Szabolcsi Hírek

Tartalom átvétel
Szabolcs Online
Frissítve: 2 óra 6 perc

Diákhitel Központ: 350 ezren kérelmezték eddig a kölcsönt

2 óra 36 perc

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt tanévben a jogosultak 17 százaléka, mintegy 79 ezer hallgató élt a lehetőséggel, 10 százalékuk a Diákhitel1, 7 százalékuk pedig a kötött felhasználású Diákhitel2 konstrukciót választotta. A 79 ezer hallgató közül 54 ezren állami, 25 ezren önköltséges képzésben tanulnak.

Lakóhely szerint Budapest és Pest megye áll az első helyen, sokan igénylik a hitelt emellett Borsod, Hajdú-Bihar, Szabolcs és Bács-Kiskun megyékből is.

Az új tanévben a kizárólag a képzési költségekre fordítható, fix 2 százalékos állami kamattámogatott Diákhitel2-t a legtöbben a Budapesti Gazdasági Főiskolán, a Budapesti Kommunikációs Főiskolán és a Budapesti Corvinus Egyetemen folytatandó tanulmányaikhoz igényelték. A 5,75 százalékos kamatú Diákhitel1 a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói között a legnépszerűbb. A képzések közül a gazdálkodás-menedzsment, a kereskedelem-marketing és turizmus-vendéglátás van a vezető helyen.

Kérdésre válaszolva elmondta: elképzelhető a kamatnál további csökkenés, de erről most szeptemberben még korai nyilatkozni.

A mostani hiteligénylési időszakban is hasonló arányokra számítanak. Első körben szeptember 15-ig lehet beadni a kérelmeket – ismertette a vezérigazgató.

Lovas Attila vezérigazgató-helyettes az informatikai fejlesztéseket ismertetve elmondta: kedvező változás, hogy a szerződött ügyfelek augusztus végétől a Diákhitel Direkten keresztül egyszerűsített regisztrációval akár otthonról is nyomon követhetik az aktuális információkat, megtudhatják mennyi a fennálló hiteltartozásuk, illetve mekkora összeget folyósítottak számukra. Kitért arra, hogy a mobilalkalmazásokat is folyamatosan frissítik a jelzések alapján.

Imre Zita, a központ marketing- és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy 2002-ben az igénylők száma 100 ezer volt, 2005-ben érték el a 200 ezret, 2010-ben pedig a 300 ezret. Szavai szerint 2008-tól, a gazdasági válság hatására konszolidálódni látszik az ügyfélkör, és azok kérik a hitelt, akiknek tényleg szükségük van rá.

A sajtótájékoztatón köszöntötték a 2001-ben indult program 350 ezredik ügyfelét is, Filipowicz Vandát, a Budapesti Corvinus Egyetem elsőéves hallgatóját. Az egyetemi hallgató – aki NB I-es kosárlabdázó – elmondta, hogy tehermentesíteni szerette volna a szüleit, ezért veszi fel a hitelt.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Nézőpont: Rég volt, és igaz volt

2 óra 47 perc

Ha jól számolom, tizennyolc éve, azon a bizonyos szeptemberi reggelen úgy keltem fel, hogy fogalmam sem volt, mi vár rám, mire számíthatok, mi fog velem történni. Édesanyám kísért az iskolába, elmondása szerint út közben be nem állt a szám, csak mondtam és mondtam, hogy szerintem mi történik majd az évnyitó után. Az első osztálykirándulás, az első piros pont, aztán az első fekete sem váratott sokáig magára, kedvenc tanító nénim, Valika néni dicsérő, buzdító, segítő szavai, meg persze az első dorgálásai, a sikerélmények sora, az első nagy barátságok, a még nagyobb első szerelmek és csalódások mind-mind hozzátartoztak ahhoz az örök élményhez, amelyet a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában szereztem és átéltem.

Amikor elérkezett 2004-ben az utolsó évzáró, vagyis a ballagás napja, úgy álltam ki az iskola udvarára azon a nyári reggelen, hogy én ott akarok maradni, el sem tudom képzelni, hogy mi lesz, ha nem ott folytatom a tanulmányaimat. Annyi emlékkép tört elő belőlem egy pillanat alatt, amennyit hirtelen nem voltam képes csak úgy az iskola falai között hagyni, az ünnepség után még egyszer, utoljára bejártam mindent, és amivel kapcsolatban eszembe jutott egy filmkocka, azt „elhoztam” magammal. Ezek örökké velem lesznek, mert bár régi, de igaz emlékek.

Sipeki Attila

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Jegyzet: Azért a séf az úr

3 óra 1 perc

Na, de vissza szabadságunkhoz, amely amúgy nem ismerne határokat, de ismer, mert Magyarországon tartják a választást. Ráadásul ezúttal saját helyi közembereinket választjuk meg. Persze jelen szituációban szinte mindegy, hogy bizonyos pártok Pityi Palkót vagy Piti Petykót indítják egy körzetben, úgyis meg fogják választani. Vagy úgysem.

Viszont Amerikában még ezen is túltesz a választói szabad akarat. Példának okáért még egy kizárónak látszók ok kedvéért sem hajlandók hátat fordítani érdemdús polgártársuknak. S ha úgy tapasztalták hosszú évek során, hogy ő az ő emberük, csak azért is megválasztják. De el ne feledjem azt a tényt, amely nálunk minden bizonnyal kizáró ok lenne. Az idézett esetben ugyanis a polgártárs már a választások előtt elhalálozott. Ám kisváros lévén mindenki tudta, hogy szívesen lenne első emberük, ezért meg is választották az illetőt. Az amik ennyire hisznek önön szabadságuk mindenhatóságukban. S egy ilyen kétségkívül sajnálatos, ámde az élettel együtt járó fordulat sem kényszerítheti őket arra, hogy hátat fordítsanak annak a férfiúnak, akit a legérdemesebbnek ítéltek arra, hogy településüket a jövőben irányítsa.

Nálunk ugye meg az a helyzet, s erre utaltam fentebb, hogy mégiscsak egy listából kell választanunk. Akkor is, ha például a szomszédasszonyunkat sokkal szívesebben választanánk. Lévén jóval szimpatikusabb számunkra, mint azok a képviseletünkre kijelölt személyek, akik többségének nevét sem hallottuk korábban.

Egy másik híres amerikai eset szintén azt példázza, hogy az ottaniakkal ilyen kérdésekben nem lehet félmegoldást elfogadtatni. A kutyából ugyan ott sem lesz szalonna, de polgármester ettől még lehet. Igaz őt legalább benevezték, ha jól emlékszem. Nem a kutyaszépségversenyre, hanem a polgármesteri székért folyó harcba. S mit ad a józanész, a település lakói meg is választották az érdemes ebet. Talán belegondoltak, hogy ugyan a fogadóóráján megharaphat néhány helyi lakost, de az adójukat biztosan nem fogja elkorumpálni, nem kezdeményez meggondolatlan beruházásokat stb. S a többin túl sem tesz számos olyan helyrehozhatatlan dolgot, amelyet az emberszabású politikusok naponta elkövetnek.

De hagyjuk a többször idézett túlzásokat másra, maradjunk a mi magyaros étlapunknál, amelyet nemsokára ismét elénk tálalnak. A komolyabb pártok már kifőzték a menüt, amelyet a következő években fogyasztanunk kell. Akkor is, ha netán másra (is) fájna a fogunk. Ám tudomásuk kell vennünk, hogy a konyhában a séf dirigál. S azt is, hogy most kiválasztandó pincérei, bármelyik képletes honi főzőhelyiségről legyen is szó, vakon követik majd főnökük utasításait.

- T. Szűcs József -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Kicsi lett a nagy óvoda

3 óra 17 perc

- 2012 decemberében adtuk át a Közép utca és a Szent István utca által határolt területen az új három csoportszobás korszerű óvodánkat, amely 85 gyermeket fogadott. Ez év februárjában már láttuk, hogy ismét nagy a túljelentkezés, így a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközösség Presbitériuma egyhangúlag úgy döntött, hogy újra megnyitja az egyházközösség épületében 2009-ben kialakított egy csoportszobás óvodát, ahol további 20 gyermek elhelyezésére nyílt lehetőség – tájékoztatott Dr. Kovács László Attila igazgató lelkész.

- A szükséges újra engedélyezési eljárás után, a nyáron sikerült szépen felújítani és berendezni a kis óvodában a belső tereket, és az óvoda udvarát, így csodás környezetben fogadhatjuk a 20 kis óvodást a Mustármag csoportban – mondta Kovácsné Mráz Ágnes az óvodai intézmény egység vezető. Az óvodánk folyamatosan bővül, szinte minden évben egy-egy csoporttal. Számunkra kiemelten fontos volt, hogy hivatásunkat az elvárásoknak megfelelően jó színvonalon, pontosan kiegyensúlyozottan végezzük. Minőségi, jó szakmai színvonalú óvodát sikerült az elmúlt 5 évben megalapozni, ami a szülők folyamatos elégedettségében is megmutatkozik. Számunkra csodálatos volt ez a fejlődés, amit közösen átéltünk, hálásak vagyunk az Urnak, Istenünknek, hogy ebben a teremtő munkában feladatot bízott ránk. Bíztatónak érezzük óvodánk felé irányuló folyamatos igényeket, rendszeresen nagyon sokan érdeklődnek, és szeretnénk előjegyezni már a következő évekre gyermeküket. Most már a tágas, korszerű óvoda mellett, egy családias kis létszámú csoportot is választhatnak a szülők. Az óvoda udvarán lehetőség van zöldség, gyümölcs veteményezésére, nevelésére is, így a gyerekek sok tapasztalatot szerezhetnek. Mindkét telephelyen továbbra is igyekszünk jó szakmai színvonalú munkával, testi, lelki, értelmi neveléssel elősegíteni a gyermekek fejlődését.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Devizahitelek – Elutasították az EvoBank keresetét

4 óra 9 perc

A bíróság szóbeli indoklásában közölte: az ászf-ek nem felelnek meg az átláthatóság feltételének. A fogyasztó nem tudta ellenőrizni, hogy a többletterhek jogosak-e, nem tudott fellépni a pénzügyi intézménnyel szemben, ha őt a körülmények változása hátrányosan érintette.

A felperes bank jogi képviselője a határozathirdetést követően újságírói kérdésre annyit mondott: a határozat nem volt váratlan, hiszen eddig csak elutasító döntések születtek. Arra a kérdésre, hogy fellebbeznek-e, nem tudott válaszolni.

A bíróság azt vizsgálta, hogy a felperes olyan helyzetbe hozta-e a fogyasztót, hogy megfelelően fel tudja-e mérni a kötelezettségeit, amelyek a szerződéskötés után bekövetkezett körülmények változása miatt megemelik a fizetési kötelezettségét, azaz tisztában volt-e többletkötelezettségeivel.

A bíróság közölte: a szerződéses feltételek akkor felelnek meg a világos, érthető megfogalmazás, az átláthatóság elvének, ha a szerződéskötéskor, illetve az ezt követően bekövetkezett körülmények változásakor ellenőrizhetővé teszik a fogyasztó számára a többletkötelezettség változásának irányát, mértékét.

Hozzátette: a szerződésmódosítást lehetővé tevő kikötésnek meg kell határoznia a fogyasztó szerződéses terheinek lehetséges alakulását. A szerződéses rendelkezésekből ki kell tűnnie, hogy az oklistában felsorolt körülmények milyen okból, milyen mértékben és milyen módon hatnak ki a bank által felszámított kamat, költség és díj mértékére.

Mindezeket figyelembe véve a bíróság a felperes bank keresetét elutasította, a pénzintézetet az alperesi perköltség, 337 820 forint megfizetésére kötelezte. Mérsékelte a bíróság ugyanakkor az alperesi perköltséget, mert figyelembe vette a kifejtett tevékenység módját és a per időtartamát.

A törvényszék közölte: a fellebbezés benyújtására a határozathirdetéstől számított nyolc nap áll rendelkezésre.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Inkább kártyával fizetnek a bankkártya-tulajdonosok

4 óra 52 perc

A kutatást a 25-59 éves, városi, bankkártyával rendelkező lakosság körében készítette 300 fő megkérdezésével a Gfk piackutató a bank megbízásából.

A jelentés szerint a megkérdezettek 24 százaléka inkább készpénzt használ, 7 százalékuk pedig egyformán fizet kártyával és bankjeggyel.

A válaszadók úgy vélik, hogy nagyjából 700 forint az a legkisebb összeg, amiért már inkább készpénzzel fizet – írja az MTI-hez eljuttatott közlemény.

A felmérés rámutat arra, hogy bankkártyával elsősorban hiper- és szupermarketben, drogériában, gyógyszertárban, ruházati üzletben és benzinkúton fizetnek, de legtöbben könyvet, illetve műszaki cikket is kártyával vásárolnak.

A bankkártyával rendelkezők 46 százalékának több folyószámlája, 50 százalékának több bankkártyája van. Ennek oka jellemzően az, hogy a megkérdezettek betéti- és hitelkártyával egyaránt rendelkeznek, és sokaknak minden számlához külön bankkártyája van – írja a jelentés.

A válaszadók ötöde azért rendelkezik több kártyával, mert mindegyiket más célra használja, 25 százalékuk pedig a kártyákhoz kapcsolódó kedvezményeket használja ki.

A kutatás szerint ugyanakkor a válaszadók negyede nincs tisztában a bankkártyák közötti különbségekkel.

A bankkártyát használók túlnyomó többsége tájékozott az ingyenes készpénzfelvételről, 86 százalékuk már nyilatkozott is erről.

A válaszadók közel 70 százaléka egyszer vagy kétszer vett fel készpénzt bankautomatából az elmúlt hónapban – olvasható a közleményben.

- MTI -

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Aranka, Rozi és a többiek

5 óra 3 perc

A Mustár FM önkéntesei nem csak élvezték a jobbnál jobb zenéket, hanem dolgoztak is. A Fonó zenekar tagjai arról beszéltek Czine Máténak, hogy számukra mennyire fontos a hitelesség.

– Ha például észak-mezőségi dalokat játszunk, akkor arra is figyelünk, hogy ne csak a zene legyen autentikus, de stilárisan is hűek maradjunk a tájegységhez. Nemcsak a színpadon jelenítjük meg a hagyományokon nyugvó kultúrát, a mindennapjainkban is fontosnak tartjuk, hogy ezt sugalljuk, e szerint éljünk. A Kárpát-medence zenei kultúrája olyan értékeket csiszolt ki, amelyeket Bartók Béla drágakövekként jellemzett. Évszázados hagyományok ezek, amelyeket mi nem akarunk más stílusokkal vagy hangszerekkel megerőszakolni – mesélték a zenekar tagjai és előkerült Agócs Gergely kecskedudája is.

– San Franciscóban készült több mint három évtizede, 1997 óta van velem, és neve is van: ő Rozi…

Czine Máté Bíró Eszterrel is beszélgetett, és megtudta: a szombaton elhangzott „Állati zenés abc-t” az énekesnő két gyermeke inspirálta. – Szerettem volna az abc betűit megismertetni velük, de csak olyan dalokat találtam, amelyek az idősebb, iskolás korosztálynak szólnak. Fontosnak tartottam, hogy már azelőtt megismerkedjenek a betűk világával, hogy beülnének az iskolapadba, így születtek meg ezek a humoros, könnyen megjegyezhető felvételek.

A kisfiam például két éves volt, amikor hallotta ezeket, és három alkalom után el tudta énekelni a dalocskákat, és a koncerteken is vannak olyan gyerekek, akik kívülről fújják az összeset. Mindenkinek más a kedvence: a fiúk általában a farkast és a sáskát szeretik, a lányok inkább a csacsiért rajonganak, de volt egy kislány, aki annyira megszerette az aranyhalat, hogy addig könyörgött a szüleinek, amíg vettek neki egy akváriumot – benne Aranka, az aranyhal…

Részletek a Kelet-Magyarország keddi számában.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Jegyzet: Sed non est pax

5 óra 30 perc

A hetvenöt év sokkalta több és sokkalta több dolog történt is ez idő alatt. Amikor kitört, még nem volt tudható, hogy világháború lesz, hogy meddig tart, nem volt sejthető a szörnyűségek sorozata, amit okozott. És az sem volt tudható, hogy mi is történik utána, hogy kellő tanulságul szolgál-e arra az emberiségnek, hogy ne kelljen a történelemkönyvekbe beleszerkeszteni majdan egy hármas sorszámot kapó világháborút. Eddig nem kellett.

Sed non est pax. Mégsincs béke. Ez jut eszembe az elmúlt hetvenöt éven gondolkodva. Úgy tűnik, az idő felejtést plántált az emberi fejek egy részébe. Mert a békeéveket minduntalan háborús fenyegetésű időszakok követték. Még egy a második világháború pusztítását is felülmúló rémveszéllyel, az atomháborúval fenyegetve. Ingatag egyensúlyi helyzetek jellemzik a világot. Egyre ingatagabbak. Ha nincs is világháború, de nem létezik lassan a Földnek olyan pontja, ahol ne harcolnának egymással embercsoportok vélt, vagy valós okok mentén… Mégsincs béke…

- Szaniszló Bálint - 

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Jegyzet: Fékeznék az adósságot

6 óra 4 perc

Miközben sok honfitársunk a devizahitellel égette meg magát, a hiteladósok nem ritkán azért kerültek bajba, mert túlvállalták magukat: egy embernek általában többféle hitele is van és előfordul, hogy több a havi törlesztőrészlete, mint a fizetése. Korábban simán előfordulhatott, hogy a delikvens már a hitel felvételének pillanatában is tudta, hogy „necces” lesz visszafizetni, hiszen a „kamikáze tranzakcióhoz” esetenként még kereseti igazolás sem kellett.

Nem vitatom a jegybank jobbító szándékát, csak kissé megkésettnek tűnik az intézkedés. Az elmúlt hat év „hitelpiaci harakirije” után aligha van épeszű ember ebben az országban, aki holmi felelőtlen kölcsönügylet fejében veszélybe sodorná a családja egzisztenciáját. Az adósságféket az adósok már korábban behúzták, jegybanki segítség inkább a hitelezési piac élénkítéséhez kellene.

- Petneházi Attila -

Petneházi Attila a Hajdú-bihari Napló újságírója.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Rendőrök és polgárőrök ügyelnek a gyerek biztonságára

6 óra 7 perc

Szeptemberben a rendőrség és a polgárőrség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is ismét kiemelt jelenlétet biztosít a forgalmasabb környékeken található általános iskolák közelében a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában. A demonstratív jelenléttel elsősorban a gyerekek biztonságos közlekedését segítik; a rendőrök fokozott figyelmet fordítanak a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére, a biztonsági öv és gyermekülés használatára.

Fotó: police.hu ©

Az iskolakezdéssel és a 2014/2015-ös tanévvel kapcsolatos rendőri feladatokról, bűn- és baleset-megelőzési tevékenységről az ORFK Kommunikációs Szolgálat teljes közleménye itt olvasható.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Krumplitolvajok rendőrkézen

6 óra 26 perc

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Rakamazi Rendőrőrse tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt folytat eljárást egy 21 éves és egy 20 éves tímári lakos ellen. A férfiak 2014. szeptember 1-jén egy Szabolcs külterületén lévő földterületről burgonyát kíséreltek meg eltulajdonítani, amit zsákokba pakoltak és egy babakocsiba rejtettek el. A két férfit a telek tulajdonosának egyik hozzátartozója távozásuk előtt tetten érte és értesítette a rendőrséget. Az egyenruhások a tímári lakosokat a rendőrőrse előállították és őrizetbe vették.

A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai 2014. szeptember 1-jén a város belterületén igazoltattak négy férfit, akik kerékpárjaikon zsákokban és ládákban burgonyát szállítottak. Az ellenőrzés során a férfiak elismerték, hogy a frissen szedett krumplit egy Tiszavasvári külterületén lévő földterületről tulajdonították el. Az egyenruhások a négy 15 és 50 év közötti helyi lakost a rendőrkapitányságra előállították és tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt őrizetbe vették – olvasható a rendőrség honlapján.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

A Vidor fesztivál keddi eseményei

6 óra 32 perc

Nyíregyháza

Móricz Zsigmond Színház
18 és 22 óra: Vonalhúzás, Pesti Magyar Színház, Budapest – Krúdy Kamara
19 óra: Zűrzavaros éjszaka, Weöres Sándor Színház, Szombathely – Nagyszínpad

Kossuth tér
16 óra: Vitéz László, Mesebolt Bábszínház, Szombathely
19 óra: Söndörgő-koncert
20.30: Fekete leves – filmvetítés
22 óra: Tűzzsonglőrök

MŰvész stúdió
10 óra: Amika cukrászdája, Ciróka Bábszínház, Kecskemét
17 óra: Ha egy nyári éjszakán egy utazó – a Vörös Postakocsi és a Móricz Zsigmond Színház paródiaestje

Kodály Zoltán általános iskola
22 óra: Dumaszínház: Kőhalmi Zoltán és Szobácsi Gergő estje

Evangélikus nagytemplom
17.30: Widor orgonakoncert

Beszterec

Árpád fejedelem általános iskola
14.30: Marabu doktor, Katica Bábszínház, Nyíregyháza

Nagyhalász

Petőfi Sándor Művelődési Ház
11 óra: A három kismalac, Ziránó Színház, Hottó

Vasmegyer

Megyer vezér általános iskola
11 óra: Marabu doktor, Katica Bábszínház, Nyíregyháza

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Megkérdeztük: Neked hogy „ízlett” az első tanítási nap?

6 óra 41 perc

Az ÉVISZ-ben tanuló Kerti Ábrahám unalmasnak találta az első napot. – Azt hittem, sosem lesz vége a jubileumi ünnepségnek és az osztályfőnöki óráknak… Azad Sheila a Krúdy Gyula Gimnáziumba jár. – Az évnyitó hamar véget ért. A mi sulinkban hagyomány, hogy a tanévkezdést követő első hétvégén kirándulni mennek az osztályok, így lesz az idén is. Ennek részleteit beszéltük meg a tanteremben. Jó volt újra találkozni a barátaimmal, barátnőimmel. Takács Dániel rá sem ismert az iskolájára, amikor tegnap reggel belépett az ajtaján. – Megtisztult, megszépült, megfiatalodott a suli, jó így látni! Új tanárok és modern felszerelések is érkeztek – újságolta.

Dócs Alexandra kíváncsian lépte át tegnap a Széchenyi István középiskola küszöbét. – Kilencedikesként kezdtem, még minden olyan új és ismeretlen, de biztos vagyok benne, hogy hamar megszeretem az épületet, a tanáraimat és az osztálytársaimat is. Henyusz Gergő informatika szakon tanul az Inczédy középiskolában. – Kész labirintus az új iskolám, az első nap jól el is tévedtem… – mondta. Benyusz János kőműves-hidegburkolónak tanul az egykori 110-esben. – Kitanulom a szakmát, aztán irány külföld! Jó fejek az osztálytársaim, rendesek a tanárok.

KM-PI

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Nézőpont: Levél az elsősöknek

7 óra 5 perc

Szüleitek pedig azon sakkoztak, hogy amíg ők nyáron dolgoznak, ti kedves gyerekek, hol fogjátok biztonságban, de tartalmasan tölteni a csodás júliust és augusztust. És azon is sokat legóztak az ősök – biztos forrásból tudom – , hogy a tankönyveket, füzeteket, tanszereket, új cipőt, tornazsákot és egyenruhát milyen biztos forrásból teremtsék elő nektek. Mert bár talán sokatoknak teljesen természetes a tablet és a nagyon okos telefon, anya és apa osztott szorzott, hogy akkor se vegyetek észre semmit, ha meg van húzva az a bizonyos nadrágszíj…

De most már (egyelőre) spongyát rá, túl vagytok rajta és itt van első emberes hónap. Az első komoly izgalmakon bizonyosan túl vagytok, amiben sokat segíthettek anyáék mellett a tanítónénik és bácsik. Az iskolatáska ugyan még néha nehéz lesz egy-egy szép napos délelőtt, de szeretni fogjátok ígérem. Lesznek új barátaitok, megtanultok írni és olvasni, de a “nagyobb” elsősök a következő nyárra azt is tudni fogják, hogy Mohácson nem csak busójárás volt.

Kedves elsősök! Tudom néhányatoknak a délutáni alvás is hiányozni fog – bevallom, előfordul, hogy nekem is – , de helyette egy izgalmas világba csöppentek. Fogadjatok szót anyának és apának, tanuljatok, játszatok sokat és…

Maradjatok gyerekek!

- Juhász-Léhi István - 

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Tamás és Balázs első napja az iskolában

7 óra 8 perc

Nem akármilyen napra ébredt hétfőn a két mosolygós kis szőkeség, Czeruza Balázs és Mencsik Tamás. A fiúk első napjukat kezdték meg a nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskolában, mindketten az 1. C osztályban.

A szeptember első délelőttjét velük töltöttük, szüleikkel együtt mi is elkísértük őket az iskolába, ott voltunk a reggeli készülődésnél, a fogmosástól a cipőhúzásig, az érkezésen és az évnyitó utáni padfoglaláson át a búcsúzkodásig.

Kinek nehéz, kinek könnyebb

Tamás korán kipattant az ágyból, már negyed hét körül kelt, ébreszteni sem kellett. Balázsnak kicsit nehezebb volt az ébredés, ő nyújtózkodott még párat a nagy nap reggelén. – Reggelire virslit ettünk ketchuppal, azt nagyon szeretjük – bizonygatta Tamás, majd egy-egy túrórudi is előkerült a hűtőből.

Természetesen a fogmosás sem maradhatott el, mint kiderült, ebben is Balázs a nehezebben meggyőzhető kis­ember.

– Az én táskám pókemberes, én választottam, mert szeretem a filmet és a mesét is. Bár tegnap este egy új mesét, a Jégvarázst néztük lefekvés előtt – tudtuk meg Balázstól, aki egyre inkább bizonyította, ő is tud ám nagy dumás lenni. – Jó nagy táska, csak olyan kár, hogy a könyvek helyett nem csokival lesz tele! Na mindegy, biztos kapunk majd iskola után! – kalandozott el a reggeli pakolászás közben.

– Nézd, ezeket én rajzoltam! – invitált a hűtő oldalára ragasztott óvodai alkotásaihoz Tamás, aki elárulta, azért is várja nagyon az iskolát, mert több ismerősével együtt tanulhat majd. – Amellett, hogy Balázs is az osztálytársam lesz, a szomszéd kislány, Zoé is „első cés” lesz, ami nagyon jó, mert máris lesznek ismerőseim – mesélte tágra nyílt szemekkel.

– Anya, hol a fekete övem? Apa, melyik cipőt vegyük fel, ilyenkor feketét szoktak? – özönlöttek a kérdések a fiúk szobájából.

– Fehér ing és fekete nadrág dukál minden iskolai évnyitón! – tanítgatta a fiúkat Mencsik Tamás, Tomi édesapja, aki Balázs nevelőapukája is. – Inkább takarítanék egész nap itthon, mint hogy iskolába menjek – ismételgette nevetve indulás előtt Balázs, de ennek ellenére gyorsan összekapta a holmiját.

Még egy utolsó utáni leltár a táskában, gyors ellenőrzés a tolltartóban, és miután az uzsonna, valamint az üdítő is a helyén volt, gyalog indult el a közeli iskolába a kis csapat.

Tízórai után ismerkedés

Fél 8 után a Móra Ferenc Általános Iskola aulájában beszélgettünk a fiúkkal, akiknek már elsőre nagyon tetszett az épület.

– Nagyon jó lesz majd itt lenni, a tesi órát nagyon várom, ezért is jelentkeztünk testnevelés tagozatos osztályba. Szeretnék nagyon sokat focizni majd az osztálytársakkal – mesélte boldogan Tomi, miközben jobbra-balra forgolódtak, ismerkedtek a hosszú folyosókkal és a szokatlanul nagy épülettel.

Az évnyitó után az osztályterembe lépve összegyűlt az 1. c 30 fős kis csapata. A fiúk arcán a félelem és az aggodalom legapróbb jele sem volt érezhető. Egyből lehuppantak a padba, forgolódtak, beszélgettek, ismerkedtek új társaikkal.

Mikor eljött a búcsú ideje, mosolyogva integettek ki a terem végében álldogáló anyura és apura, akik büszkén és elérzékenyülve talán abban a pillanatban döbbentek rá valójában, hogy a két kis emberpalánta milyen bátran és magabiztosan kezdte el az iskolát.

KM-SA

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Jöjjön, derüljön velünk!

7 óra 33 perc

Klikk a galériáért! © Klikk a galériáért! © Klikk a galériáért! © Klikk a galériáért! © Klikk a galériáért! © Klikk a galériáért! © Klikk a galériáért! ©

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

Jegyzet: Ártatlan, s pártatlan

8 óra 26 perc

Hogy az új évezredben mi a tényleges jelentése, a sokszínű palettán egyenként, egyénenként érdemes megvizsgálni: mitől, kitől függ az, hogy valaki független? Nem húz se ide, se oda, megadja az esélyt mindegyik félnek, pártatlan, elkötelezettség híján befolyásolhatatlan. Regnáló polgármester bizonygatja, hogy márpedig higgyem el, ő se jobbos, se balos, se szélsőséges, nem hatja meg a narancssárga, a szegfűpiros és a zöld. Csak azt nézi, hogy a tárgyalópartner szándéka komoly, hogy a pályázati lehetőség vállalható, hogy a településen élőknek mi a valós igénye, hogy a takaróval meddig nyújtózkodhat, hogy megőrizze hitelességét választópolgárai előtt.

Október 12-én lehull a lepel, a voksolók ítéletet hirdetnek a függetlenség felett is. Hogy ez kinek lesz jó? Az attól függ…

Ladányi Tóth Lajos

 

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Kategóriák: Szabolcsi Hírek

ADATVÉDELEM                        IMPRESSZUM            JOGOK ÉS FELTÉTELEK

Copyright @ pusztadobos.hu
Webhost & Design @ pOntDesign.hu