első félévben. A 13 százalékos bővülés előrevetíti azt, hogy az év végére elérheti a forgalom a bűvös 100 ezret.

A növekvő keresletet két tényezővel magyarázza az OC: az elhalasztott kereslettel, illetve azzal, hogy a jelenlegi kamatszint ide vonzza már a befektetőket is. A mai árakkal és bérleti díjakkal kalkulálva a hozam – 10 éves befektetési időszakot alapul véve – 7-8 százalék.

Az áralku az egy évvel ezelőtti 14 százalékról 12 százalékra csökkent az idei első félévben az OC tapasztalata szerint. Ebből 4,2 százalék volt az árcsökkentés, míg 7,8 százalék a szerződéskori alku.

Az átlagos alku ennyi a DH-nál is, de ott megjelennek a kerületek és a megyék adatai is. Például a legnépszerűbb Angyalföldön csak 8 százalék volt az alku, míg a huszonkettedik és a huszonharmadik kerületben 11 százalék. Vidéken magasabb az alku aránya, például Zalában 14, Békésben 15 százalék.

Az értékesítési idő a forgalom növekedésével fordított arányban csökkent. Az OC adatai szerint a tégla lakásoknál egy év alatt 140-ről 127 napra, a paneleknél 96-ról 90 napra. A családi házaknál ugyanakkor 216-ról 231 napra nőtt az értékesítési idő.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Körözött személyek fekete szombatja

v, 2014-07-20 11:25

Bírósági körözések alapján négy helyi lakost fogtak el a Nyíregyházi Rendőrkapitányság járőrei 2014. július 19-én.

A 36 éves D. Antal ellen költségvetési csalás, a 28 éves B. Csilla ellen közokirat-hamisítás, az 57 éves H. Beatrix ellen sikkasztás miatt bocsátottak ki elfogatóparancsot.

A 44 éves Cs. Csaba ellen két körözés is érvényben volt, mindkettő csalás miatt.

Az 57 éves asszonyt állapota miatt pszichiátriára szállították, a másik három személyt őrizetbe vette a Nyíregyházi Rendőrkapitányság.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Fergeteges fesztivál

v, 2014-07-20 10:50

A kellemes időnek és a változatos programoknak köszönhetően a kilátogatók száma már a délelőtt folyamán átlépte a kétezres létszámot, ami a nap végére a többszörösére duzzadt.
A színpadon Szandi kezdte a fellépők sorát, amit Bye Alex, Fluor, a Delta, majd sokak mellett Aradszky László folytatott.

Fotó: Sipeki Péter ©

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Kormányzati Információs Központ: a kerékpárosoknál nem áll fenn a közveszélyesség lehetősége

v, 2014-07-20 10:21

Ezt azzal kapcsolatban tudatták, hogy a pénteki Magyar Közlönyben megjelent, a KRESZ-t módosító rendelet alapján szombattól a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van.

A Kormányzati Információs Központ közleménye kiemelte: a járművezetés személyi feltételei közül csupán egy elem kerül ki: annak tiltása, hogy a kerékpáros szervezetében lehessen szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. A többi feltétel, így többi között az, hogy a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban legyen, változatlan maradt – írták.

A közlemény hangsúlyozta, hogy a közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa és számíthasson arra, hogy azokat mások is megtartják.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Bea, a nap lánya

v, 2014-07-20 10:18
Kategóriák: Szabolcsi Hírek

A futsalosok a homokban is spillerek

szo, 2014-07-19 20:58

A sóstói strand remek pályáján csütörtökön indult a sorozat harminchat férfi és négy női együttessel. A gyengébbik nem már be is fejezte a tornát, pénteken a győzelmet a Nyírség NSC szerezte meg Nyírvasvári, Pap és Nyírbátor előtt. A nyitónapon ugyan a délutáni vihar közbeszólt, ám azóta nem panaszkodhatnak az időre sem a játékosok, sem a szervezők.

Szombatin a férfiak számára véget ért a csoportkör, vasárnap már csak a csoportok első és második helyén végzők folytatják. Előbb hat hármas csoportot alakítanak ki, a körmeccseket követően a csoportelsők lépnek tovább. Három kieséses meccset játszanak, az állva maradt trió pedig újabb körmeccsezéssel zárja a tornát. Az eddig látottak alapján a több mint kétszázötven kilométerről érkezett újhartyáni futsalosok, valamint a nyíregyházi Bohemiansz és az Offside Sport Café tűnik esélyesnek, de a meglepetés sem kizárt. A hármas finálé a tervek szerint vasárnap délután öt óra körül kezdődik.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Hőség – Vasárnapra az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a meteorológia

szo, 2014-07-19 20:47

A meteorológiai szolgálat szombaton az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: vasárnap tovább erősödik a nappali felmelegedés. A középhőmérséklet általában 24 és 27 Celsius-fok között, főként északnyugaton, illetve a városokban 27 fok fölött alakul.

Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére citromsárga, vagyis elsőfokú, az ország többi területére narancssárga vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós hőség miatt.

A hőség keddre szűnik meg – írta a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológia Szolgálat és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. A meteorológiai szolgálat riasztást csak egy-három órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek esetén – például heves zivatar, jégeső, viharos szél vagy hófúvás miatt – ad ki. A hőség miatti figyelmeztetés viszont az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan csak figyelmeztetés lehet érvényben. A citromsárga az elsőfokú, a narancssárga a másodfokú, a piros a harmadfokú figyelmeztetés.

Az ÁNTSZ szintén három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető jelzés. A második fokozat a riasztás, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátó rendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását. A harmadik fokozat a hőségriadó. Az országos tiszti főorvos döntése alapján jelenleg vasárnap éjfélig a második fokozat, vagyis a hőségriasztás van érvényben.

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon, vegye igénybe a hűtött helyiségeket, védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítményekkel.

A meterológiai előrejelzés szerint vasárnap többnyire derült, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A Dunántúlon a déli szél megélénkül, északnyugaton erős széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 21 Celsius-fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 34 fok között alakul.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Küldjön hírt – Városok közötti íjász verseny

szo, 2014-07-19 18:20

A rendezvényen számos izgalmas és látványos program emeli a hangulatot a városok versengésén kívül, úgymint pl.:

- Kassai Lajos lovasíjász bemutatója
- Gasztonyi Dániel mestersolymász és madarainak bemutatója
- Bordó Sárkány Zenekar hangulatemelő középkori zenéje
- Középkori lovagi bemutató
- Honfoglalás kori ételek kóstolója
- családi vetélkedők és játékok
- Baráth István táltos dob és ének
- kézműves vásár

A rendezvényen különböző látványos íjász párbajban mérik össze tudásukat a városok versenyzői, mely versenyre augusztus 1-ig van még lehetősége nevezni a városok hagyományőrző íjászainak.
Az eddig nevezett városok listája megtekinthető a rendezvény honlapján.
A rendezvényen a programok mellett magyar termékeket árusító illetve magyar kézműves termékeket készítő és forgalmazó iparosokat, kézműveseket, is várunk.

További részletek:
teglas.keletigyepu.hu

Gerhardt Róbert

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Időjárás-jelentés – 2014. július 19.

szo, 2014-07-19 17:25

Időjárási helyzet Európában

A kontinens legnagyobb részének időjárását egy hatalmas kiterjedésű anticiklon alakítja. Emiatt a Rhone-tól keletre általában napos, eseménytelen, igazi nyári idő a jellemző, és még Németország északi területein és London környékén is 30 fok köré emelkedik délutánra a hőmérséklet, sőt Spanyolországban 35, 37 fokot is mérnek. Sekély ciklonális mező helyezkedik el a nyugat-európai partvidék fölött, emiatt arrafelé felhősebb az idő, és elszórtan eső, zápor, zivatar is előfordul. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé meleg, egyre szárazabb levegő áramlik, kánikula lesz.

Várható időjárás vasárnap estig

Szombaton és vasárnap is sok napsütésre, nappali gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Szombaton a Dunántúlon és északon a hegyekben elvétve még előfordulhat egy-egy zápor vagy zivatar, vasárnap azonban már nem valószínű csapadék. Szombaton keleten az északkeleti, vasárnap nyugaton a déli szél élénkülhet meg, sőt északnyugaton vasárnap erős széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 31 és 34 fok között alakul.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Van esély az esélyegyenlőségre?

szo, 2014-07-19 16:42

A megyeszékhely önkormányzata tavaly júniusban fogadta el a helyi esélyegyenlőségi programját, amely helyzetelemzésből és intézkedési tervből áll. Az előbbiben meghatározták a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok teljes lakossághoz viszonyított képzettségi, lakhatási, foglalkoztatási, egészségi, szociális és területi mutatóit, esélyegyenlőtlenségi problémáit, majd rögzítették a helyi esély­egyenlőségi program céljait és a szükséges intézkedéseket.
Az intézkedési tervben megfogalmazott célok megvalósítása többszereplős, a forrás (saját erő, pályázati forintok) a programtól függően változhat – tájékoztatta lapunkat a megyeszékhely sajtószolgálata.

A munka gyümölcse

– Az esélyegyenlőségi tervünk legfontosabb pontja a munkahelyteremtés – mondta Orosz László, Piricse polgármestere.
– Számos kistérségi projekten is dolgozunk, ilyen a családi napközi, de a nyári gyermekétkeztetés is kiemelt figyelmet kap. Rendszeresen kezdeményezünk egészségügyi szűrővizsgálatokat, a kisebbeket pedig táborozni csalogatjuk, de sokszor alig van jelentkező az ingyenes lehetőségekre – fogalmazott Orosz László, és elmondta: a bátori térség több százmilliós támogatáshoz jutott, ám ezt az összeget nem szabad elherdálni.
– Kevés a munkahely, a közfoglalkoztatásban 160-an dolgoznak a településen. Az egyik szemem sír, a másik pedig nevet, mert az előző évekhez képest jobb a helyzet: örömteli, hogy a képzetlen munkaerő is látványos és termelékeny munkát végez, ez segít a felzárkóztatásukban.

Megyénk legfiatalabb városának új jelmondata: „Ami a dolgom, azt csinálom.” Ebben látja a megoldás kulcsát Kerekes Miklós, Ajak polgármestere, aki érdeklődésünkre elmondta: számos beruházás, felújítás történt, illetve zajlik a településen, a dinamikus fejlődés fő célja minden esetben a lakosság életminőségének javítása, az esélyegyenlőség elősegítése, legyen szó intézményfejlesztésről, akadálymentesítésről, közösségi életről vagy foglalkoztatásról.
– A fogyatékkal élők támogatása, az egészségügyi központ rekonstrukciója, az alapszolgáltatási központ bővítése, az Egészséges Ajakért program, a számtalan infrastrukturális beruházás, a közösség- és hagyományápolás, valamint az eredményes önkormányzati közfoglalkoztatás együttesen jelent gyógyírt a helyzetelemzés alapján feltárt nehézségekre.

Csak közös erőfeszítéssel megy

– A helyi civil szervezetekkel együttműködve megvalósítandó cél például a fiatalok elvándorlásának megfékezése, az inaktív lakosság „aktivizálása”, a mélyszegénységben élők segítése – taglalta Kerekes Miklós, aki büszke arra, hogy Ajak vonzó, modern, pulzáló város lett, és fontosnak tartja, hogy ehhez a szociálpolitika is igazodjon. Ugyanakkor hangsúlyozta: – Nem szabad az államra egyfajta minden problémát megoldó, csodatévő dzsinnként tekinteni. A kormány sokat segíthet, de minden lakos (fiataltól az idősig, köztisztviselőtől a közmunkásig) erkölcsi kötelessége, hogy a közös cél érdekében megtegye, ami rajta múlik!

KM

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Rotációs kapát loptak Tiszadobon

szo, 2014-07-19 16:17

július 17-én egy rotációs kapát tulajdonított el egy tiszadobi ingatlan melléképületéből. A rendőrök a gyanúsítottakat elfogták, a kapitányságra előállították és kihallgatták őket. A sértett visszakapta az eltulajdonított kisgépet.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Kocsmai garázda Nyírbátorban

szo, 2014-07-19 16:04

A rendelkezésre álló adatok szerint 2014. július 18-án éjjel 1 óra körüli időben H. Mihály Róbert nyírbátori lakos egy helyi borozóban kezdett dühöngeni, mert ittassága miatt már nem akarták kiszolgálni. A férfi megrongálta a presszó ajtaját és az ablakrácsot, majd a fa rács egy darabjával megütötte az egyik vendéget. A helyszínről elmenekülő gyanúsítottat a rendőrök elfogták és kihallgatták. A férfi nem tett vallomást.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Hőség – ÁNTSZ: emelkedik a pollenkoncentráció

szo, 2014-07-19 15:27

Mint írták, az Országos Környezetegészségügyi Intézet előrejelzése szerint a kültéri allergén gombák koncentrációja a következő napok meleg és időszakosan csapadékos időjárása miatt elérheti a magas, helyenként a nagyon magas szintet.

Az aerobiológiai monitorozási hálózat mérései alapján a csalánfélék virágpora közepes-magas szinten van. Az útifűfélék és a pázsitfűfélék virágpora a múlt héthez viszonyítva csökkent, de még mindig a közepes-alacsony tartományban alakult.

A lórom, libatopfélék pollenmennyisége alacsony a levegőben. Ezen kívül számítani lehet az üröm virágpor-koncentrációjának emelkedésére, valamint huzamosabb ideig tartó jó idő esetén már a parlagfű pollenjének koncentrációja is elérheti az alacsony szintet – közölte az ÁNTSZ.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Megkérdeztük: Ön szerint egyformák az esélyei az eltérő településformákon élőknek?

szo, 2014-07-19 14:59

Nagy Evelin úgy véli, a városban, legyen az kicsi vagy nagy, jobb esélyekkel indulnak a fiatalok.– Falun nincs egy rendes mozi, színház, szórakozóhely, míg Nyíregyházán minden elérhető távolságban van.

– Ha nem buszozunk vagy vonatozunk be Nyíregyre, akkor csak unatkozunk otthon. Focizhatunk, vagy ülhetünk egy padon és beszélgethetünk. Dögunalom… – válaszolta a szintén varjúlaposi Soltész Viktor.

 

Gyúró Nikoletta nagyon szeret a barátaival bulizni, de nem könnyíti meg a helyzetüket, hogy este 10 órakor elmegy az utolsó buszuk, így ha tovább szeretnének maradni, kénytelenek megvárni a hajnali vonatot.

 

– Nem attól függ, hogy ki mit ér el, hogy hol lakik, hanem attól, hogy mekkora benne az inspiráció, az akaraterő, hogy megvalósítsa a céljait – jelentette ki az újfehértói .

 

 

– Egyáltalán nem, mert vannak olyan munkahelyek, ahová csak azokat veszik fel, akik helyben laknak, így nem kell utazási hozzájárulást fizetniük – mutatott rá a nyírpazonyi Gál László.

 

KM-CSA

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Középiskolás diákok a fenntartható fejlődésért

szo, 2014-07-19 14:32

Vásárosnaményi, záhonyi és megyeszékhelyi diákok vettek részt a szünidő harmadik hetében Tivadarban megrendezett „Fenntartható Fejlődés Ifjúsági Harcosainak Képzésén”. Az iskolánkénti diákpárokat a környezet- és természetvédelem terén tett korábbi tevékenységük és motivációs levelük alapján választották ki a szervezők.

A képzésen sok új kompetenciával vértezték fel a résztvevőket, akik ősztől a saját tanodájukban szerveznek különféle programokat, klubfoglalkozásokat, előadásokat. A 16 fős csoport, hét középiskola képviseletében egy héten át foglalkozott a környezet világának gondjaival, a Földünket veszélyeztető folyamatokkal. A természetvédő diákok csoportfoglalkozásokon, tréningeken tanulhatták a környezeti érdekek diáktársaik előtti hatásos képviseletét. A későbbiekben erre ténylegesen is szükségük lesz, hiszen iskolatársaik előtt adhatnak számot a tanultakról. Ebben nagy segítségükre lesznek a most megszerzett tapasztalatok, a pendrive-on összegyűjtött szakanyagok, módszertani segédletek, melyeket a szervezőktől kaptak ajándékba a „harcosok”. Az adattárolókon gyűjthetik majd az újabb tapasztalatokat, rögzíthetik friss benyomásaikat, dokumentálhatják a saját szervezésű programokat, munkájuk eredményeit, és fejthetik ki a mindezek kapcsán megfogalmazódó gondolataikat. A későbbiekben saját készítésű pólót és roll lapot is kapnak majd a rendezőktől, hogy minél több társukat tudják a környezetükért aggódó és tenni akarók táborába toborozni. A képzést két elismert környezeti nevelő, Toldi Zoltán és Inántsy Pap Sándor vezette a beregi bázishelyen.

Ember Katalin-Szlovák Dorottya

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Tollhegyező: Azt neked!

szo, 2014-07-19 14:29

Ha megreparálnák – nem kevés pénzért – akkor sem mernék vele közlekedni a mai út-és egyéb viszonyok között, amikor már gyalogosként sem érzi magát teljes biztonságban az ember. Nem szeretném tovább szítani a gyalogosok kontra biciklisek közötti vitát sem, mert úgy gondolom, soha nem jutnánk közös nevezőre mondjuk abban a témában, mely a járdán biciklizők, avagy a zebrán kerékpárral áthajtók jogait illeti – ami szerintem nincs nekik, de gyakorolják.

A napokban úgy húzott el mellettem a járdán egy biciklis, hogy majdnem súrolta a táskámat. Ha történetesen valami miatt meggondolatlanul jobbra léptem volna, úgy elüt, mint annak a rendje. Ez esetben ugyanis én, a gyalogos őt, a járművel a járdán közlekedőt meggondolatlanul hirtelen irányváltoztatásra kényszerítettem volna, amit egy másodperc töredéke alatt már nem tudott volna megtenni, vagy ha igen, akkor a falnak ütközik szegény. És még az is meglehet, hogy mindezért én lettem volna a felelős…

Nem akarom felidézni a pár hete a zebrán biciklivel áthajtó hölgy esetét, aki egy kanyarodó teherautó hátsó kerekei között lelte halálát, hiszen talán a mai napig sem derült ki, hogy ki, és milyen mértékben volt hibás a balesetben. Egy friss „érdekességet” azonban megosztanék az olvasókkal: a 2-es villamoson utaztam éppen, amikor észrevettük utastársaimmal, hogy a Kálvin tér melletti síneken a villamos előtt „menetrendszerűen” halad egy kerékpáros fiatalember. A villamos vezetője egy darabig csöndben követte a pályán haladó kétkerekűt, majd amikor látta, hogy annak esze ágában sincs elhagyni a síneket, rácsöngetett egyszer, majd még egyszer. A második figyelmeztetésre a biciklis lekanyarodott a sínekről, majd hálája jeléül intett a vezetőnek: kitartóan lengette felé a középső ujját! Mivel ezt a „nemzetközi” jelzést újabban már én is ismerem, koromhoz talán kissé hevesen reagálván, jó hangosan megjegyeztem: „Azt neked”! És bár a biciklis ezt nem hallhatta, a körülöttem lévő fiatalok igencsak értékelték bátor „beszólásomat”, amit bevallom őszintén, hogy a biciklissel szemtől szembe már nem mernék megismételni…

- Kenyeres Ilona -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Vendégjegyzet: Mire is használjuk ma az energiát?

szo, 2014-07-19 14:03

Ezzel csak néhány gond van: ma sok olyan megújuló energiaforrásra alapozott projektet valósítunk meg, ahol a beruházás összes energiaigénye meghaladja azt a mennyiséget, amennyit a megújuló energiaforrás kiaknázásával nyerhetünk. Ha például tervezünk egy napcellát egy jó nagy acéloszlop tetejére, amit 2 köbméter betonba öntünk, hogy a szél biztosan ne csavarja ki, és ezzel egy nagyobb teljesítményű világítást üzemeltetünk, akkor a projekt energiamérlege negatív. Azaz ha a beton, az acél, és a napcella előállítására, szállítására több energiát használunk fel, mint amennyit a napcellák képesek megtermelni az egész élettartalmuk alatt, akkor feltehetjük a kérdést, hogy mit is csináltunk? Valóban környezettudatosan jártunk el? Az is gond, hogy egészen egyszerűen nincs annyi megújuló energiaforrás ma a bolygón, amennyi a jelenlegi igényeinket ki tudja elégíteni. A lehetősége természetesen megvan, csak ha megnézzük, hogy a technológiai fejlesztésben hogyan állunk, és mennyi energiaforrást kellene mozgósítani arra, hogy a forrásokat megújuló energiaforrásokká alakítsuk, rájövünk, hogy lehetetlen feladattal állunk szemben. A biomassza-energiát ma sokan az egyik nagy „kitörési pontnak” tartják. Csakhogy az élővilágnak a bolygón sokkal fontosabb a szerepe annál, minthogy az emberek hülyeségeit kiszolgálja. Az élet szent. Nem arra teremtetett, hogy máglyán végezze. Ez pedig a ráadás: mire is használjuk ma az energiát, amihez így vagy úgy hozzáférünk? Például arra, hogy alapvető élelmiszereket akár kontinensek között hurcolásszunk, arra, hogy háborúzzunk, arra hogy elpazaroljuk rosszul szigetelt épületek hűtésére, fűtésére, hogy tervezetten elavuló, és így szemétre kerülő fogyasztási cikkeket gyártsunk, hogy az így keletkezett hulladékot ártalmatlanítsuk. A mai árutermelő és szolgáltatás-előállító, és -elosztó rendszer olyan szerkezetű, amiben rengeteg felesleges, energiapazarló folyamat zajlik. Ezt nincs értelme fenntartani. Joggal merülhet fel az olvasóban az a kérdés, hogy a környezetvédőknek most már a megújuló energiaforrások se jók? Akkor miért reklámozzák, és miért kampányoltak olyan sokat ezek ismertté tételéért? Természetesen nem a megújuló energiákkal van a gond, hanem azzal, hogy a társadalom mennyire hajlandó összefüggésekben, rendszerben gondolkodni?! Játsszunk el egy gondolattal: átalakítjuk a gazdaságukat rendszerszinten. Ez azt jelenti, hogy az infrastruktúránkat úgy alakítjuk át, hogy ez ne fogyasszon sok energiát. Például szalmabálából építünk és szigetelünk épületeket. A szalmabála előállításának az energiaigénye pont a 33-ad része egy ugyanolyan hőszigetelési képességű polisztirol szigetelőlapénak. Egy passzív ház energiaigénye 150 kWh négyzetméterenként. Ma egy normál ház energiaigénye 300–500 kWh négyzetméterenként. Ekkor már napkollektorokkal, és egy nagyon minimális fatüzeléssel meg is oldhatjuk a téli fűtést. Napcellákkal pedig a világítást, és egyéb berendezések elektromos igényét. Ekkor már van értelme a megújuló energiaforrásokról beszélnünk. A szerkezetátalakítást sokkal átfogóbban lenne érdemes elvégeznünk. Ahhoz, hogy a társadalom szerkezeti kérdéseiről érdemben beszélni tudjunk, először meg kell edzenünk a gondolkodásunkat olyanná, hogy képesek legyünk felismerni a szerkezeti elemeket, és azt, hogy ezeknek mi a hajtóerejük. Amíg a lényeglátás képességét a szellemi elit nem tudja, vagy nem akarja elsajátítani, addig sajnos csak a felszínt kapargatjuk, és a legjobb szándékunk ellenére is csak egy lottóötös találatával megegyező valószínűséggel sikerül olyan megoldásokat találnunk, amivel az előttünk tornyosuló környezeti, gazdasági, szociális, egészségügyi katasztrófát képesek lehetünk megoldani. A rendszer szerkezete nem más, mint a rendszert alkotó tényezők egymáshoz való viszonya. Egy ember csontrendszere a csontok összességét, és a csontok egymáshoz való viszonyát jelenti. A beesett mellkasú embernek más a csontvázszerkezete, mint egy egészséges emberé. Ha bárkire ránézünk, maximum a bőréig jutunk. De megtanulhatjuk látni azt, ami a bőr alatt van. Hovatovább tudjuk, ha ránézünk valakinek a testére, hogy milyen minőségű a csontrendszerének a szerkezete, és mire képes az illető. Még a lelkiállapotát is érzékelhetjük, pedig valójában csak a ruháját látjuk. Valahogy ezzel a szemléletmóddal kell a társadalmunk különböző folyamataira tekintenünk ahhoz, hogy esélyünk legyen a lényeg megértésére, és így a valós eredménnyel járó fejlesztések megfogalmazására.

-  Zalatnay László -

(Szerzőnk az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület szakértője, a Süvőltő című lap állandó szerzője)

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

ADATVÉDELEM                        IMPRESSZUM            JOGOK ÉS FELTÉTELEK

Copyright @ pusztadobos.hu
Webhost & Design @ pOntDesign.hu